Η γρίπη είναι, όντως, εποχικό φαινόμενο, που άλλες χρονιές προκαλεί πολλά θύματα και άλλες λίγα σε όλες τις χώρες.

Ο αυταρχικο-λαϊκισμός του Παύλου Πολάκη αποδεικνύεται, όμως, εξαιρετικά σοβαρή πολιτική… ασθένεια. Ο υπουργός πιστεύει ότι σε μια δημοκρατική χώρα μόνο εκείνος δικαιούται να έχει ελευθερία έκφρασης. Και, μάλιστα, όχι ακριβώς ελευθερία, αλλά ασυδοσία έκφρασης.

Θεωρεί ότι μπορεί να λέει ό,τι γουστάρει και να απειλεί όποιον θέλει έχοντας το ακαταλόγιστο. Αν είναι τόσο Κρητίκαρος μάγκας ας βγει και ας πει τι σημαίνει το «σας έχω!»; Θα κάνει… ντα όποιον ασκεί κριτική στην κυβέρνησή του; Σιγά μη φοβηθεί κανείς το τραμπούκικο μπούλινγκ, που καταλήγει σε αυτογελοιοποίηση.

Θα μιλήσει για διαπλοκή στα μέσα ενημέρωσης; Ε, δεν ρίχνει καλύτερα μια ματιά μέσα στο Μαξίμου; Θα δει τους έξι-επτά πιο ισχυρούς της επιχειρηματικής ελίτ να στηρίζουν εμφανώς ή αφανώς την κυβέρνηση. Δεν του φτάνουν αυτοί; Ας κοιτάξει ποιοι θα πάρουν τις μονάδες της ΔΕΗ με ψίχουλα και ποιοι θα τα τσεπώσουν από την επέκταση της σύμβασης της Αττικής Οδού. Ας ρωτήσει -αν δεν ξέρει- για τα χρέη του Λαυρεντιάδη στη ΔΕΠΑ και το ρόλο του Πετσίτη. Και ας πει στον Παππά να του εξηγήσει τι μπίζνες έκανε με τον Αρτεμίου στο Καράκας.

Αλλά με αυτά τα παραμύθια περί μάχης κατά της διαπλοκής πλέον γελάει όλος ο κόσμος. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να δούμε την πραγματικότητα σύμφωνα με την… πολάκειο λογική. Λέει ο υπουργός, το 2010 είχαμε 101 νεκρούς, φέτος έως τώρα έχουμε 40. Αρα δεν είναι «καμιά καταστροφή». Προφανώς αν δεν πιάσουμε τον πήχυ του 2010 δεν τρέχει και τίποτα. Οπότε ας αράξουμε, ας μην ενημερώνουμε τους πολίτες. Αν οι νεκροί της γρίπης φτάσουν τους 102 και ο υπουργός δώσει την άδεια στα μέσα ενημέρωσης τότε θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε με το θέμα.

Πέρυσι το καλοκαίρι είχε πει για την τραγωδία στο Μάτι ότι «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποτελεσματικά, όσο και αν ο τελικός αριθμός των θυμάτων θολώνει την εικόνα». Βέβαια, βγήκε πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Γκολντάμερ, που δημιούργησε ο πρωθυπουργός και με πολυσέλιδη έκθεση απέδειξε ότι ο κρατικός μηχανισμός ευθύνεται για το φονικό μπάχαλο στη δασοπυρόσβεση.

Δεν άκουσα τον Πολάκη να σχολιάζει το πόρισμα της επιτροπής. Αλλά έτσι κι αλλιώς και εδώ ο πήχυς έχει ανέβει πολύ. Οποια πυρκαγιά και αν ξεσπάσει, όσους νεκρούς κι αν θρηνήσουμε στο μέλλον, αν δεν περάσουμε τους 100 που είχαμε στο Μάτι, προφανώς και δεν θα είναι «καμιά καταστροφή», σύμφωνα πάντοτε την… πολάκειο λογική.

Ολα αυτά τα θέματα για τον Πολάκη δεν είναι «καμιά καταστροφή», ούτε η κυβερνητική διαπλοκή ούτε τα θύματα της γρίπης ούτε οι νεκροί στο Μάτι ούτε τα Μνημόνια που θα έσκιζε αλλά τελικά τα υπέγραψε χωρίς, μάλιστα, να βγάλει άχνα μπροστά στην τρόικα, αν και… μάγκας. Αλλά όλα αυτά τα «γειώνει» με έναν λαϊκό τρόπο. Ανάβει τσιγάρο σε κλειστό χώρο και ρίχνει μια ζεϊμπεκιά. Και αν κάποιος τολμήσει να του ασκήσει κριτική είναι έτοιμος και πάλι να τον απειλήσει με άναρθρες κραυγές…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου