Μετά από τρία χρόνια, που στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εκδικαζόταν η πολύκροτη δίκη της Siemens, η οποία από τους επαΐοντες χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο του αιώνα, και στην οποία προ ημερών είχε απαγγελθεί η ενοχή 22 κατηγορουμένων για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα, η Εισαγγελέας πρότεινε στην Έδρα βαριές ποινές κάθειρξης!

Αφού μεσολάβησε μια βδομάδα, όπου οι συνήγοροι υπεράσπισης των ενόχων κατηγορουμένων αγόρευσαν προκειμένου να προσμετρηθούν ελαφρυντικά στις υπό αναγγελία ποινές! Από τη στιγμή, που η ανώτατη ποινή θα έφτανε τα 15 χρόνια και η αναγνώριση ελαφρυντικών θα μπορούσε να έχει μικρότερες ποινές!

Όμως η Εισαγγελέας με εξαίρεση δυο κατηγορούμενους δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά για τους άλλους 20!

Έτσι χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η κυρία Εισαγγελέας πρότεινε τις παρακάτω ποινές:

Στον Γερμανό πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Siemens παγκοσμίως Χάινριχ Φον Πίρερ, 15 χρόνια!

Στον επίσης Γερμανό πρώην ηγετικό στέλεχος της γερμανικής εταιρείας Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, 7 χρόνια!

Στον Τόμας Γκανσβιντ 14 χρόνια! Στον Ράινχαρντ Σίκατσεκ 8 χρόνια! Στους Φρανς Ρίχτερ, Βόλφανγκ Ρούντολφ και Χανς Γιάγκεμαν 7 χρόνια (όλοι τους στελέχη της Siemens)!

Επίσης στον πρώην Γενικό Διευθυντή και Δ/Σ της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκο (φυγόδικος) 15 χρόνια! Στον πρώην Οικονομικό Διευθυντή Τηλεπικοινωνιών της Siemens στην Ελλάδα (φυγόδικος) Χρήστο Καραβέλα 15 χρόνια! Στη σύζυγό του Μάρθα 13 χρόνια (εκτός από το κατ´ επάγγελμα αδίκημα και το κατά κερδοσκοπία)!

Στον αντικαταστάτη του Ηλία Γεωργίου στην ηγεσία του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών της Siemens στην Ελλάδα, Πρόδρομο Μαυρίδη, επίσης 15 χρόνια! Στον αντικαταστάτη του Χρήστου Καραβέλα, Αλέξανδρο Αθανασιάδη 11 χρόνια!

Οι Γιώργος Σκαρπέλης 15 χρόνια, Νίκολαος Νίντος 11, Γεώργιος Αργυρόπουλος 15, Δημήτριος Γυφτόπουλος 13, Δημήτρης Κουβάτσος 15, Παναγιιώτης Νικάκης 13, Γεώργιος Καλδής 7, Αλέξανδρος Λέτσας 7, Φάνης Λυγινός 13, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ 14! Ο τελευταίος, αφού είχε “σπάσει” το βραχιολάκι από τον Νοέμβριο του 2018, εξαφανίστηκε από τηn Ελλάδα και δεν έχει συλληφθεί!

Τρία πρόσωπα κλειδιά…

Από τους παραπάνω ενόχους θα ξεχώριζα ως περισσότερο τρανταχτές τις περιπτώσεις των:

1/ Μιχάλη Χριστοφοράκου, γιατί ήταν επί σειρά ετών ο CIO της Siemens στην Ελλάδα και γνώριζε άριστα τις υπόγειες διαδρομές του ”μαύρου” χρήματος! Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι ποιοι λαδώθηκαν από τα “μαύρα” ταμεία της Siemens, των οποίων ήταν ο διαχειριστής!
2/ Χάινριχ Φον Πίρερ, γιατί ήταν επί σειρά ετών (τα επίμαχα έτη) παγκοσμίως το Νο1 της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας! Γιατί τυγχάνει της “ασυλίας” της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και γι΄ αυτό λογίζεται ως σύμβουλός της και την έχει συνοδεύσει σε ταξίδια της στο εξωτερικό!
3/ Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, γιατί κατέθεσε ενόρκως το 2005 στην Εισαγγελία του Μονάχου, στην γερμανική Δικαιοσύνη, ότι η Siemens Ελλάς έδινε μίζες σε τρία κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, από τον ετήσιο τζίρο της το 25%!

Τον Δεκέμβριο έρχονται τα σπουδαία…

Την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, θα συνέλθει το Δικαστήριο προκειμένου να αποφασίσει αν θα δεχτεί ελαφρυντικά για κάποιους εκ των ενόχων και να απαγγείλει το ύψος των ποινών! Επίσης θα αναγγείλει αν η ποινή που θα επιβληθεί θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα! Εκτίμηση είναι, πως η Έδρα δεν θα διαφοροποιηθεί πολύ από την πρόταση της Εισαγγελέως!

Από εκεί και μετά αναγγέλθηκαν ως επόμενες ημερομηνίες (διαδικαστικές αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστικές συνεδριάσεις) για 6, 12,13,19 και 20 Δεκεμβρίου, ως είθισται!

Βέβαια, στο διάστημα που μεσολαβεί πιστεύουμε να μην πετάξουν στην ελευθερία κάποιοι εκ των ενόχων, όπως παλαιότερα οι κύριοι Χριστοφοράκος και Καραβέλας!

Πού είναι τα πολιτικά πρόσωπα οεο;

Ωστόσο, θλίψη μας προκαλεί το γεγονός, ότι σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η μεγάλη πολιτικοοικονομική δίκη που συντάραξε το Πανελλήνιο, οι ποινές θα είναι βαριές, αλλά από τα έδρανα των κατηγορουμένων έλειπαν παντελώς τα πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εκείνη την επίμαχη περίοδο είχαν την κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας στα χέρια τους! Επίσης, ουδέποτε αποκαλύφτηκε, αφού δεν έγινε ποτέ ουσιαστική έρευνα, ποιο ήταν το μικρό κόμμα που χρηματιζόταν, σύμφωνα με την κατάθεση του Μίχαελ Κουτσενρόιτερ!

Δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο βλάφτηκε κατά 68 εκατομμύρια ευρώ, κρίθηκαν ένοχοι μεγαλοστελέχη της Siemens, του ΟΤΕ, τραπεζίτες και πολιτικά πρόσωπα υψηλά ιστάμενα δεν μετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι;

Έτσι δεν μπορούμε παρά να πούμε: “Ελλάς το μεγαλείο σου”!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Παναγιώτης Αποστόλου είναι πολιτικός αναλυτής