Με την ευκαιρία της «ανάπλασης» της Πλατείας του Αγ. Παύλου στην Γλυφάδα, είναι χρήσιμο να πούμε ορισμένα πράγματα για την αντίληψη της δημοτικής αρχής για τους ελεύθερους χώρους, τα κατ’ ευφημισμό «έργα» της και το κόστος αυτών σε σύγκριση με το τι εμείς πιστεύουμε και την άλλη αντίληψη που έχουμε εμείς για το πώς η δημοτική αρχή σέβεται το περιβάλλον, τους δημότες της και τη διαφάνεια.

Είχα και παλαιότερα επιχειρηματολογήσει για την αναγκαιότητα ύπαρξης ανοικτών πλατειών, ως χώρων συνύπαρξης και συνάντησης των κατοίκων της κάθε περιοχής, για την ψυχαγωγία τους, την ανταλλαγή απόψεων, την ξεκούρασή τους και την αλλαγή του περιβάλλοντος.

Μ’ αυτή τη λογική οι πλατείες, προσλαμβάνουν έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, αφού αποτελούν χώρο συνάθροισης των πολιτών.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν σ’ αυτές γίνονται διάφορα δρώμενα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολιτικές ομιλίες, εκθέσεις κ.α. Αλλά και η χρησιμοποίηση μέρους των πλατειών για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων για την εξυπηρέτηση των πελατών των παρακειμένων καταστημάτων συντελεί στη χρησιμότητα της πλατείας για την ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής.

Με λίγα λόγια είμαστε υπέρ της ανοικτής στο κοινό πλατείας, με το αναγκαίο πράσινο, όπου οι πολίτες θα συναντώνται, θα μιλάνε, θα ψυχαγωγούνται. Μ’ αυτά τα δεδομένα είμαστε αντίθετοι με την μετατροπή των πλατειών σε παιδικές χαρές, για την ύπαρξη των οποίων υπερθεματίζουμε, αλλά σε αυτοτελείς και αυτόνομους χώρους προστατευόμενους, ασφαλείς, καθαρούς και εφοδιασμένους με τις νόμιμες άδειες λειτουργίας.

Για τους παραπάνω λόγους δεν θα συμφωνήσουμε με τις «θριαμβολογίες» για τη μετατροπή της πλαιτείας Καραΐσκάκη σε «καστρόπολη», αφού η μοναδική πλατεία της περιοχής, έχει καταστεί … αδιάβατη για τους κατοίκους.

Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι ένα μεγάλο μέρος της πλατείας, καταλαμβάνεται από τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου και ότι ο απομένων χώρος της Δυτικής πλατείας είναι κατηφορικός και διαμορφωμένος κατά τρόπο που δεν επιτρέπει την κυκλοφορία των κατοίκων και τη λογική της συνάθροισης, όπως την περιγράψαμε παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Πλατεία Καραΐσκάκη, μόνον κατ’ όνομα υπάρχει.

Ένα ακόμη τραγικό παράδειγμα της εγκληματικής πολιτικής για τους ελεύθερους χώρους και ειδικά τις πλατείες αποτελεί η πλατεία Εργατικών Στελεχών ή η πλατεία του Αγίου Παύλου, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται τα τελευταία χρόνια, που καταστράφηκε, τσιμεντοποιήθηκε και μετατράπηκε σε «περίκλειστη» παιδική χαρά με ψηλά «δίκην φυλακής» συρματοπλέγματα, από την οποία αποκλείστηκαν τελείως οι κάτοικοι της περιοχής και περιορίστηκε ο ελεύθερος χώρος γύρω από την εκκλησία.

Σημειώνουμε στο σημείο αυτό, ότι η πλατεία Εργατικών Στελεχών είναι ή ήταν καλύτερα, η μόνη πλατεία της περιοχής.

Η ίδια ακριβώς πολιτική, η οποία βολεύει τους προμηθευτές, τους εργολάβους και τη δημοτική αρχή είναι καταδικαστέα από τους πολίτες αφού τους αποκλείει τελείως από τις χρήσεις των ελευθέρων χώρων, που έχουν προβλεφθεί για τη συνάθροισή τους και την ψυχαγωγία τους και τους κατατάσσει σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Σημειώνουμε ακόμη, σύμφωνα με την ερμηνεία της λέξης από τη Βικιπαίδεια, η πλατεία είναι επίπεδος διαμορφωμένος χώρος μέσα σε κατοικημένη περιοχή που περιβάλλεται από κτίρια ή και δρόμους.

