Η κατοχική Τουρκία θέλει να εγκαταστήσει στρατεύματα στη Λιβύη, τα οποία να εδρεύουν μόνιμα σε στρατιωτική βάση. Είναι δε προφανές πως το καθεστώς Ερντογάν θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να πετύχει τούτο καθώς μια τέτοια ενέργεια εντάσσεται στο σχεδιασμό επέκτασης της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως είναι γνωστό στρατηγικός στόχος της Άγκυρας είναι είτε επέκταση της εδαφικής επικράτειας της Τουρκίας είτε της πολιτικής της επιρροής.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η χθεσινή δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία, η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Μια τέτοια κίνηση θα σημαίνει στρατιωτική σύγκρουση της Τουρκίας και με τη Ρωσία, καθώς όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, οι δυνάμεις του Χάφταρ επιχειρούν να καταλάβουν την πόλη με ρωσική στρατιωτική υποστήριξη. Αυτή η εξέλιξη κρίνεται ως υψηλού ρίσκου ενέργεια από πλευράς της Άγκυρας.

Εάν η εξαγγελία Ερντογάν γίνει πράξει τότε αυτό θα σημαίνει πως η Τουρκία θα εμπλακεί και στις συγκρούσεις στη Λιβύη μετά την εισβολή της στη Συρία και τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Κοντολογίς θα ανοίξει μέτωπο και στη Λιβύη και το σημαντικότερο και έναντι της μέχρι πρότινος συμμάχου της, της Ρωσίας.

Μέχρι πού θα φθάσει αυτή η αλαζονεία και αποθράσυνση του Ερντογάν;

Είναι σαφές πως το καθεστώς της Άγκυρας θέλει να απαλλαγεί από εξαρτήσεις. Δεν επιθυμεί να λειτουργεί στη σκιά υπερδυνάμεων καθώς όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές ο Ερντογάν θέλει να αναδείξει την Τουρκία σε περιφερειακή δύναμη, που θα έχει το πάνω χέρι στην περιοχή. Εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο καθώς στον αντίποδα βρίσκονται δυνάμεις όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ αλλά και η Σαουδική Αραβία. Όλες αυτές οι δυνάμεις για δικούς τους λόγους δεν θέλουν την… προέλαση της Τουρκίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε σχέση με τη Λιβύη σημειώνεται συναφώς ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας η Τουρκία έστειλε στο καθεστώς της Τρίπολης πυραύλους και drones στα πλαίσια της βοήθειας στήριξης, που παρέχεται. Σημειώνεται συναφώς πως η Τουρκία έχει στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ και στο Σουδάν.