Ιστορικά ο άνθρωπος είναι πολιτικό ον. Μοναρχία, Αριστοκρατία, Τυραννία, Ολιγαρχία, Δημοκρατία είναι δικές του επινοήσεις και πρακτικές.

Όμως οι μεγάλες προσδοκίες πραγματοποιήθηκαν μόνο στην ουτοπική κοινωνία του Thomas More με το σχεδόν τέλειο κοινωνικό, πολιτικό και νομικό καθεστώς. Στη πράξη, όχι σπάνια βλέπουμε ακυβέρνητες πολιτείες με δημαγωγούς, που στο όνομα μιας δήθεν δημοκρατίας δεν αποφασίζει η λογική, αλλά η πειθώ του ρήτορα, που παγιδεύει ψηφοφόρους με ακούσματα ευχάριστα και όχι χρήσιμα.

Νέες ιδέες έφερε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο του Karl Max. Στο Βόρειο Λονδίνο, στο Highgate Cemetery βρίσκεται ο τάφος του. Δεσπόζει η μεγάλη χάλκινη προτομή σε βάθρο, όπου είναι χαραγμένες δικές του λέξεις, «Workers of All Lands Unite». Με εξαίρεση τη Κίνα του Μαο, που ωφελήθηκε εγκαταλείποντας τους μανδαρίνους, το όπιο και το χάος, άλλοι με ιδανικά κατώτερα του ‘’Εγώ’’ έφεραν στα ιδιοτελή μέτρα τους το κάλεσμα του μεγάλου φιλοσόφου.

Η ευκαιρία χάθηκε, το άδικο συνεχίζεται. Συνήθως αυτοί, που δουλεύουν δεν κερδίζουν και εκείνοι, που κερδίζουν δεν δουλεύουν.

Στην Ελλάδα είδαμε μια ερασιτεχνική ομάδα πρώην μαρξιστών, που ήλθαν στην εξουσία με τη ψήφο απελπισμένων ψηφοφόρων. Οι πολλές και μεγάλες υποσχέσεις κατέληξαν σε νέα χρεοκοπία υπολογισμένη από τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ΕSΜ σε 80-200 δις Ευρώ. Σε περίοδο πτώχευσης, έξω η διεθνοποίηση της εθνικής ζητιανιάς κορυφώθηκε με οίηση και ναρκισσισμό, χωρίς το κοινωνικό και ψυχολογικό μέγεθος της ντροπής, ενώ μέσα συνεχίζεται προκλητικά ο διχασμός, η αρρώστια του έθνους, που δυστυχώς κατανοεί την ενότητα στη διαίρεση και όχι στην ευρυχωρία του όλου.

Στις σκιές των αδίστακτων δημαγωγών ο Πλάτων αντιπαραθέτει το φως της φιλοσοφικής και πολιτικής θεωρίας του για την Ιδεώδη Πολιτεία όπου προτείνει φιλοσόφους να βασιλεύουν με θεμελιώδεις αρχές τη ΣΟΦΙΑ, την ΑΝΔΡΕΙΑ, τη ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ και κυρίως τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ .

Προσόντα υποψηφίων αρχόντων επιθυμητά, που δυστυχώς σπανίζουν, γιατί μείναμε πίσω, μετά αιώνες βαθύτατου εξανατολισμού με χαλαρούς κανόνες νομιμότητας, ισοπολιτείας και αξιοκρατίας.

Άλλοι λαοί προχωρούν με καλές επιδόσεις, γιατί στη διοίκησή τους, στο ανθρώπινο μέτρο του εφικτού, ‘’οι βασιλείς φιλοσοφούν και οι φιλόσοφοι βασιλεύουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Δημήτρης Χαβάτζας είναι Επισκ. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής.