Έστω και αργοπορημένα στο ελληνικό ΥΠΕΞ κατάλαβαν ότι άμεσα πρέπει να δοθεί αναγνώριση στην πολιτική παράταξη του Χαλίφα Χάφταρ για δύο πολύ απλούς λόγους που όμως παρόλα αυτά μέχρι και πρόσφατα στην ελληνική διπλωματία τους… «ζύγιζαν».

Πρώτα για λόγους αυτοάμυνας και επιβίωσης στο πισώπλατο κτύπημα των Λίβυων της Τρίπολης οι οποίοι για να επιβιώσουν υπέγραψαν μνημόνιο με την Τουρκία για αρπάξουν από κοινού την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Και λέμε πισώπλατο κτύπημα διότι ως γνωστόν το καθεστώς αυτό έχει αναγνωριστεί από την ελληνική Πολιτεία κάτι που πρέπει να αρθεί τάχιστα.

Κατά δεύτερο λόγο, διότι απλούστατα οι πιθανότητες επικράτησης του Χαλίφα Χάφταρ είναι συντριπτικά υπέρ του και πρέπει να συμβούν πολύ εντυπωσιακά πράγματα για να αντιστραφεί η τακτική κατάσταση στα μέτωπα της Λιβύης.

Ο Χ.Χάφταρ και ο LNA ελέγχουν πλέον το 85% των εδαφών της χώρας και ουσιαστικά η λιβυκή «αναγνωρισμένη» κυβέρνηση και ο GNA έχουν περιοριστεί εντός της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Μετά την σημερινή θρασύτατη καταγγελία του λιβυκού καθεστώτος πως ήταν παράνομη η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Δένδια με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να γίνει άμεσα αποδεκτό το αίτημά του για άνοιγμα ελληνικού προξενείου στην Βεγγάζη που επί της ουσίας σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον αυτόν ως νόμιμο πολιτικό κυρίαρχο της χώρας από την στιγμή μάλιστα που στην Τρίπολη δεν υπάρχει ελληνική διπλωματική εκπροσώπηση καθώς η ελληνική πρεσβεία είναι κλειστή εδώ και χρόνια για λόγους ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (και δυστυχώς ακόμα και από την Αθήνα) της Λιβύης Μοχάμαντ Τάχαρ Σιάλα κατήγγειλε, σε ανακοίνωσή του, την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με αξιωματούχους της «παράλληλης» κυβέρνησης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Σιάλα έκανε λόγο «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περιφερειακών οργανισμών (…) οι οποίες όλες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση” της Λιβύης».

Το «παιχνίδι» της λάθος «αναγνώρισης» κάνοντας χάρες στο πρότερο αμερικανικό κυβερνητικό σύστημα Ομπάμα-Κλίντον το πληρώσαμε ακριβά.

Με ποιο θράσος στην Τρίπολη μετά την συμφωνία αρπαγής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τολμούν και μιλούν «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ», πάμε καλά;

Τώρα που το καθεστώς της Λιβύης με θρασύτατο και προσβλητικό τρόπο καταγγέλλει το ελληνικό ΥΠΕΞ που απλά προχώρησε σε κάποιες ενέργειες αυτοάμυνας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, άρση της αναγνώρισης στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρέπει να γίνει… χθες και αργήσαμε.