Η πλατεία, σύμφωνα με τους πολεοδόμους, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του πολεοδομικού σχεδιασμού, πόλο έλξης, σημείο προσανατολισμού και ανάπαυσης, αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης με ρόλους και λειτουργίες, με κοινωνικό ρόλο. Αντίθετα, οι παιδότοποι είναι χώροι αυστηρά προσδιορισμένοι για την ψυχαγωγία και ανάπτυξη των παιδιών που λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές και θέλουν ειδική πιστοποίηση για τη λειτουργία τους.

Δεν είναι πλατείες ούτως ή άλλως, αλλά πρέπει να εντάσσονται μέσα στον πολεοδομικό ιστό μέσω του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο πρέπει να κατηγοριοποιεί το χώρο κατά λειτουργίες.

Ειδικότερα, στο Γ.Π.Σ. διακρίνονται, οι ελεύθεροι χώροι που απαρτίζονται ή πρέπει να απαρτίζονται από τις παιδικές γωνίες (για παιδιά 1-6 ετών) με μέγιστο εμβαδόν 300 τ.μ., παιδικές χαρές για παιδιά από 6-12 ετών και τα ελεύθερα γήπεδα για αθλητικές και άλλες δραστηριότητες για τους εφήβους. Αντίστοιχη διαφοροποίηση πρέπει να υπάρχει και στη διαμόρφωση των αύλειων χώρων των σχολείων για την ασφάλεια των παιδιών και το επίπεδο της άθλησης και της ψυχαγωγίας των άνω κατηγοριών παιδιών.

Και οι άνω χώροι πρέπει να είναι ασφαλείς και πιστοποιημένοι και καλά μελετημένοι, ώστε να είναι λειτουργικοί και ασφαλείς, τα δε παιχνίδια και κατασκευές πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα συμμορφώνονται με τα πρότυπα. Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω, η μαζική τοποθέτηση παιχνιδιών σε ένα χώρο (πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι) δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Εμείς έχουμε άλλη αντίληψη για την ψυχαγωγία, ανάπτυξη και ασφάλεια των παιδιών, σε συγκεκριμένους χώρους όμως, σαφώς προσδιορισμένους, με χωροταξικό σχεδιασμό, ασφαλείς, προσβάσιμους, προστατευόμενους και με παιδαγωγική ποιότητα, όπως απαιτεί η σύγχρονη πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό ευνοούμε θεματικούς παιδότοπους, όπως για παράδειγμα παιδότοποι για την ευαισθητοποίηση στην ανακύκλωση, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, στην αειφόρο ανάπτυξη κ.α., με σαφή όμως καθορισμό των χρηστών του χώρου ανά ηλικιακή ομάδα.

Θέλουμε και αυτή είναι προτεραιότητα για μας, η νέα αντίληψη να βασίζεται κυρίως στη συμμετοχή ειδικών που κατανοούν την έννοια και τη σημασία του παιδικού παιχνιδιού αλλά και στη συμμετοχή των παιδιών στον σχεδιασμό.

Άμεση προτεραιότητα η σύσταση επιτροπής με άξονα την Τεχνική Υπηρεσία και την Πολεοδομία του Δήμου, που θα παράγει επιστημονικό έργο στην χωροθέτηση, την παιδαγωγική ποιότητα των παιδότοπων και των ελεύθερων χώρων, τη θέσπιση ενός πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας παιδότοπων, ειδικότερα με την προώθηση πειραματικών προτύπων παιδότοπων και κυρίως στον ΈΛΕΓΧΟ, ώστε αυτοί να είναι πάντα ασφαλείς και με παιδαγωγική ποιότητα.

Στο σημείο αυτό, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ή να κάνουμε γνωστό στους συμπολίτες μας ότι, η παράταξή μας, είχε δεσμεύσει 12 οικόπεδα κοινά στο Δήμο, τα οποία είχε προγραμματίσει να αγορασθούν από το κονδύλιο αγοράς των κοινόχρηστων χώρων, ώστε αυτό να μην δεσμευθεί από την Κυβέρνηση και να κατασκευάσει σ’ αυτά σύγχρονους παιδότοπους, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Δυστυχώς όμως, ο απερχόμενος Δήμαρχος και οι δημοτικοί του σύμβουλοι προέκριναν την εύκολη λύση της μετατροπής των πλατειών σε παιδότοπους και την προμήθεια των παιχνιδιών χωρίς μελέτες και μάλιστα σε τιμές, όπως λένε οι γνωρίζοντες, πενταπλάσιες από αυτές με τις οποίες προμηθεύονται τα ίδια παιχνίδια οι διπλανοί μας δήμοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Μάκης Φιλόπουλος είναι δικηγόρος, υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας υποστηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ.