Το ανησυχητικό δεν είναι ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν υπέγραψε μνημόνιο με την… μισή Λιβύη με το οποίο οριοθετεί θαλάσσιες ζώνες αρπάζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ούτε καν ότι επιχείρησε να δημιουργήσει μια συμμαχία μαζί με Τυνησία και Αλγερία κατά της Ελλάδας, ούτε καν επίσης ότι επιχειρεί να στρέψει την Αίγυπτο κατά της Ελλάδας δελεάζοντας την με την παραχώρηση της «πηγής» του Ζορ.

Το ανησυχητικό σε όλα αυτά είναι ότι στην Αθήνα δεν είχαν ιδέα ούτε καν ότι υπήρχαν σαν σκέψεις!

Πολύ σωστά, ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει «κρεμάσει κουδουνάκι» στην «μπάλα» και εμείς τρέχουμε από πίσω της, ακολουθούμε τις εξελίξεις που δημιουργεί ο Τούρκος πρόεδρος και μάλιστα ζαλισμένοι καθώς δεν προλαβαίνουμε να αφομοιώσουμε τις… «σφαλιάρες».

Τελευταία και δυσμενέστατη εξέλιξη ότι αναχαιτίστηκε, σχεδόν σε όλα τα σημεία γύρω από την Τρίπολη της Λιβύης η επίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, χάρη στην αερογέφυρα ενισχύσεων που έστησε η Τουρκία δια μέσου των FIR, κυρίως της Αιγύπτου, αλλά και της Ελλάδας, παραβιάζοντας την απόφαση του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων και στρατιωτικού προσωπικού στις αντιμαχόμενες δυνάμεις του GNA (αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση) και LNA (οι δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ που υποστηρίζονται από Αίγυπτο, ΗΑΕ, Ιορδανία κλπ.).

Περισσότεροι από 800 φιλότουρκοι ή Τουρκμένοι ισλαμιστές μεταφέρθηκαν από την Συρία και αναπτύχθηκαν άμεσα στα σημεία που είχε διαρραγεί ή υπήρχε κίνδυνος να διαρραγεί η αμυντική διάταξη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, από τα συνολικά 11 σημεία από τα οποία είχε ξεκινήσει η επίθεση των δυνάμεων του Χαφτάρ, τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τρίπολης, κανένα από αυτά δεν κινδυνεύει αυτή την στιγμή με διάρρηξη.

Το έχουν καταλάβει στην Αθήνα ότι αν ΔΕΝ κερδίσει ο Χ.Χάφταρ την σύρραξη στην Λιβύη, το μνημόνιο που υπέγραψε το καθεστώς της Τρίπολης με την Τουρκία δεν πρόκειται να ακυρωθεί ή τουλάχιστον να έχει ελπίδες να ακυρωθεί;

Γιατί δεν δείχνουν να το έχουν καταλάβει, εκτός εάν ελπίζουν ότι όλα θα τα λύσει η… Χάγη.

Μόνο που στην Αθήνα δεν θα πρέπει να είναι απόλυτα σίγουροι για το τι θα προκύψει στην Χάγη ή με τι όρους θα πάμε στην Χάγη. Να είναι βέβαιοι πως και εκεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα ετοιμάσει εκπλήξεις. Εκπλήξεις τις οποίες θα σχεδιάζει εδώ και χρόνια.

Άλλωστε κορόιδο είναι; Με τόσο εύκολους και «βολικούς» αντιπάλους γιατί να μην δοκιμάσει να πάρει πίσω ακόμα κι αυτά που δεν πήρε ο ίδιος ο Κεμάλ; Αυτός είναι ο στόχος του, να θέσει υπό ερμηνεία ακόμα και την ίδια την Συνθήκη της Λοζάνης και αν γίνει αυτό τότε… θα «τρίβουμε» τα μάτια μας.

Να πούμε ότι η Ελλάδα επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου στο Υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε στον ΟΗΕ μία ευρεία επιφύλαξη για τις αρμοδιότητες του δικαστηρίου, στην περίπτωση που οι θαλάσσιες οριοθετήσεις ακουμπούν θέματα κυριαρχίας και άμυνας.

Στόχος αυτής της κατατεθείσης επιφυλάξεως, επειδή η Ελλάδα φοβόταν μονομερή προσφυγή της Τουρκίας στην Χάγη, ήταν να εξαιρεθούν από τυχόν παραπομπή ζητήματα κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και αμύνης.

Η Ελλάδα δέχεται παραπομπή στην Χάγη για θέματα υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων ζωνών, όχι όμως για ζητήματα που άπτονται της ερμηνείας της Συνθήκης της Λοζάννης και των γκρίζων ζωνών, της αναθεωρήσεως της Συνθήκης του Μοντρέ και της αποστρατιωτικοποιήσεως των νήσων του Αιγαίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάτι είχε καταλάβει ο άνθρωπος…