SCO ή Δύση και ΝΑΤΟ; Ολοκληρώνει ο Ρ.Τ.Ερντογάν την γεωπολιτική “στροφή” προς την Ευρασιατική Ενωση και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης;

Αν και η απάντηση σε αυτό το “δίλημμα” – που στην ουσία δεν υφίσταται καν για τον Ρ.Τ.Ερντογάν – είναι απλή, εντούτοις πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας ανακαλύπτουν μόλις(!) αυτό που ο γράφων υποστηρίζει από το 2016: Η Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν ξεκίνησε προ πολλού να ισορροπεί σε δύο γεωπολιτικά στρατόπεδα και αυτό θα συμβεί για λίγο καιρό ακόμη μέχρι να έρθει η πλήρωση κάποιων προυποθέσεων και να φύγει οριστικά από το δυτικό.

Συνεπώς, οι σχεδιαστές στρατηγικής και οι λήπτες πολιτικών αποφάσεων πρέπει ήδη να απαντήσουν σε ένα ακόμη καίριο ερώτημα:

Τί θα συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια αν η Τουρκία φύγει και τυπικά (ουσιαστικά έχει απομακρυνθεί προ πολλού) από το ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο;

Κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτό είναι προς το συμφέρον μας καθώς ολόκληρο το ΝΑΤΟ θα σπεύσει να μας υποστηρίξει επιφέροντας καίριο πλήγμα κατά της Τουρκίας.

Λυπάμαι, αλλά όπως κυλούν τώρα τα πράγματα, το μέλλον θα διαψεύσει τις εικασίες αυτές. Γιατί όμως;

Γιατί πολλούς και ουσιαστικούς λόγους. Γιατί το παίγνιο αυτό έχει ήδη προβλεφθεί από Ρωσία-Κίνα-Ιράν-Τουρκία κτλ και γιατί αυτοί “τρέχουν με χίλια” σε διάφορους τομείς ενώ ΗΠΑ-Ελλάδα ακολουθούν ακόμη κατευναστική και μη εξοπλιστική πολιτική ελπίζοντας σε επιστροφή της Αγκυρας στο δυτικό μαντρί.

Μην αιφνιδιαστούν αν στο μέλλον η Τουρκία μπει υπό την πυρηνική ομπρέλα της Ρωσίας και ενταχτεί σε μια ευρύτερη στρατηγική πυρηνική αποτροπή.

Τρία στοιχεία ρωσοτουρκικής υποδομής δείχνουν πως υπάρχει σχεδιασμός ουσιαστικής διάλυσης του ΝΑΤΟ ή τουλάχιστον μεταμόρφωσης του.

Ολο αυτό περνάει μέσα από την Τουρκία και μια “μεγάλη πρόκληση” που θα δεχτεί η Ατλαντική Συμμαχία στο κοντινό μέλλον.

Και μην θεωρήσει κανείς πως αυτά που τώρα κάνει το Ιράν στον Περσικό είναι τυχαία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το να “ροκανίζεις” την αξιοπιστία του κύριου αντιπάλου σου είναι μόνο η αρχή…