Στην “διασπορά” βρίσκεται όλο το επιτελείο του προέδρου Ν.Τραμπ σε Τουρκία και γενικά σε Μέση Ανατολή μετά τα πλήγματα που έλαβαν χώρα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία 24ωρα, γεγονός που δείχνει πως αυτή τη φορά ίσως να οδεύουμε σε “τελική λύση” ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ετσι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ.Πομπέο ξεκίνησε περιοδεία σε Κουβέιτ, Ισραήλ, Λίβανο, ο David Satterfield, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία βρέθηκε και αυτός σε Λίβανο, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ και αναπληρωτής βοηθός του State Department, Matthew Palmer, πήγε Τουρκία για συνομιλίες, ο γαμπρός του Ν.Τραμπ είδε και αυτός τον Ρ.Τ.Ερντογάν.

Ολες οι συναντήσεις έληξαν χωρίς αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, μέσα σε λίγα 24ωρα είχαμε:

-Tην επίσκεψη στην Τουρκία για τετ α τετ με Ρ.Τ.Ερντογάν, του γαμπρού και συμβούλου του Ν.Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Από τα όσα έλαβαν χώρα μετά την λήξη της συνάντησης, φαίνεται πως υπάρχει αδιέξοδο.

– Αμέσως μετά ο Ν.Τραμπ έκοψε την εμπορική προνομιακή μεταχείριση της Τουρκίας που ίσχυε επί μισόν αιώνα! «Κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο αμερικανός αντιπρόσωπος για το Εμπόριο (USTR) ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τερματίσουν το (προτιμησιακό) καθεστώς το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Τουρκία (η δεύτερη χώρα είναι η Ινδία)», στο πλαίσιο προγράμματος υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών, που τους επέτρεπε κυρίως να διαθέτουν ευχερέστερη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, εξηγείται στην ανακοίνωση.

Κατά την άποψη του Ντόναλντ Τραμπ και του USTR Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, η Τουρκία δεν δικαιούται πλέον να επωφελείται από το πρόγραμμα αυτό διότι «είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά». Αυτό σημαίνει ότι πολλά τουρκικά εξαγόμενα προϊόντα που διατίθενται αδασμολόγητα στην αμερικανική αγορά θα υπόκεινται πλέον σε δασμούς.

– Έπειτα ακολούθησαν μια σειρά από προειδοποιήσεις απέναντι στην Τουρκία. Η πρώτη προειδοποίηση ήρθε από την τοποθέτηση ενώπιον του Πενταγώνου του Ανώτατου Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Στρατηγού Κέρτις Σκαπαρότι, ο οποίος ζήτησε να μην παραδοθούν στην Τουρκική Αεροπορία τα μαχητικά F-35 αν η Τουρκία υλοποιήσει την προμήθεια του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400.

– Η δεύτερη προειδοποίηση προς την Άγκυρα, ήρθε αυτή τη φορά από τα χείλη του Εκπροσώπου Τύπου του State Department, Ρόμπερτ Παλαντίνο. “Έχουμε ξεκάθαρα προειδοποιήσει τη Τουρκία πως η απόκτηση των S-400 θα έχει ως αποτέλεσμα την επαναξιολόγηση της συμμετοχής στο πρόγραμμα των F-35, και σε άλλες μελλοντικές αγορές οπλικών συστημάτων στο μέλλον, καθώς και σε άλλες κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)” ανέφερε.

– Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, ανέλαβε δράση και επισκέφτηκε σχολείο του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Οκλαχόμα στέλνοντας ηχηρό μήνυμ σε Ερντογάν! Η πρώτη κυρία ανέφερε στο τουίτερ της πως ενθουσιάστηκε με την επίσκεψη στο σχολείο που ανήκει στον Γκιουλέν, ευχαρίστησε τους μαθητές και τους δασκάλους και εξήρε τον ρόλο του, ότι δημιουργεί πολίτες με σωστό χαρακτήρα και αξίες.

– Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για “safe zone” ανάμεσα σε ΗΠΑ-Τουρκία.

– Ο Ν.Τραμπ φαίνεται να αλλάζει απόφαση και να δίνει εντολή να παραμείνουν αμερικανικές δυνάμεις στην Β.Συρία. Μένει να καθοριστεί ο αριθμός τους ο οποίος ακόμη “παίζει”.

-Επισκέφτηκε εσπευσμένα την Αγκυρα για συνομιλίες ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, James Jeffrey, Στην συνάντηση με Χ.Ακάρ δεν φάνηκε να βγαίνει “φως”.

– Ο Ρ.Τ.Ερντογάν απάντησε στις αμερικανικές κινήσεις και ισχυρισμούς λέγοντας πως “η ανάλυση μας δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συλλογής πληροφοριών μεταξύ S-400 και F-35”

– Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ έστειλαν στο Ισραήλ το αμερικανικό αντιβαλλιστικό σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Επίσημα λόγω Ρωσίας και απειλής του Ιράν από Συρία. Ανεπίσημα ίσως οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για το “λουκέτο” στο νατοϊκό ραντάρ του Κιουρετσίκ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Ο Καπούλας Βασίλης είναι αρχισυντάκτης στο pronews.gr