Τετέλεσται η Δύση για την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν. Δύο πολύ σημαντικές πληροφορίες έσκασαν από την Τουρκία τον μήνα αυτό και δεν αφορούν τα περί προμήθειας νέων ρωσικών όπλων από την Τουρκία.

Κανείς μέχρι τώρα δεν είχε αντιληφθεί γιατί ο Ρ.Τ.Ερντογάν επέλεξε τον μήνα Ιούλιο να παραλάβει τους S-400. Η απάντηση είναι απλή.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν επέλεξε τον μήνα Ιούλιο συμβολικά για να γιορτάσει την μεταστροφή του από την Δύση προς την Ανατολή στην επέτειο των 3 ετών από την απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτό είναι και το “ευχαριστώ” του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν, που τον έσωσε από το πραξικόπημα που ενορχήστρωσαν εναντίον του Δύση και ΗΠΑ όπως έχει πει.

Επιπλέον, πριν λίγα 24ωρα η ρωσική φρεγάτα οπλισμένη με τους πυραύλους κρουζ κλάσης Admiral Grigorovich, η “Admiral Essen” αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης με φόντο το Τοπ Καπί.

Η δύναμη του συμβολισμού και της εικόνας είναι πανίσχυρη. Κορυφαίοι Τούρκοι αναλυτές εξέφρασαν τον εντυπωσιασμό τους καθώς όπως είπαν, αυτό μπορεί να έγινε με αφορμή την έκθεση IDEF 2019, όμως το πανηγύρι είχε ήδη στηθεί.

Λίγο αργότερα από μπροστά πέρασε ένα ρωσικό υποβρύχιο, το “Kolpino” δίνοντας εικόνα ρωσικής ναυτικής βάσης στην Κωνσταντινούπολη!

Το όλο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί θυμίζει, σε μια περίεργη επανάληψη της Ιστορίας, την Συνθήκη “Hunkar Iskelesi” μεταξύ Πύλης και Τσάρου το 1833, η οποία επέτρεψε ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Κωνσταντινούπολη ως αντάλλαγμα της βοήθειας που πρόσφερε η Μόσχα στην Πύλη κατά της Αιγύπτου.

Ας δούμε μια σύντομη ματιά στην Ιστορία τι ακριβώς συνέβη τότε και πως η ιστορία κάνει κύκλους.

Τότε, η Αγγλία θορυβημένη από τον διάπλου του ρωσικού Στόλου από τα Στενά προς τη Μεσόγειο το 1799, αγκυροβόλησε το 1809 μέρος του αγγλικού Στόλου στο Βόσπορο. Υστερα από πιέσεις κατάφερε να υπογραφεί η Συνθήκη Ειρήνης με την Υψηλή Πύλη στην οποία αποτυπώνεται η παλαιά αρχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δηλαδή η απαγόρευση διάπλου όλων των πολεμικών πλοίων από και προς την Μαύρη Θάλασσα οποιαδήποτε περίοδο τόσο ειρήνης όσο και πολέμου.

Ομως αυτό θα ανατραπεί το 1832. Τότε ο Σουλτάνος ζήτησε την βοήθεια του Τσάρου για να αντιμετωπίσει τον αιγυπτιακό Στρατό του Μεχμέτ Αλή ο οποίος κατευθυνόταν προς την Πόλη.

Ετσι αρχές του 1833 ο ρωσικός Στόλος καταπλέει στον Κεράτιο Κόλπο. Τότε, οι Μεγάλες Δυνάμεις αντιλαμβανόμενες τον κίνδυνο που συνεπάγεται για τα δικά τους συμφέροντα η άφιξη του ρωσικού Στόλου έξω από την Πόλη, αναγκάζουν τον Μεχμέτ Αλή να παραιτηθεί των διεκδικήσεων του παραχωρώντας του ως αντάλλαγμα την Συρία και την περιοχή των Αδάνων.

Αμέσως μετά ο ρωσικός Στόλος αποχωρεί από τον Βόσπορο και οι Μεγάλες Δυνάμεις θεωρούν πως ο συναγερμός έχει λήξει.

