Με διαμελισμό της Τουρκίας απάντησαν σήμερα οι ΗΠΑ, δια χειρός Μ.Πομπέο, στην επικείμενη γεωπολιτική ανατροπή του αιώνα που προσπαθεί να φέρει η Τουρκία ανακοινώνοντας και ξεκινώντας τις διαδικασίες για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στη Μαύρη Θάλασσα, στα Σούρμενα κοντά στην Τραπεζούντα, υιοθετώντας πλήρως το ρωσικό σχέδιο περί σύνδεσης των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου του “Κουρδιστάν” με τον Εύξεινο Πόντο!

Η νέα τουρκική ναυτική βάση θα βρίσκεται στο Ναραντενίζ Ερεγκλί, την αρχαία ελληνική πόλη Ηράκλεια του Πόντου, 100 ν.μ. από τη βόρεια είσοδο των στενών του Βοσπόρου.

Η νέα βάση θα καλύπτει από Βορρά τα στρατηγικής σημασίας Στενά. Αλλά από ποιον; Κάτι τέτοιο είχε νόημα μόνο στον Ψυχρό Πόλεμο.

Για να φτάσει ένα τουρκικό πλοίο στην Τραπεζούντα από Ερεγκλί πρέπει να διανύσει 500 ν.μ. Με τη νέα βάση το πρόβλημα αυτό θα εξαλειφθεί “οχυρώνοντας” την περιοχή σε καιρό πολέμου.

Ακριβώς σε αυτή τη γεωστρατηγική θέση, δύο χρόνια πριν ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας είχε αποκαλύψει πως ο στόχος ήταν ο εξής:

«Να συνδεθούν οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κουρδιστάν με τον Εύξεινο Πόντο-Τραπεζούντα!».

«Θα συνδέσουμε τον αγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής του Κουρδιστάν με τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό είναι ένδειξη ότι η εξαγωγή του αργού πετρελαίου του Κουρδιστάν θα συνεχίσει να διέρχεται μέσω της Τουρκίας», είχε πει ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας ,Α.Νόβακ.

Μετά την Μαύρη θάλασσα εφόσον διέλθουν οι κουρδικοί υδρογονάνθρακες θα πρέπει να μεταφερθούν μέσω Ελλάδας-Βουλγαρίας στην ΕΕ .

Μοχλός είναι ο ρωσικός “γίγαντας” Rosneft ο οποίος «ένωσε» ιρακινό Κουρδιστάν με Τουρκία με αγωγό ο οποίος θα περάσει μέσα από την Τουρκία.

Η Rosneft θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή του αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει 30 δισ κυβικά μέτρα αερίου από το Κουρδιστάν προς Τουρκία.

Την συμφωνία είχαν επιβεβαιώσει τότε ο ίδιος ο Igor Sechin, Εκτελεστικός Διευθυντής της Rosneft και ο Dr. Ashti Hawrami, Υπουργός Ενέργειας του Ιρακινού Κουρδιστάν KRG.

Αυτό σημαίνει πως η Αγκυρα έχει συμφωνήσει εκτός από τον “Turkish Stream” και τον “South Pars”, που θα διέρχεται μέσω του σιιτικού διαδρόμου Ιράν-Ιράκ-Συρίας προς Τουρκία, και για τρίτο αγωγό. Γι’ αυτό και χρειάζεται εκεί στην Τραπεζούντα ναυτική βάση.

Μην ξεχνάμε πως μια “περίεργη” οργάνωση έχει κάνει ήδη την εμφάνιση της στα βουνά του Πόντου που οι Τούρκοι την βαφτίζουν «τρομοκρατική» και την ονομάζουν «Bölücü Terör Örgütü» (BTÖ), δηλαδή Τρομοκρατική Αποσχιστική Οργάνωση. Συνεπώς η Αγκυρα πρέπει να εξαλείψει τους πυρήνες πριν την έλευση του νέου αγωγού.

Γι αυτό και πρέπει να τελειώνει με το κουρδικό της Β.Συρίας ενεργοποιώντας την παλαιά “Συμφωνία των Αδάνων” που υπογράφηκε από Συρία και Τουρκία το 1998 και εξοβελίζοντας τις ΗΠΑ από την περιοχή.

Με τον τρόπο αυτό:

-Δεν θα χρειαστεί να εισβάλει η ίδια στην περιοχή.

– Θα δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας 460 χλμ μήκος επί 32 χλμ βάθος, αυτό δηλαδή που επιθυμεί ο Ερντογκάν

– Αργότερα θα μετακινήσει τα 4 εκατ. προσφύγων από τη Συρία, εκτοπίζοντας τους κουρδικούς πληθυσμούς, δημιουργώντας τουρκμενικό κρατίδιο και διασφαλίζοντας τους αγωγούς.

Είναι προφανές πως γι αυτό στην ετήσια έκθεση παγκόσμιας εκτίμησης απειλών που συνέγραψε ο Dan Coats, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ – National Intelligence -DNI, αναφέρεται η φράση:

“Η Τουρκία αμφισβητεί τους περιφερειακούς στόχους των ΗΠΑ”.

Το μήνυμα εστάλη σήμερα στην Αγκυρα, με αφορμή ακόμη μια τουρκο-αμερικανική διαφωνία (Βενεζουέλα), από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ.Πομπέο. Ο χάρτης που κοινοποίησε στο Twitter ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, δείχνει τη χώρα διαιρεμένη στα δυο…



Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Ο Καπούλας Βασίλης είναι αρχισυντάκτης στο pronews.gr