Με τη βεβαιότητα ότι έχει στο τσεπάκι του τους 151 βουλευτές για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες στην τηλεοπτική συνέντευξη του να εξουδετερώσει πλήρως τον μέχρι τώρα συγκυβερνήτη του, προεξοφλώντας ότι ο Π. Καμμένος, (που δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία), σε καμία περίπτωση δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Επομένως, αποφάνθηκε ο πρωθυπουργός, «δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση»..διότι δεν είναι η πρώτη φορά που διαφωνεί σε τομείς του κυβερνητικού έργου ο Π Καμμένος.

«Δεν πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Είναι μεγάλο βάρος για τον Π. Καμμένο να ρίξει την κυβέρνηση..δεν θα το κάνει, δεν θα επιλέξει να ρίξει νερό στο μύλο της αντιπολίτευσης..» είπε με σιγουριά ο πρωθυπουργός προεξοφλώντας και την μεθαυριανή συνάντηση τους για τη λύση « της παρεξήγησης».

Στην αντίθετη περίπτωση ο κ Τσίπρας ανέφερε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αποδεχόμενος ότι ενδεχομένως θα έχει πολιτικό, αλλά όχι συνταγματικό, πρόβλημα και γι’ αυτό θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αλλά .. «εν ευθέτω χρόνο», τον οποίο δεν προσδιόρισε, αφού όμως θα έχει λύσει όλες τις εκκρεμότητες ( από την Συνταγματική Αναθεώρηση , τις σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους, τα θέματα της πρώτης κατοικίας, τις 120 δόσεις κλπ.).

Δηλαδή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές όσο πιο κοντά γίνεται στον προσεχή Οκτώβριο, όταν θα πρέπει να γίνουν κανονικά οι εκλογές.

Με δυό λόγια ο κ Τσίπρας έδειξε αποφασισμένος να παραμείνει πάση θυσία στην εξουσία, ομολογώντας σχεδόν ευθέως ότι με άλλες ψήφους θα περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και με άλλες ψήφους θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο μέχρι τη λήξη της θητείας του. Η αθηναϊκή μακεδονική σαλάτα είναι έτοιμη.

Για τον κ. Τσίπρα «είναι δευτερεύων θέμα» αν φύγουν από την κυβέρνηση οι υπουργοί των ΑΝΕΛ διότι «ο λαός ενδιαφέρεται για σταθερότητα στη χώρα». Και αυτήν την πολιτική στήριξη για την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, θα την έχει σήμερα ο κ. Τσίπρας από την «φίλη του», πλέον, καγκελάριο Μέρκελ, σ αυτή την επίσκεψη- αστραπή που πραγματοποιεί στην Αθήνα.

Φυσικά, απέναντι στον στριμωγμένο σε προσωπικό επίπεδο και κατ’ ουσίαν εξουδετερωμένο πολιτικά κ. Καμμένο, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- σκέτο πλέον- αναμένεται να φανεί γενναιόδωρος στην συνάντηση τους την Παρασκευή.

Προετοίμασε το έδαφος στην τηλεοπτική συνέντευξη , μιλώντας με κολακευτικά λόγια για τον υπουργό Άμυνας και το μέχρι τώρα έργο του. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο, να υπάρξει πρωθυπουργική «έκκληση» στον κ. Καμμένο να παραμείνει ΥΕΘΑ. Και φυσικά να έχει το ελεύθερο να εκτονώνει το δυναμισμό του λεκτικά απέναντι στην Τουρκία.

Μόνο που το παιχνίδι αυτό είναι πιο δύσκολο απ’ ότι φαίνεται και κυρίως επικίνδυνο. Που δύσκολα θα μπορέσει να εκτονωθεί στο πλαίσιο μιας ακόμα ελληνικής ενδοκυβερνητικής κρίσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Η Κύρα Αδάμ είναι πρώην διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στο pronews.gr.