Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε –παρά τις αντιδράσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό -πως οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία αφού «νίκησαν τον ISIS».

Μάλιστα την ίδια ημέρα εγκρίθηκε από το State Department το αίτημα της Τουρκίας για αγορά συστημάτων Patriot.

Η απόσυρση αυτή αφήνει τους Κούρδους στη Συρία στο έλεος των Τούρκων.

Ήδη από τον Αύγουστο είχαμε γράψει, πως ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την «ρωσική στροφή» για να πιέσει τους Αμερικανούς να του επιτρέψουν να εκκαθαρίσει τους Κούρδους στη Συρία.

Στο Αφρίν το κατάφερε και όπως όλα δείχνουν έρχεται και η σειρά του Μανμπίτζ, με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει ήδη προαναγγείλει επιθέσεις.

Η πολιτική της «ρωσικής στροφής» δεν είναι καινούργια.

Ο Κεμάλ το 1922 απείλησε να κάνει την Τουρκία κομμουνιστική και οι Μ.Δυνάμεις τον στήριξαν, «αδειάζοντας» την Ελλάδα.

Όπως τότε, έτσι και τώρα αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματική.

Η λέξη αγνωμοσύνη είναι λίγη για να περιγράψει τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους, τον μοναδικό λαό που έχει χύσει, σε βάθος χρόνων, αίμα για τα αμερικανικά συμφέροντα τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Παρ όλο που διάφοροι «ειδικοί» αρέσκονται να τονίζουν με στόμφο πως, «στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες, μόνο συμφέροντα», ξεχνούν η αγνοούν τα λόγια του Χένρυ Κίσινγκερ πως «στις διεθνείς σχέσεις η αξιοπιστία είναι σημαντικότερη από τους τακτικισμούς»

Και η αξιοπιστία των Αμερικανών έχει δεχθεί ήδη ισχυρότατα πλήγματα σε Γεωργία και Ουκρανία, δύο χώρες που εξαιτίας της απόφασής τους να συμπραχθούν με τις ΗΠΑ και τη Δύση αυτή τη στιγμή βρίσκονται διαμελισμένες.

Σε μία εποχή που η οικονομική πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ αμφισβητείται από τους Κινέζους, πως θα πείσουν τους λαούς να παραμείνουν η να ενταχθούν στο στρατόπεδό τους, αν αυτοί γνωρίζουν πως μπορεί να τους πουλήσουν ανά πάσα στιγμή και δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια τους;

Η ευκολία που οι ΗΠΑ «πούλησαν» τους Κούρδους θα πρέπει να προβληματίζει και την Ελλάδα, καθώς η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ίδιο τέχνασμα για τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στους Αμερικανούς πως η παραμονή της Ελλάδας στο δυτικό στρατόπεδο πάει πακέτο με την εδαφική της ακεραιότητα.

Βέβαια η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί αφού θεωρεί πως «αναβαθμίζει» τη χώρα κάνοντας το «καλό παιδί» και παραχωρώντας εθνική κυριαρχία.

Ας μας εξηγήσει πρώτα αν οι διώξεις εναντίον των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο και ο αυξανόμενος αλυτρωτισμός των σκοπιανών πάνε πακέτο με την «αναβάθμιση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*O Aρης Δημητρακόπουλος είναι Διεθνολόγος