Κατηφορίζοντας από τον Παρθενώνα στης Πλάκας τα στενά με το αξιακό φορτίο των Μαρμάρων του Ιερού Βράχου και των εμπειριών της μακράς παραμονής
μου στον Δυτικό Κόσμο, σε κοινωνίες με δομές σχεδόν Αριστοτελικές, προσγειώθηκα ανώμαλα αντικρίζοντας τη μαρμάρινη προτομή του Σεραφείμ Τίκα μπροστά στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από τη Μητρόπολη Άρτας μετακινήθηκε αντικανονικά στα πλουσιότερα Γιάννενα. Ως Μητροπολίτης Ιωαννίνων ήλθε στην Αθήνα και όρκισε αντικανονικά Πρόεδρο Δημοκρατίας το Γκιζίκη και Πρωθυπουργό τον Ανδρουτσόπουλο. Για το παράπτωμα αυτό της εισπηδήσεως σε ξένη Επισκοπή οι ειδικοί προβλέπουν καθαίρεση. Αντί καθαίρεσης με την εύνοια του αρχιπραξικοπηματία της Κύπρου δικτάτορα Ιωαννίδη «εκλέχτηκε» Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από τη θέση αυτή «εκθρόνισε» φρικαλέα δώδεκα «αδελφούς» Μητροπολίτες χωρίς απολογία και χωρίς δίκη. Σε ένα κλίμα νοσηρό με το γάλα ,που προσέφερε στα παιδιά της η μητέρα εκκλησία μολυσμένο, ο ίδιος αποκάλεσε τα εκκλησιαστικά σκάνδαλα της εποχής του «καυτή βρώμα» [Καθημερινή 7/7/2002].
Έγινε γνωστός ως ο αντάρτης παπάς, ο καπάτσος, ο βλάχος, ο τσαμπουκάς, ο μάγκας με το όπλο κάτω από τα ράσα και με υβρεολόγιο σε βαθμό αγοραίο[Τα Νέα 9/5/98].

Όμως όλα αυτά ξεχάστηκαν σαν σε Ομηρική χώρα λωτοφάγων. Λήθη και εθισμός στη παραβατικότητα έστησαν προτομή για ένα σκοτεινό αστέρι. Ο ενδημικός μιθριδατισμός εξοργίζει. Φθάνει κανείς σε βαθμό ανάφλεξης. Συγκρατήθηκα, αν ξεφύγει η πίκρα δεν συμμαζεύεται.

Φεύγοντας από το χώρο με τις ζοφερές μνήμες έφερα στη σκέψη μου έναν αληθινό ιεράρχη, τον Επίσκοπο Πατάρων Μελέτιο. Σεμνός, λιτός, πάνσεπτος, με πηγαίο ήθος, βιβλικός Ιεράρχης ανήκε στους εκλεκτούς, που προσπάθησαν να λυτρώσουν το Εγώ από το υλικό του βάρος.

Ο Επισκοπικός ρόλος δεν είναι μόνο διοικητικός, αλλά και πνευματικός. Οι τιμητικές προτομές ταιριάζουν σε Αρχιερείς, που συνέχισαν το έργο των Αποστόλων, όπως στον Επίσκοπο Πατάρων Μελέτιο και σε άλλους πολλούς ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ιεράρχες και όχι στον «ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις» και ΕΛΕΩ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*O Δημήτρης Χαβάτζας είναι Επισκ.Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής