Σοκ προκάλεσε σε Αγκυρα όπως και σε Τεχεράνη η είδηση της Ιστορικής Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Ισραήλ-ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Πώς όμως μπορεί η Ρωσία να συμφωνήσει με ΗΠΑ και Ισραήλ; Είναι εφικτό αυτό να συμβεί και μάλιστα εις βάρος της στρατηγικής συμμαχίας με τον Ρ.Τ.Ερντογάν;

Προφανώς και ναι. Η επιβεβαίωση ήρθε 5-6 ώρες μετά την πρώτη συνέλευση των συμβούλων ασφαλείας, Τ.Μπόλτον, Meir Ben-Shabbat και Nikolay Patrushev.

“Yπάρχει οδικός χάρτης για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων που πήγαν Συρία από το 2011” ανέφερε ισραηλινός δημοσιογράφος.

Είναι φανερό πως η Μόσχα μπήκε “με ορμή” στις διαπραγματεύσεις για να πάρει αυτό που την καίει περισσότερο: Την Ουκρανία…

Από την αρχή της επέμβασης της Ρωσίας στην Συρία ο κύριος στρατηγικός στόχος του Κρεμλίνου ήταν “η εξισορρόπηση” των δύο ζητημάτων εθνικής ασφαλείας, της Ουκρανίας από τη μία και της Συρίας από την άλλη.

Τί ζητούν Ισραήλ και ΗΠΑ; Ημιαυτόνομο Κουρδιστάν σε Συρία και Ιράκ για αρχή και σταδιακά Κουρδικό κράτος με πρόβλεψη ένταξης της ΝΑ Τουρκίας και έξοδο στην Μεσόγειο.

Τί ζητά η Μόσχα; Ημιαυτόνομο Ντονέτσκ-Λουχάνσκ (όλη η “Νέα Ρωσία” όπως την αποκαλούν) με Κίεβο/Ουκρανία.

Τί θα δώσουν Νετανιάχου και Τραμπ στην Μόσχα για να αναγνωρίσει τα Υψίπεδα του Γκολάν ως τμήμα του Ισραήλ;

Την αναγνώριση της Κριμαίας ως τμήμα της Ρωσίας.

Αυτές είναι οι ζυγαριές και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Ηδη στην Αγκυρα έχει σημάνει συναγερμός για το θέμα των Κούρδων της Συρίας καθώς έχουν “μυριστεί” τις υπόγειες διεργασίες.

Πιο εύκολα θα αποχωρήσουν οι Ιρανοί Φρουροί από την Συρία παρά οι τουρκικές και μισθοφορικές δυνάμεις από Ιντλίμπ-Αφρίν. Μην ξεχνάμε πως η Αγκυρα -αν εφαρμοστεί η συμφωνία- θα υποχρεωθεί να ακυρώσει την εισβολή ανατολικά του Ευφράτη την στιγμή που διεξάγει επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιρακ ακριβώς για τον ίδιο λόγο!

Πολύ έξυπνη η κίνηση του Ισραήλ να μπει “σφήνα” στην συμφωνία της Αστάνα και να προσπαθήσει να ακρωτηριάσει γεωπολιτικά την Τουρκία στα “περίχωρα” του.

Είναι δεδομένο πως η Μόσχα με τα κατάλληλα ανταλλάγματα θα “θυσιάσει” τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Συρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ειδικά αν η Τουρκία και το μέλλον της έχει τεθεί επί τάπητος στο τραπέζι των Υπερδυνάμεων…