Καταδικαστέα ήταν από το σύνολο του αντιπολιτευόμενου Τύπου η παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο κότερο της οικογένειας Παναγοπούλου, τον Αύγουστο του 2018.

Αμέτρητα τα σχόλια καταδίκης. Η παρουσία του μάλιστα στο κότερο, λίγο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, απέκτησε και ένα περίεργο συσχετισμό με το παρελθόν.

Όταν και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κατηγορηθεί ότι έκανε διακοπές στο σκάφος «Γκουανταλαχάρα» του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, παρέα με τη Μιμή την περίοδο των σεισμών στην Καλαμάτα το Σεπτέμβριο του 1986.

Βροχή και τότε τα δημοσιεύματα, που ενώ ο κόσμος στη Μεσσηνία δοκιμαζόταν από την φυσική αυτή καταστροφή, ο Παπανδρέου βρισκόταν σε διακοπές.

Δεν διακριβώθηκε ποτέ εάν ήταν πριν ή μετά τους σεισμούς. Όπως και ο Τσίπρας έτσι και ο τότε πρωθυπουργός είχε προσπαθήσει να το κρατήσει κρυφό. Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά κρυφό δεν έμεινε. Στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε. Η αξιωματική αντιπολίτευση θέλησε να αναδείξει το θέμα. Μάλιστα ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ είπε μέσα στη Βουλή «νότος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος» στην θυελλώδη συζήτηση της περασμένης Τετάρτης.

Υπάρχει όμως μια διαφορά στις δύο αυτές «ιστορίες». Το θέμα των διακοπών του Ανδρέα Παπανδρέουτ δεν είχε έρθει ποτέ στη Βουλή. Η τότε ηγεσία της ΝΔ είχε την προνοητικότητα να κρατήσει μεν το θέμα ψηλά, αλλά όχι να το κάνει αντικείμενο πολιτικής διαμάχης.

Ήξερε και γνώρισε, ότι δεν μπορεί να στηριχθεί αντιπολιτευτικός λόγος στα «θεμέλια» ενός σκάφους που -έτσι και αλλιώς- δεν έχει. Το αν ο Α.Τσίπρας πήγε διακοπές σε σκάφος δεν θα έπρεπε να αποτελέσει το αντικείμενο της συζήτησης.

Εδώ λέει κάπνιζε το πούρο του, εδώ άπλωνε την «αρίδα» του, εδώ έβγαζε το ψαροντούφεκο. Με τέτοιες σαχλαμάρες θα ασχολούμαστε την ώρα που η Τουρκία αλωνίζει σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο η ελληνική Βουλή ασχολείται με τα κότερα και τις οικογενειακές συζητήσεις για το ποια οικογένεια έκανε λεφτά και πότε. Είναι σίγουρο ότι η ΝΔ έχει αντιληφθεί ότι το θέμα της γύρισε «μπούμερανγκ» ή τουλάχιστον δεν της απέδωσε τα οφέλη που προσδοκούσε.

Απλά υποβίβασε την πολιτική ατζέντα σε επίπεδο κους-κους. Αυτό φάνηκε και από την όχι καλή αντίδραση του αρχηγού της ΝΔ Κ.Μητσοτάκη στον προλαλήσαντα Τσίπρα και στις «μεσοτοιχίες Χριστοφοράκου».

Αυτό έφεραν τα κότερα. Γνωστοποιείς μεν το θέμα και αφήνεις τον κόσμο να κρίνει. Μέχρι εκεί. Δεν το κάνεις όμως «σημαία» της προεκλογικής σου εκστρατείας.

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε αυτή εδώ τη στήλη: Δυστυχώς υπάρχει ένας τεράστιος αποπροσανατολισμός σε αυτή τη χώρα. Χρειάζεται ένα εθνικό όραμα και τέτοιο δεν έχουμε. Εκεί πρέπει να εστιάσει η ΝΔ: Στη δημιουργία ενός εθνικού οράματος, ενός στόχου που θα βγάλει την Ελλάδα από την παραγωγική και οικονομική κατάθλιψη και θα τη φέρει στο προσκήνιο εκεί που πρέπει δικαιωματικά να είναι.

Όχι κότερα και αηδίες, αλλά εθνικό όραμα. Ένα εθνικό σχέδιο για να αποκτήσει αυτή η χώρα ξανά την αυτοπεποίθησή της.

Και μακριά από τα κότερα και τα «ντεκ» γιατί καμία φορά γλιστράνε και μπορεί να βρεθείς στο νερό…

ΥΓ Έπρεπε να πάει ο πρωθυπουργός για διακοπές σε κότερο 25 μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι;

Φυσικά και όχι. Πήγε όμως. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ως σχεδόν αναίσθητο. Όλοι φαίνονται να κόπτονται για το Μάτι, ένας όμως, ρε παιδιά, όχι πολλοί. Ένα κόμμα, ένας βουλευτής, κάτι τέλος πάντων, αφού κόπτονται για τα θύματα γιατί δεν έχει κάνει κανείς μια πρόταση να κτιστεί ένα μνημείο για τα 101 θύματα της φωτιάς;

Ένα μνημείο όμως εκεί στο Μάτι, με όλα τα ονόματα των αδικοχαμένων θυμάτων για να μην ξεχάσουμε ΠΟΤΕ, την ανθρωποσφαγή αυτή, μπας και την αποφύγουμε στο μέλλον;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γιατί κανείς δεν έχει φέρει αυτή την πρόταση στην Βουλή;