Με νομοσχέδιο που κατατίθεται τον Απρίλιο στη Βουλή προς ψήφιση η κυβέρνηση θα μειώσει την στρατιωτική θητεία για όλα τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, από 9 σε 6 μήνες για το Στρατό Ξηράς και από 12 σε 8 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Ταυτόχρονα ιδιαίτερη μέριμνα προβλέπεται και για τις οικογένειες με τρία τέκνα, με τη στρατιωτική θητεία των αρρένων μελών της να μειώνεται από 9 σε 8 μήνες για το Στρατό Ξηράς και από 12 σε 9 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο ΥΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό κινείται στη λογική της “ανθρωποκεντρικής διοίκησης”.

Οπότε τι έχουμε πραγματικά; Στρατιώτες οι οποίοι στην έτσι κι αλλιώς μικρή θητεία τους δεν προλάβαιναν να μάθουν τα οπλικά συστήματα που τους έχουν ανατεθεί να έχουν μια ακόμα μικρότερη θητεία για να μάθουν το απόλυτο… τίποτα.

Έτσι με θητεία ολίγων πλέον μηνών ένας στρατιώτης δεν καλύπτει παρά δύο από τις εποχές του έτους και για πρώτη φορά θα έχουμε στρατιώτες του θέρους και στρατιώτες του χειμώνα.

Άλλα αντικείμενα θα… ψιλοδεί ο ένας και άλλα ο άλλος. Διαφορά όσο η ημέρα με τη νύχτα. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι εν μέσω θέρους οι βολές ατομικού οπλισμού στα πεδία βολής σταματούν διότι υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών.

Θα έχουμε δηλαδή σειρές στρατιωτών που δεν θα έχουν ρίξει ούτε μια σφαίρα.

Φυσικά μια τέτοια ελλιπέστατη εκπαίδευση αποτελεί κίνδυνο και για τους ίδιους τους στρατεύσιμους. Σε καιρό πολέμου η επιβιωσιμότητά τους καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη ενώ και κατά την διάρκεια της θητείας τους αποτελούν απειλή ο ένας για τον άλλο…

Καλύτερα να τους αφήνουν στα σπίτια τους, μπορεί εκεί να μάθουν και περισσότερα παίζοντας το Call of Duty νούμερο… τάδε.

Συν τοις άλλοις έχουμε μια κυβέρνηση η οποία με μεγάλη χαρά ετοιμάζεται να δώσει στην Άγκυρα τα ΜΟΕ που η ίδια απαιτεί! Πρωτοφανές στην διπλωματική ιστορία αλλά θα πει κάποιος, μήπως για αυτό όλες οι κυβερνήσεις φρόντισαν τα τελευταία 20 χρόνια να μην εξοπλίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και γενικώς να διαμορφωθεί ένα ηθικό παραδομένης στην μοίρα της κοινωνίας;

Διότι αυτό που φαίνεται είναι πως έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο μηδέν. Κάποιοι θέλουν συνδιαχείριση στο Αιγαίο και να δοθεί μερίδιο στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Η αποδυνάμωση των ελληνικών ΕΔ έχει άμεση σχέση με όλα αυτά. Κάποιοι αν μπορούσαν θα το έκλειναν το «μαγαζί» και θα γινόμασταν … Κόστα Ρίκα.

Άλλωστε κατά΄την συνάντηση Τσαβούσογλου-Κατρούγκαλου ο Τούρκους ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του επειδή αναγνώρισε τα «δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του», απάντησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Και έσπευσε να προσθέσει: «Κανένα πρότζεκτ, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία, δεν είναι ρεαλιστικό. «Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία».

Οπότε μάλλον για αυτό μειώνουν την θητεία στα παιδιά των πολυτέκνων αφού έτσι και αλλιώς μετά την υιοθέτηση των απαιτήσεων της Άγκυρας είναι σαφές ότι η πολιτική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις προς υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Το παραδίδει από μόνη της οπότε γιατί να κρατάμε τα παιδιά μέσα ασκόπως;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος είναι αρχισυντάκτης στο pronews.gr