Οποιοσδήποτε εκτίθεται στην τηλεόραση και σε δημόσιο διάλογο μπορεί να κάνει γκάφα. Μια κουβέντα να ξεφύγει. Ενας λάθος χαρακτηρισμός να γίνει. Μια λέξη να ειπωθεί με λάθος τρόπο. Εντάξει, αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Αλλά είναι άλλο η γκάφα και άλλο η ασχετοσύνη.

Την περασμένη Πέμπτη ήμουν προσκεκλημένος στην εκπομπή του συναδέλφου Πάνου Χαρίτου στην ΕΡΤ, όπου φιλοξενείτο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αφού η συμπαθεστάτη και διόλου ερειστική Θεανώ Φωτίου εγκάλεσε τους δημοσιογράφους για τον τρόπο που διαβάζουν την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ που αναδεικνύει την υπερφορολόγηση των πολιτών από την κυβέρνηση, στη συνέχεια άφησε άναυδους όσους βρισκόμασταν στο στούντιο αλλά και τους τηλεθεατές.

Με ύφος ειδήμονα στην ανάλυση οικονομικών στοιχείων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «μειώνει τον ΦΠΑ». Για λίγα δευτερόλεπτα πραγματικά δεν πίστευα σε όσα άκουγα. Υστερα από ερωτήσεις που τις υπέβαλα, απάντησε ότι ο φόρος επιχειρήσεων και ο ΦΠΑ είναι ένα και το… αυτό!

Οι πολίτες γνωρίζουν, βέβαια, πολύ καλά τι σημαίνει ΦΠΑ. Στα χρόνια του Μνημονίου ο ανώτατος συντελεστής εκτοξεύθηκε από το 18% στο 24%. Οπως γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυξήθηκαν τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και όλοι σχεδόν οι έμμεσοι φόροι, χάρη στο σκίσιμο Μνημονίων του ΣΥΡΙΖΑ, σε βενζίνη, τηλεφωνία, Ιντερνετ, καφέ, τσιγάρα και όπου αλλού υπάρχει ή θεσμοθετήθηκε ΕΦΚ.

Είναι δυνατόν πολιτικός που έχει αναλάβει τις τύχες ενός οικονομικού υπουργείου όπως του Εργασίας, να μην γνωρίζει τι είναι ο… ΦΠΑ; Και αφού δεν γνωρίζει, είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση τον μειώνει;

Το πρόβλημα είναι πως κάποιοι πολιτικοί βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα και τις ζωές των πολιτών. Για να μην σκεφτούμε αν γνωρίζουν τι ψηφίζουν σε πολύπλοκα νομοσχέδια. Τουλάχιστον, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το 2010 είχε το θάρρος να ομολογήσει ότι ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο χωρίς να το διαβάσει.

Βέβαια, έπρεπε να είχε «ξηλωθεί» την ίδια στιγμή. Οπως πρέπει να «ξηλώνεται» οποιοσδήποτε υπουργός ή βουλευτής οποιουδήποτε κόμματος όταν αποκαλύπτεται πως δεν γνωρίζει τίποτα για όσα συμβαίνουν στη χώρα του.

Πρέπει, λοιπόν, να «ξηλώνονται» γιατί την ευθύνη του διορισμού τους την έχει ο εκάστοτε πρωθυπουργός ή πολιτικός αρχηγός. Ουσιαστικά εκείνον εκθετουν ανεπανόρθωτα. Αλλά είναι δυνατόν ο Αλέξης Τσίπρας να «ξηλώσει» κάποιον γιατί δεν γνωρίζει τι είναι ο ΦΠΑ; Εδώ έχει σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού στο Μαξίμου τον Καρανίκα!

Είναι κανείς σίγουρος πως ο πρωθυπουργός μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι ΦΠΑ και τι είναι φόρος επιχειρήσεων; Εδώ έχει υποστηρίξει ότι υπάρχουν δύο νησιά, η Λέσβος και η Μυτιλήνη! Ενώ, αν και ο ίδιος διαρκώς δηλώνει μηχανικός του ΕΜΠ, έχει μιλήσει για στροφή 360ο αντί για στροφή 180ο. Κάτι που όχι μόνο για οποιονδήποτε έχει λιώσει παντελόνια στα αμφιθέατρα του Πολυτεχνείου, αλλά ακόμα και για έναν μαθητή Γυμνασίου, είναι γνωστό.

Και να μην φτάσουμε στα πιο δύσκολα, όπως το «Ιλιντεν» που είχε προτείνει ο Ζάεφ και το δέχθηκε χωρίς καν να γνωρίζει τη σημασία του. Κι, όμως, όχι μόνο κυβερνούν αλλά με περισσή αλαζονεία υποδύονται και τους… παντογνώστες!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου