Με το πρώτο βρεφικό μπουσούλισμα του νέου έτους, στέκομαι σε κάτι που είπε ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, ένας εκ των επτά σοφών που έζησε τον 7ο αιώνα π.Χ. «Είναι έργο των σοφών να προβλέψουν τη συμφορά πριν έρθει. Είναι έργο των γενναίων να αντιμετωπίσουν τη συμφορά όταν έρθει».

Μέσα σε αυτή την παγκόσμια κατάρα της πανδημίας ταξίδεψα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τον πόνο, την απόγνωση και την αγωνία που ξεχειλίζει κυριολεκτικά στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠ. Η τέλεια καταιγίδα είναι μπροστά μας και πολύ φοβάμαι ότι θα μας συναντήσει εντός του έτους.

Από την Ταϊβάν και την ανεξέλεγκτη επιθετικότητα της Κίνας, μέχρι την Ουκρανία και τα πυρηνικά του Ιράν, τις εύθραυστες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠ και την οικονομική κατάσταση της υπερδύναμης, ο πλανήτης βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.

Αν προσθέσουμε ασύμμετρες απειλές όπως η βιοτρομοκρατία και μια πιθανή επίθεση τρομοκρατών χάκερς στο διαδίκτυο που στηρίζει ευαίσθητες κρατικές – υπερ κρατικές δομές και τραπεζικές συναλλαγές, έχω την αίσθηση ότι μπορούμε να βλέπουμε το κενό κάτω από τα πόδια μας μισό βήμα πριν την πτώση.

Τι κάναμε λάθος όμως και φτάσαμε μέχρι εδώ; Πως δεν κατάφεραν οι σοφοί να προβλέψουν την κατάσταση; Για να καταλήξω τελικά στα λόγια του Πιττακού, είμαστε εμείς η γενναία γενιά που μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ή θα αφήσουμε τα πάντα στα χέρια της τύχης και όπου μας βγάλει;

Αφού δεν υπήρχαν μεγαλοφυείς να προβλέψουν και αφού οι ηγέτες μας ήταν κατώτεροι των περιστάσεων τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αποδείξουμε κατά μόνας την ευφυΐα μας. Λύση είναι ο καθένας μας. Ο καθένας να ξεκινήσει σήμερα κιόλας να αλλάξει τον κόσμο του, να επανελληνιστεί ο εσωτερικός του κόσμος και να βοηθήσει την τοπική του κοινωνία όσο πιο ενεργά μπορεί ή έστω με οποιοδήποτε τρόπο.

Να δημιουργηθεί ένα τοίχος ασφαλείας στις γειτονιές και τις περιφέρειες της Ελλάδας με την τόνωση των αδυνάτων και την στήριξη όσων χρήζουν βοήθεια. Κάθε ένας να βοηθήσει το διπλανό του και όλοι μαζί την Ελλάδα. Μαζί με τους Έλληνες του εξωτερικού μπορούμε να κάνουμε θαύματα σε όλους τους τομείς.

Στις πιο δύσκολες ώρες που πλησιάζουν και λίγο πριν ανοίξουν οι πόρτες του φρενοκομείου που θα στείλουν τον κόσμο μας αιώνες πίσω, είναι η ώρα των γενναίων να πάρουν την σκυτάλη και να σώσουν την παρτίδα και την πατρίδα του Ελληνισμού, ενός Ελληνισμού που φώτισε με τις ιδέες του τον κόσμο και με αυτές πορεύεται ακόμη.

Το 2022 δεν είναι μια χρονιά σας τις άλλες, είναι έτος προσκλητήριο γενναίων, είναι έτος ορόσημο για την συγκράτηση των εχθρών εντός και εκτός των πυλών και ταυτόχρονα έτος ανασύνταξης και αντεπίθεσης με σκοπό την κανονικότητα στις ζωές μας.

Ψηλά το κεφάλι Έλληνες, ψηλά το κεφάλι γενναίοι μου συμπατριώτες, κρατήστε γερά με σωφροσύνη, με ανδρεία με δικαιοσύνη και με φρόνηση, ας σταθούμε στις επάλξεις και ας ατενίσουμε χωρίς φόβο αλλά με πάθος για τη νίκη και αγάπη για την πατρίδα τα όσα θα έρχονται. Όλοι μαζί και θα βοηθήσει και Ο Θεός.

Καλή Χρονιά σε όλες και όλους με υγεία και τύχη αγαθή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Ανδρέας Ι. Ζαπουνίδης είναι Σύμβουλος Ασφάλειας και Community Liaison Consultant εταιρειών Ενέργειας και Αμυντικής Βιομηχανίας