Παρακολουθώ τα δύο τελευταία χρόνια την προσπάθεια ορισμένων πολιτικών κυρίως κύκλων να προσπαθούν να περάσουν με το πρόσχημα της Τουρκικής απειλής που ούτως ή άλλως υπάρχει, ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ με την αγορά και ενσωμάτωση στην Πολεμική μας Αεροπορία έναν νέο τύπο Α/Φ 5ης γενεάς το Αμερικανικό πολεμικό F-35.

Μάλιστα στη τελευταία επίσκεψη και πρώτη για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μπροστά στις κάμερες ακούστηκε από τα χείλη του ότι η χώρα μας είναι έτοιμη στο προσεχές μέλλον (από 2024) να μπει στη διαδικασία συμπαραγωγής του F-35, με την αμερικανική Lockheed Martin, αφού έχει αποφασιστεί (πότε;) ,να είναι το νέο Α/Φ 5ης γενιάς το οποίο θα αποτελέσει το κορμό της πολεμικής μας Αεροπορίας για τα επόμενα 30 χρόνια.

Δυστυχώς η κάθετη απομείωση των αμυντικών δαπανών τα τελευταία 10 χρόνια για τη χώρα μας και η τεράστια αύξηση των αντίστοιχων της Τουρκίας στο ίδιο διάστημα (περίπου 12 δισ δολάρια εξοπλιστικό πρόγραμμα), φέρνει μια φρενίτιδα, η οποία είναι απόρροια της σχετικής μαχητικής ισχύος μεταξύ των δύο χωρών σε περίπτωση θερμού επεισοδίου ή συρράξεως.

Όμως αυτό είναι ένα θέμα που όπως έχουμε υποστηρίξει εδώ και χρόνια ευθύνονται οι κυβερνήσεις των μνημονίων και η ψευτοπροοδευτική κουλτούρα των κυβερνήσεων της ΝΔ , του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και όχι η ποιότητα προσωπικού και μέσων των Ενόπλων δυνάμεων.

Επίσης ένα άλλο θέμα που δεν καταλαβαίνουμε όσοι ασχολούμαστε χρόνια με τους εξοπλισμούς και τη Γεωπολιτική είναι πως μια κυβέρνηση αποφασίζει να εντάξει έναν τύπο πολεμικού Α/Φ στη πολεμική μας Αεροπορία και μάλιστα στο κορμό της, χωρίς να ρωτήσει του ειδικούς που δεν είναι άλλοι από τους ιπτάμενους χειριστές της.

Είναι αδύνατον να πιστέψει κάποιος ότι η ηγεσία της πολεμικής μας αεροπορίας έδωσε το πράσινο φως για παραλαβή τέτοιου είδους Α/Φ αφού γνωρίζει πολύ καλά πως το F-35 δεν είναι σχεδιασμένο για αερομαχίες, αναχαιτίσεις και εμπλοκές αλλά για το πρώτο «ΑΘΟΡΥΒΟ» πλήγμα και άρα δεν είναι συμβατό με τους στόχους της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Είναι σίγουρο ότι απέφυγα μέχρι τώρα να γράψω οτιδήποτε για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Α/Φ γιατί πίστευα ότι καμιά Ελληνική κυβέρνηση δεν θα έφθανε στο σημείο να ικετεύει βοήθεια των ΗΠΑ πριμοδοτώντας τους Αμερικανούς από τα χρήματα του ήδη τσακισμένου Ελληνικού λαού χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Γιατί πράγματι, όποιον πιλότο ή γνώστη των εξοπλιστικών και της Γεωπολιτικής κι αν ρωτήσεις θα σου πει ότι η πατρίδα μας διαθέτει δύο κύριους τύπους πολεμικών Α/Φ που κάνουν τη διαφορά εάν βέβαια τα καταστήσουμε επιχειρησιακά για τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια με ελάχιστα χρήματα και τα συντηρούμε όπως προβλέπεται.

Πρέπει αυτοί που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις να καταλάβουν ότι το Αιγαίο και η Αν. Μεσόγειος που θα κληθούν να επιχειρήσουν και να εμπλακούν τα Αεροσκάφη μας είναι κλειστές θάλασσες και ΟΧΙ Ατλαντικός Ωκεανός ή Σιέρα Νεβάδα και να προσγειωθούν στη πραγματικότητα.

Και εξηγούμε.

Δύο τύποι πολεμικών Α/Φ διαθέτει στο κορμό της η Π.Α. Τα F-16 BLOCK 52 +/ F-16 BLOCK 52ADV και τα MIRAGE 2000-5 MK2 τα οποία είναι ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων πιλότων καθότι δεν διαθέτουν παρόμοια.

Είναι λοιπόν τα πράγματα πολύ απλά .Με την αναβάθμισή τους τα F-16 BLOCK 52+/BLOCK 52ADV και τη μετατροπή τους σε F-16 VIPER γίνονται από τα ελάχιστα Α/Φ στο κόσμο που μπορούν να καταρρίψουν τα πολυδιαφημισμένα και πανάκριβα F-35 (100 εκ.δολ. χωρίς οπλισμό έκαστο και 44.000 δολ./ώρα πτήσης).

Το σίγουρο είναι ότι το μόνο πολεμικό Α/Φ που μπορεί να αντιμετωπίσει το F-35 αυτή τη στιγμή είναι το SUKHOI 35 και κανένα άλλο.

Άρα το F-16 V που η βουλή πρόσφατα αποφάσισε την αναβάθμιση του, σε λίγα χρόνια που θα είναι έτοιμο, θα είναι το Α/Φ που θα τρέμουν τα F-35 όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο. Και αυτό γιατί θα μπορούν να το εντοπίσουν και να το καταρρίψουν εύκολα αφού το μεν F-35 είναι σχεδιασμένο για το πρώτο αθόρυβο χτύπημα και επιχειρήσεις μεγάλου βάθους, ενώ το F-16 V είναι ικανό για ελιγμούς στις εμπλοκές και για επιχειρήσεις σε μικρό εναέριο χώρο.

Και βέβαια δεν μιλάμε για το υπερόπλο που διαθέτει η Πολεμικής μας Αεροπορία και ακούει στο όνομα MIRAGE 2000-5 MK2 ,το καλύτερο πολεμικό για μικρά ύψη και μικρές ταχύτητες .Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε ότι μπορούν και εκτοξεύουν τον φονικότερο υποστρατηγικό πύραυλο SCALP EG βεληνεκούς 500 χλμ.

Αντί λοιπόν να πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά να εκτελέσει η ΕΑΒ το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16 και την υποστήριξη με ανταλλακτικά των MIRAGE στις μοίρες τους από τους αξιόλογους τεχνικούς της μιλάμε για F-35 και πράσινα άλογα.

Γιατί αν δεν είναι αυταπάτη ή μεγάλο παραμύθι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για αυτό το Α/Φ, τότε σίγουρα είναι άλλο ένα εγκληματικό σφάλμα σε βάρος και του αξιόμαχου της πολεμικής μας αεροπορίας και της τσέπης του φτωχοποιημένου Ελληνικού λαού χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Αντώνης Μυλωνάκης είναι Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής