Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές και μπορούν να εξαχθούν δύο βασικά πολιτικά συμπεράσματα.

Πρώτον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη κιόλας ημέρα μπήκε με δυναμισμό και υψηλούς ρυθμούς. Μέσα σε 30 ημέρες έχει ήδη ψηφισθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, σήμερα ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση για το επιτελικό κράτος, ενώ ακολουθεί το νομοσχέδιο για την προστασία του ασύλου, την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και τη διανομή κατ’ οίκον των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς.

Οι αγορές ήδη εκτιμούν θετικά τις κινήσεις της κυβέρνησης, το επιτόκιο των ομολόγων είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών και οι πολίτες περιμένουν το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο με τις μειώσεις βαρών του 2020.

Δεύτερον, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει ακόμη γιατί οι πολίτες τους μαύρισαν στις κάλπες. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κουνούν το δάκτυλο στους υπουργούς παριστάνοντας τους τιμητές της πολιτικής ζωής, καταγγέλλουν ιδιωτικά συμφέροντα όταν με την πολιτική τους εξυπηρέτησαν συγκεκριμένους ομίλους και προσπάθησαν να φτιάξουν κυκλώματα διαπλοκής με δανεικά βοσκοτόπια και εκδότες μιας χρήσης, καμώνονται ότι είναι οι «επαναστάτες της αριστεράς» όταν έχουν υπογράψει το πιο ατιμωτικό μνημόνιο για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην επανεμφάνισή του στη Βουλή λίγο έλειψε να βγει στους δρόμους καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση το μόνο σχέδιο που είχε έτοιμο ήταν αυτό της άλωσης του κράτους. Τρεις υπουργούς Επικρατείας διέθετε ο ίδιος στο Μαξίμου, έναν ο Μητσοτάκης. Πάνω από 160 μετακλητοί απασχολούνταν επί ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό μέγαρο, 108 θα έχει ο Μητσοτάκης, αλλά ο Τσίπρας ανακάλυψε ότι με το νομοσχέδιο του Γεραπετρίτη δημιουργείται «πρωθυπουργοκεντρικό» κράτος. Αλλά ο κ. Τσίπρας εντόπισε ότι η κυβέρνηση ευνοεί τον Λάτση για το Ελληνικό, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα που δεν θέλουν να γίνει πράξη η συγκεκριμένη επένδυση.

Αντιπολίτευση για κλάματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα έχουν καταγγείλει:

-Την κατάργηση του ΣΔΟΕ, όταν στο μνημόνιο Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015 ορίσθηκε η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του Σώματος στην ΑΑΔΕ με αποτέλεσμα να παραιτηθεί τότε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ καταγγέλλοντας την αποψίλωση αρμοδιοτήτων.

-Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ διότι εξυπηρετεί και τη μεγάλη περιουσία, όταν σε σχέση με τον νόμο του Τσίπρα με τη σημερινή κυβέρνηση η μεσαία τάξη ωφελείται με ελαφρύνσεις κατά 22%.

-Την πρόσληψη συγγενών στο Δημόσιο, όταν στο ν/σ για το επιτελικό κράτος ορίζεται ως ασυμβίβαστο η συγγένεια με υπουργούς για την κάλυψη θέσεων.

-Την εγκατάλειψη από τη σημερινή κυβέρνηση του (ανύπαρκτου) σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση πλεονασμάτων, όταν ο Τσίπρας εμφάνιζε πλεονάσματα 4,5% σε συνθήκες ύφεσης και δέσμευσε τη χώρα με την υπογραφή του για πλεονάσματα 3,5% έως και το 2022.

Το ωραίο ο πρώην πρωθυπουργός το φύλαξε για το τέλος. Στους χαρακτηρισμούς του για τον Μητσοτάκη πέραν του γνωστού περί Ορμπαν πρόσθεσε και τον Βραζιλιάνο Μπολσονάρο. Προφανώς από τότε που έδωσε συγχαρητήρια στον Κυριάκο μέχρι και ο Μαδούρο, ο Τσίπρας δεν αισθάνεται και πολύ άνετα.

Αποκάλυψη ο Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο κοινοβουλευτικό του ντεμπούτο ήταν κυριολεκτικά αποκάλυψη. Τεκμηρίωσε τις κυβερνητικές θέσεις με επιχειρήματα και ευπρέπεια, αντιμετώπισε με χιούμορ τις επιθέσεις του Τσίπρα (η ατάκα του ότι η πρόβλεψη του πρώην πρωθυπουργού πως θα αποτύχει το επιτελικό κράτος που μοιάζει με τις παλαιότερες εκτιμήσεις του ότι «δεν θα χάσει ούτε μία στο εκατομμύριο» ήταν πετυχημένη), ενώ παρακολούθησε από τα υπουργικά έδρανα το σύνολο σχεδόν των ομιλητών δείχνοντας σεβασμό σε όλες τις πτέρυγες. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, προχώρησε σε αλλαγές διατάξεων δείχνοντας εμπράκτως εμπιστοσύνη στη διαδικασία της διαβούλευσης και έδειξε ότι δεν είναι μόνο ένας έγκριτος νομικός αλλά έχει και στόφα κοινοβουλευτικού άνδρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου