Kατά την ομιλία του στο φεστιβάλ των προοδευτικών «νεολαίων» του ΣΥΡΙΖΑ, (οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τις τεχνολογικές επιτυχίες της Σοβιετικής Ένωσης και το βάφτισαν «Sputnik» -στα ελληνικά «Συνοδός»), ο σ. Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ποια είναι η βασική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τα αστικά κόμματα. «Μπορεί οι αντίπαλοί μας να έχουν τους ολιγάρχες να τους στηρίζουν, αλλά εμείς δεν τρομάζουμε, γιατί έχουμε την στήριξη των απλών ανθρώπων».

Ο ίδιος ο ατρόμητος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε παλιότερη συνέντευξή του στο Newsbomb επεχείρησε να κατονομάσει κάποιους από την ομάδα των εχθρικών ολιγαρχών που του σκάβουν τον λάκκο χωρίς όμως να τον τρομάζουν: «Εγώ λέω ονόματα. Κεφάλαιο μπορεί να είναι από τον Μπόμπολα, τον Βαρδινογιάννη και τον Λάτση…

Δεν μπορεί να λες «το κεφάλαιο» χωρίς να λες ονόματα και διευθύνσεις. Βέβαια εγώ έχω πολιτικό κόστος γι’ αυτό. Όπως βλέπετε, δεν λένε «τι καλός που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»!

Δασκαλόπουλος

Έχει δίκιο ο σ. Αλέξης. Το κεφάλαιο στην Ελλάδα έχει ονόματα και διευθύνσεις. Η φυσική του έδρα βρίσκεται στον ΣΕΒ. Κατά τη διάρκεια της φρενήρους αντικαπιταλιστικής πορείας των κομμουνιστών προς τα κυβερνητικά έδρανα, επικεφαλής του ήταν ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ο πρόεδρος των Βιομηχάνων, σύμφωνα με τον σ. Αλέξη θα έπρεπε να λυσσομανά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για προφανείς ταξικούς λόγους.

Δεν προκύπτει. Ανατρέχουμε σε σχετικό άρθρο του σ. Βαξεβάνη στο διαπιστευμένα αριστερό «Κουτί της Πανδώρας»: «Συγχαρητήρια επιστολή για την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα,ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Η επιστολή αναθέρμανε τα σενάρια, πως ο κύριος Δασκαλόπουλος, καλοβλέπει το ΣΥΡΙΖΑ, και ποιος ξέρει μπορεί να τον ψηφίζει κιόλας. Στο παρελθόν έχει καλέσει τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μιλήσει στο ΣΕΒ και κάλεσε ανοιχτά τους επιχειρηματίες να μην «δαιμονοποιούν το ΣΥΡΙΖΑ».

Βαρδινογιάννης

Ανάμεσα στα ονόματα με τα οποία ο σ. Τσίπρας ταυτίζει το κεφάλαιο που τον πολεμάει, βρίσκεται και το «Βαρδινογιάννης». Διαβάζουμε πάλι από το «Κουτί της Πανδώρας» του πολυβραβευμένου Δημοσιογράφου σ. Βαξεβάνη: «Με πραγματικούς ύμνους του Γιάννη Βαρδινογιάννη (Tζίγγερ) υπέρ της κυβέρνησης και του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, σφραγίστηκε και επίσημα η σύνδεση του ΟΣΕ με διυλιστήρια και βιομηχανικές μονάδες της Κορίνθου.

Η Motor Oil και το υπουργείο Μεταφορών, συμφώνησαν για το έργο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον ένα χρόνο. Ο αντιπρόεδρος της Motor Oil, Γιάννης Βαρδινογιάννης, ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αναπάντεχα γρήγορη έκβαση του ζητήματος, μιας και πρόκειται για αίτημα της διοίκησης πριν από τουλάχιστον 5-6 χρόνια και αυτή τη φορά υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ από την παρούσα κυβέρνηση».

Παρόμοιας κατεύθυνσης ήταν και η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Motor Oil προς το πρακτορείο Reuter’s: «Έχουμε εμπιστοσύνη στη νέα μας κυβέρνηση και προσωπικά καλωσορίζω αυτόν τον τρόπο προσέγγισης όπου το “fair play”, οι νόμοι και οι κανονισμοί θα υπερισχύσουν».

Έχει απόλυτο δίκιο, επαινεί δημοσίως την κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά γιατί του το εξασφαλίζει, επομένως δεν συμβαίνει αυτό που διαβεβαίωνε ο σ. Τσίπρας, ότι δηλαδή «πληρώνει πολιτικό κόστος» γιατί οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου δεν λένε «τι καλός που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Το λένε. Και καμιά φορά το δείχνουν.

Οικογένεια Αγγελόπουλου

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ούτε η οικογένεια του συγκεκριμένου κινήθηκε βάσει των ταξικών στάνταρ που περιγράφει ο σ. Τσίπρας. Η Γιάννα Αγγελοπουλου από νωρίς, μέσω συνέντευξής της στη «Καθημερινή», είχε εκδηλώσει δημοσίως την υποστήριξή της στην επερχόμενη επαναστατική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Ελπίζω σε οτιδήποτε είναι νέο και κινεί τα πράγματα προς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που υπάρχει τώρα και η οποία δεν είναι καλή.

Οι άνθρωποι αυτής της χώρας βλέπουν πώς τους συμπεριφέρεται το πολύπλοκο πολιτικό – μιντιακό – επιχειρηματικό σύστημα και δεν είναι ευχαριστημένοι. Οτιδήποτε τέτοιο νέο θα πίστευε ο κόσμος ότι μπορεί να κινήσει τα πράγματα διαφορετικά, θα το ψήφιζα.» Την ημέρα των εκλογών έγινε πιο σαφής: «Χαιρετίζω καθετί καινούριο, καθετί που κινείται καθώς δεν μου αρέσει η στασιμότητα και θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει την αλλαγή».

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον τ. Πρωθυπουργό στο γραφείο του για τα συγχαρίκια, έκανε στη Huffington Post τη δήλωση «ο Ελληνικός Λαός με μια αποφασιστική του ψήφο ανέδειξε μια σειρά από επιθυμίες που μπορούν να συνοψιστούν σε μια λέξη: Αξιοπρέπεια», φρόντισε να προσκαλέσει τον Alexis στη Αμερική για ομιλία στο Ίδρυμα Κλίντον (με τα γνωστά αποτελέσματα) και γενικά υποστήριξε με κάθε μέσον την «αλλαγή που μπορούσε να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ». Μέχρι που της πήραν πίσω το διπλωματικό διαβατήριο.

Κατερίνα Παναγοπούλου

Όταν οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της αντικαπιταλιστικής κυβέρνησης και της οικογένειας Αγγελοπούλου διεκόπησαν, (μάλλον για λόγους άσχετους με την ταξική πάλη), πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων ορίστηκε η Κατερίνα Παναγοπούλου.

Ανήκει επίσης σε εφοπλιστική οικογένεια, επομένως ούτε αυτή η δική της περίπτωση επιβεβαιώνει την ανάλυση του σ. Τσίπρα ότι τον πολεμούν οι πλούσιοι, αλλά αυτός στηρίζεται στους απλούς ανθρώπους. Εκτός και αν εννοεί ότι επέλεξε να κάνει διακοπές στο γιότ της κυρίας Παναγοπούλου απλώς για να εξασφαλίσει τη στήριξη του κατώτερου πληρώματος.

Μπόμπολας

Ένας από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου που ο σ. Τσίπρας κατονομάζει ως αντίπαλο είναι και ο Μπόμπολας. Λέει ξεκάθαρα το όνομα δίνοντας: «Υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στον τόπο; Το 2003, το Ελληνικό δημόσιο παραχώρησε έκταση στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, στην οποία μεγαλομέτοχοι είναι ο κύριος Μπόμπολας, ο κύριος Κούτρας κλπ. Εγώ βλέπετε, δεν μπορώ να αποφύγω να λέω ονόματα».

Μετά τις εκλογές ο σ. Αλέξης έδωσε την πρώτη του συνέντευξη ως πρωθυπουργός στην εφημερίδα του Μπόμπολα, ενώ έκοψε κάμποσες κορδέλες για τα εγκαίνια της Ολυμπίας Οδού, έχοντας δίπλα τον επίσης αναφερόμενο «κύριο Κούτρα» και πίσω την επιγραφή «Άκτωρ» συμφερόντων Μπόμπολα.

Κοντομηνάς

Σημαντική θέση ανάμεσα στους Έλληνες επιχειρηματίες κατέχει ο διορατικός Δημήτρης Κοντομηνάς. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, μέχρι να σκάσει η υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες, ανήκε και εκείνος στη μεγάλη στρατιά των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στα στελέχη του Alpha ήταν σαφέστατος: «Εγώ τους βοήθησα, είναι νέοι άνθρωποι και πίστευα ότι θα βοηθήσουν τη χώρα…

Προσωπικά με κυνηγούν με μια ανύπαρκτη δικαστική υπόθεση για να με έχουν όμηρο και προσπαθούν να κλείσουν τον Alpha για να δώσουν τα κανάλια στους εκλεκτούς τους».

Πριν ξεσπάσει η κρίση με την αδειοδότηση, οι σχέσεις Κοντομηνά- ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβαναν και συζητήσεις για μπίζνες. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας δίνει λεπτομέρειες παρεμβαίνοντας σε εκπομπή του Alpha: «Ήρθε ο άνθρωπός του και μου λέει: “Θα μου δώσετε το 51%”. Λέω: “Τι άλλο θέλεις;”. Λέει: “Θέλω τέσσερις εκπομπές την εβδομάδα πολιτικές, να τις έχω εγώ”. Λέω: “Άλλο τίποτα θέλεις;”. “Θέλω να ελέγχω και το πολιτικό κομμάτι των ειδήσεων”. Λέω: “Τίποτε άλλο να στήσουμε;”. Λέω: “Πήγαινε στο καλό, αγόρι μου…».

Η συζήτηση δεν θυμίζει αριστερό πόλεμο κατά της διαπλοκής, αλλά ούτε και πόλεμο της διαπλοκής κατά της αριστεράς. Το τελευταίο επιβεβαιώνει ο Δήμος Βερύκιος με παρέμβασή του στο Happy Day: «Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Αν ο Αλέξης θέλει να κάνει ένα εικόνισμα μόνο στον Λάκη Λαζόπουλο πρέπει να κάνει και ένα παρεκκλήσι στον Δημήτρη τον Κοντομηνά που άφηνε τον Λάκη τον Λαζόπουλο να δίνει την φιάλη οξυγόνου στον Τσίπρα».

Σαββίδης

Στενεύει ο κύκλος του ντόπιου κεφαλαίου και ακόμη να βρεθούν αυτοί που, σε αντίθεση με τους απλούς ανθρώπους, θέλουν το κακό του ΣΥΡΙΖΑ. Η περίπτωση του Ιβάν Σαββίδη δεν θα αλλάξει το τοπίο. Η συνέντευξη με τίτλο «Ο Τσίπρας στη Βουλή μου θύμισε τον Πούτιν» που έδωσε στο Πρώτο Θέμα, το επιβεβαιώνει:

«Άκουσα την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μου φάνηκε ότι ήταν ένας πραγματικός λόγος. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως πίστευε αυτά που έλεγε.

Κι αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Στο συγκεκριμένο θέμα της ΣΕΚΑΠ ήταν πραγματιστής κι έπραξε με υψηλό συναίσθημα ηθικής και πρακτικής… Διαβάζω στα ΜΜΕ πως «αντί η κυβέρνηση να κτίσει παιδικούς σταθμούς χαρίζει χρήματα στον Σαββίδη». Δεν έχουν ανδρισμό στη ΝΔ και προσβάλλουν κάποιοι με τη συμπεριφορά τους τον εαυτό τους. Έπρεπε να βγουν και να πουν πως η διαγραφή των χρεών είναι απαραίτητη. Εγώ ευχαριστώ το κόμμα του κ. Τσίπρα επειδή διορθώνει τα προηγούμενα λάθη…Αν εγώ θα έκανα μια πολιτική ή προεκλογική συζήτηση θα ήθελα μονάχα να πω με μια λέξη: «Να κρατηθείτε από τον Τσίπρα. Είναι η προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος. Της επόμενης ημέρας…Κάποιοι προβλέπουν και αποκαλούν τον Μητσοτάκη «μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδος, υποτιθέμενο πρωθυπουργό θα έλεγα, παρόλο που δεν θα γίνει ποτέ του…».

Πρόκειται για μία παρέμβαση που μπορείς να την πεις «ιστορική», «γενναία», «οραματική» κλπ, αλλά όποιος την χαρακτηρίσει «αντιΣύριζα», θα φάει καζούρα.

Κόκκαλης

Ο κατάλογος των ολιγαρχών που δεν θέλουν τον σ. Τσίπρα περιλαμβάνει και το όνομα «Κόκκαλης». Η συμμετοχή του Πέτρου Κόκκαλη στην ομάδα τω ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί την καταγγελία στη σφαίρα της γραφικότητας.

Μαρινάκης

Η παρέλαση των εκπροσώπων του κεφαλαίου, δεν περιλαμβάνει ούτε έναν που να «δυναμιτίζει την πορεία της Αριστεράς προς τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας». Λείπει όμως ένα όνομα.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Βέβαια ένα πρόσωπο δεν φτάνει για να σχηματιστεί ομάδα από «ολιγάρχες» που διψάνε για ταξικό αίμα, επίσης ο συγκεκριμένος ανήκε στην ίδια τάξη και νωρίτερα, όταν συνέβαιναν αυτά που περιγράφει σε σχετικά πρόσφατη δήλωσή του: «Έχω βοηθήσει την κυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ) και στο πλαίσιο αυτό έχω συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου». Η αποκάλυψη της βοήθειας και των συναντήσεων μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί από κανένα εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίλογος

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι μάχες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και «ολιγαρχίας» δεν είναι παραμύθι. Κανένας ήρωας παραμυθιού δεν συναναστρέφεται τους δράκους και μετά υποστηρίζει ότι μάτωσε πολεμώντας τους. Υπάρχει σοβαρότητα.