Η προκλητικότητα της Τουρκίας βαίνει ολοένα και μεγαλύτερη με τους ιθύνοντες στην Αθήνα να παρακολουθούν στενά μεν κάθε κίνηση της Άγκυρας, πλην όμως χωρίς δυνατότητα απάντησης.

Η βαλλιστική απειλή της Άγκυρας είναι μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η τουρκική υπεροπλία «φτάνει» μέχρι την Αθήνα, επενδύοντας στα πυραυλικά συστηματα Bora των 280 χλμ. και Yildirim που στις διάφορες εκδόσεις του μπορεί να φτάσει έως και τα 900 χλμ.

Με τοποθετημένα τα συστήματα στην ανατολική Θράκη η ακτίνα δράσης τους μπορεί να πλήξει το σύνολο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ενώ ακόμα και εάν τοποθετηθεί σε βάθος 50 χλμ. από τα τουρκικά παράλια μπορεί να πλήξει όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, τις Σποράδες (Σκύρος, Σκόπελο, κτλ.) και περιοχές της ανατολικής Κρήτης και την Αθήνα.

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται ουσιαστικά για την μισή Ελλάδα.​

Μετά την ένταξη του BORA ήδη οι Τούρκοι κινούνται για το BORA-2 με μεγαλύτερη ακτίνα δράσης που μπορεί να φτάνει έως και τα 2.500 χλμ. κάτι που θα το κατατάσσει στην κατηγορία των MRBM.

«Από τη Σμύρνη στην Αθήνα η απόσταση είναι περίπου 230 χιλιόμετρα και η εμβέλεια του πυραύλου BORA-1 (KAAN-1) είναι 280 χιλιόμετρα» λένε οι Τούρκοι και πλέον απειλούν ανοιχτά. Για την Θεσσαλονίκη η απόσταση αυτή είναι 270 χλμ..

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Κανίκλι αναφερόμενος στις δυνατότητες του Bora λέει:

«Η Τουρκία είναι βαλλιστική δύναμη. Εκτός από τον Bora, ο οποίος καθοδηγείται προς τον στόχο του με αδρανειακό σύστημα πλοήγησης υποβοηθούμενο από δορυφορικό παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης (GPS / INS), με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει μεγάλη ακρίβεια πλήγματος, υπάρχει και ο Yıldırım-1 με βεληνεκές 150 χλμ, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις αυτού που παρουσιάστηκαν λίγο αργότερα έχουν βεληνεκές 300 χλμ (Yıldırım-2) και 900 χλμ (Yıldırım-3) αντίστοιχα»…

Είναι πλέον θέμα χρόνου να ωριμάσουν και τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα τους και να έχουν το πάνω χέρι σε περίπτωση που επιλέξουν μια αιφνιδιαστική επίθεση η οποία μπορεί να ξεκινήσει στοχοποιώντας κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις με το πρώτο κύμα.

Όλα δείχνουν ότι μετά τον BORA ακολουθούν και τα υπόλοιπα βαλλιστικά συστήματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, η ROKETSAN ξεκίνησε την ανάπτυξη μιας έκδοσης… με μεγαλύτερη φονική εμβέλεια.

Πρόκειται για το οπλικό σύστημα το οποίο φτάνει στην Αθήνα απειλώντας την χώρα μας ξεκάθαρα εφόσον συστοιχίες αυτού του συστήματος τοποθετηθούν στα μικρασιατικά παράλια.

Και τι κάναμε ως χώρα; Τίποτα απολύτως.

Η Άγκυρα έχει όντως πλέον την πυραυλική δύναμη να χτυπήσει την ελληνική πρωτεύουσα αλλάζοντας όλα τα γεωστρατηγική δεδομένα στην περιοχή, την ώρα που η Αθήνα ομφαλοσκοπεί «κρυπτόμενη» πίσω από «ευρωπαϊκά σύνορα».

Οι τουρκικοί πύραυλοι θα μπορούν να χτυπήσουν στρατηγικές θέσεις των ΕΔ χωρίς αφενός να μπορεί να υπάρξει άμυνα απέναντί τους και φυσικά ανταπάντηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*O Αναστάσιος Β. Γκουριώτης είναι διευθυντής του pronews.gr και του περιοδικού «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ».