Όλοι μέχρι τώρα ξέραμε το σχολικό μπούλιγκ (school bullying). Τώρα, με τα ίδια τα μάτια μας και τα αφτιά μας είδαμε και ακούσαμε από το στόμα της τηλεπαρουσιάστριας της ΕΡΤ και έγκριτης δημοσιογράφου κ. Κατερίνας Ακριβοπούλου να εκτοξεύονται χωρίς λόγο και αιτία, απρόκλητα υποτιμητικές της προσωπικότητας φράσεις σε βάρος δύο ευυπόληπτων Ιεραρχών, του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ότι δήθεν εκφράζουν ακροδεξιές και χρυσαυγίτικες θέσεις.

Ομολογώ πως όταν εκείνο το πρωινό την άκουσα να μιλάει στην Τηλεόραση δεν ήθελα να το πιστέψω. Πώς μια δημοσιογράφος, την οποία ιδιαιτέρως εκτιμούσα έφτασε σε αυτό το έσχατο σημείο ηθικής πτώσης με τόσες ανοίκειες λέξεις να βιάζει δημόσια την τιμή και την υπόληψη δύο εκκλησιαστικών ηγετών που το μόνο που έκαναν ήταν να έχουν διαφορετική γνώμη και εκτίμηση πάνω στη Συμφωνία που μονοέγραψαν Τσίπρας-Ιερώνυμος;

Θα μου πείτε εύλογα ότι όλα όσα λέγονται και συζητούνται στον αέρα έχουν προαποφασισθεί στην «Αίθουσα Σύσκεψης» και η παρουσιάστρια λέει ό,τι της έδωσαν στο στόμα να πει. Την ευθύνη λοιπόν την αποδίδουμε σε όλη την ομάδα που διαχειρίζεται την πληροφόρηση του κοινού.

Αλλά αυτή η ευλογημένη κ. Ακριβοπούλου πώς ενεπλάκη σε τέτοιες περιπέτειες, να ασκεί δηλ. ψυχολογικό και κοινωνικό εκφοβισμό εναντίον, κατά γενική εκτίμηση, καλών και μορφωμένων ιεραρχών. Σημειωτέον ότι ο ένας είναι Τακτικός Πανεπιστημιακός Καθηγητής και ο άλλος γόνος νομικής οικογένειας και ο ίδιος εγκρατής Νομικός και Θεολόγος με αξιόλογη ποιμαντική δράση στον Πειραιά.

Είναι ένα πραγματικό λεκτικό μπούλιγκ που έγινε με συστηματική χρήση υβριστικών εκφράσεων και φραστικών επιθέσεων, με προσβολές αλλά και έμμεσες απειλές, με ειρωνεία και ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς.

Τέτοια φαινόμενα είναι μια πελώρια ντροπή για τον πολιτικό και δημοσιογραφικό πολιτισμό μας..

Μπροστά λοιπόν στην αντίδραση των δύο ιεραρχών και την πρόθεσή τους να ασκήσουν ένδικα μέσα για να υπερασπισθούν την τιμή και την υπόληψή τους μπροστά στην άδικη επίθεση που δέχθηκαν και μάλιστα από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, η κ. Ακριβοπούλου, στην έναρξη της εκπομπής της επόμενης μέρας είπε μεταξύ άλλων:

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και τον Πειραιώς κ. Σεραφείμ που όχι απλώς έχουν δίκιο, αλλά αδικούνται αφού έχουν εκφράσει απόψεις με το αντίθετο περιεχόμενο από αυτό που είπα εγώ και έχει δίκαιο και ο Μητροπολίτης που μιλά για ένδικα μέσα.

Συνεχίζοντας η κ. Ακριβοπούλου είπε ότι όταν αναφέρθηκε στους δύο Μητροπολίτες, είχε στο μυαλό της έναν τρίτο: «Τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο που υπήρξε ταγματάρχης της χωροφυλακής επί χούντας». Για να δικαιολογηθεί πάντως, η δημοσιογράφος υποστήριξε ότι χθες ήταν μια δύσκολη μέρα, γιατί τόσο εκείνη, όσο και οι δύο συμπαρουσιαστές της είχαν …πυρετό.

Όποιος άκουσε τις δηλώσεις και τις δικαιολογίες αυτές της κ. Δημοσιογράφου, τι λέτε; έχει πειστεί ότι αυτή η γυναίκα λέει την αλήθεια; Αφού η δεύτερη πλάνη της, δηλαδή η διάψευση, είναι χείρων της πρώτης, της συκοφαντίας! Η πιο χορταστικά αστεία εκδοχή δηλώνεται με την λογική ανακολουθία: «όταν αναφέρθηκα στους δύο Μητροπολίτες, είχα στο μυαλό μου έναν τρίτο: Τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο που υπήρξε ταγματάρχης της χωροφυλακής επί χούντας».

Η κ. Ακριβοπούλου φαίνεται ότι σκέφτεται έναν, τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων, και στο στόμα της βάζει δύο… Αυτό θα το λέγαμε εγκεφαλική διπλωπία!

Αλλά η κατωφέρεια της παραπληροφόρησης γίνεται πιο επικίνδυνη όταν εξετάσεις το τρίτο επιχείρημα: «…Τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο που υπήρξε ταγματάρχης της χωροφυλακής επί χούντας».

Εξυβρίζεται ανευλαβώς ο Σεβασμιώτατος Καλαβρύτων Αμβρόσιος εν πλήρη πνευματική διαυγεία, χωρίς πυρετό και παραισθήσεις, όπως την πρώτη φορά. ΄Ο ανυποψίαστος τηλεθεατής όταν ακούσει ότι ο Άγιος Καλαβρύτων ήταν Ταγματάρχης της Χωροφυλακής επί Χούντας, με τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις που έχει για την Χούντα των Συνταγματαρχών μεταφέρεται με τη φαντασία του σε κάποιο Αστυνομικό Τμήμα με τον Αμβρόσιο Αξιωματικό να πιάνει και να ανακρίνει και να βασανίζει έναν φοιτητή, να τον στέλνει στη Γυάρο, να κυνηγάει τον αριστερό.

Αλλά, αγαπητοί μου φίλοι, ο Αμβρόσιος κι όχι μόνο αυτός τότε αλλά και σήμερα, ήταν στην θρησκευτική υπηρεσία της τότε Χωροφυλακής και είχε τον βαθμό του ΜΟΙΡΑΡΧΟΥ ΚΑΤ¨ΑΠΟΝΟΜΗΝ, όπως συνέβαινε και στους Οδοντογιατρούς και σε άλλους επιστήμονες που δεν ανήκαν στις τάξεις των Παραγωγικών Σχολών. Η κ. Ακριβοπούλου, είναι ξεκάθαρο, πρόθεση είχε να «εξυβρίσει» τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων ότι είναι χουντικός και ακροδεξιός.

Χρειάζεται ασφαλώς μια νέα κατάθεση συγγνώμης εκ μέρους της κ. Ακριβοπούλου αυτή τη φορά με αποδέκτη τον άγιο Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο, προκειμένου να αποφύγει πιθανή ποινική και αστική δίωξη εκ μέρους του αδίκως κατηγορηθέντος γηραιού και άξιου Επισκόπου της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων.

*Ο Αντώνης Ιακώβου Ελευθεριάδης είναι Καθηγητής φρ. Φιλολογίας και Θεολόγος

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!