Ομως πληροφορούνται αιφνιδιαστικά λίγες εβδομάδες μετά πως οι Ρώσοι πριν απομακρυνθούν από τα Στενά είχαν υπογράψει με την Πύλη αμυντική συμμαχία 8ετούς διάρκειας γνωστή ως Συνθήκη Ηunkar-Iskelessi στις 8 Ιουλίου 1833.

Με την Συνθήκη αυτή, η Πύλη υποχρεωνόταν να κλείσει τα Στενά σε εμπόλεμα με τη Ρωσία κράτη. Παράλληλα, χωρίς να αναγραφόταν ρητά στην Συνθήκη, αναγνωριζόταν σιωπηρά το δικαίωμα διάπλου του ρωσικού Στόλου από τα Στενά.

Αυτό θα αλλάξει μετά από χρόνια στην Συνθήκη του Λονδίνου του 1841 με την οποία επαναφέρεται σε ισχύ η αρχή του αποκλεισμού όλων των πολεμικών πλοίων σε καιρό ειρήνης.

Kαι ερχόμαστε στο τώρα όπου αντί για Αίγυπτο μπορούμε να βάλουμε ως θέατρο επιχειρήσεων την “Συρία. Και το timing είναι κάτι παραπάνω από προφανές.

Ετοιμάζεται η μεγάλη επίθεση στην Ιντλίμπ, η Αγκυρα παίρνει S-400, η Μόσχα σε μια αιφνιδιαστική κίνηση δίνει, αρχικά, διαβατήρια σε όλους τους ρωσόφωνους του Λουγκάνσκ-Ντονέτσκ και αργότερα το επεκτείνει σε όλους τους Ουκρανούς, η Αγκυρα συνδέθηκε με τον Turkish Stream ενώ κατασκευάζεται το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου και οι δύο χώρες μιλούν για νέες συνεργασίες και νέες προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Συμπέρασμα; Είναι βέβαιο πως υπάρχει αμυντική συνθήκη Ρωσίας-Τουρκίας.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ακολουθώντας μια πολιτική διαπραγματεύσεων κέρδιζε συνεχώς χρόνο και διευθετούσε τις τελικές λεπτομέρειες της μεγάλης μεταστροφής του. Το μόνο του πρόβλημα μέχρι τώρα αποτελεί το ύψος του δανείου που χρωστά και πρέπει να ξεπληρώσει άμεσα αλλά ακόμη και σε αυτό Δύση και ΗΠΑ έκαναν ένα τραγικό λάθος.

Ο Ερντογάν θα προτιμήσει να “πεθάνει της πείνας” η Τουρκία παρά να προσφύγει στο ΔΝΤ και δυστυχώς κερδίζει συνεχώς χρόνο ζωής της τουρκικής λίρας δίνοντας την εικόνα πως “ακόμη το συζητάμε” με τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έπρεπε να είχαν ανοίξει την “κάνουλα” των εξοπλισμών προς την χώρα μας πολύ πιο γρήγορα εκτός αν το έχουν δεδομένο πως ο 6ος Στόλος θα αγκυροβολήσει μόνιμα πλέον στην περιοχή έτοιμος να εμπλακεί κατά της Τουρκίας.

Διότι δεν θα φανεί καθόλου περίεργο αν η Αγκυρα αποθρασυνθεί και προχωρήσει σε εκτός ορίων απειλές αλλά και πράξεις. Εξάλλου η Μόσχα θα έβγαινε τρομερά κερδισμένη αν σε ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο ήταν “διαιτητής” ο Β.Πούτιν και όχι ο Ν.Τραμπ. Μήπως αυτός είναι και ο στόχος;

Αλλά αυτό προϋποθέτει πολεμική σύρραξη των δύο χωρών και διαπραγματεύσεις υπό το βλέμμα των Ρώσων…

Δείτε το ρωσικό πλοίο αγκυροβολημένο στην Πόλη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Ο Καπούλας Βασίλης είναι αρχισυντάκτης στο pronews.gr