Ο Αλέξης Τσίπρας επί 12 μήνες καλούσε τον Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.

Δώδεκα ώρες μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» τον κ. Παυλόπουλο και δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την κυρία Σακελλαροπούλου. Ο κ. Τσίπρας πρώτα κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν τάχθηκε υπέρ της επανεκλογής του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας και ύστερα συμφώνησε με την επιλογή της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τρικυμία εν κρανίω. Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις κινήσεις του πρωθυπουργού. Το είδαμε στην ψήφο των αποδήμων, όπου το αρχικό «όχι» στο νομοσχέδιο έγινε τελικώς «ναι», ενώ επιβεβαιώνεται και με το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλάβει το χώρο του Κέντρου και ωθεί στο περιθώριο τον ΣΥΡΙΖΑ, που αδυνατεί να αρθρώσει σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο και αρκείται σε κραυγές που δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία.

Ο Τσίπρας διαβεβαιώνει τους ψηφοφόρους του ότι δεν θα γίνει ποτέ Μητσοτάκης προκειμένου να τεκμηριώσει την κυβίστησή του στη Σακελλαροπούλου από τον Παυλόπουλο, την επανεκλογή του οποίου «έκαψε» μέσω της εμμονής προς το πρόσωπό του. Το ζήτημα για τον Μητσοτάκη είναι να μη γίνει ποτέ Τσίπρας.

Και στη συνέντευξή του στον Alpha ο πρωθυπουργός είπε ευθαρσώς ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για έναν πρωθυπουργό είναι να παγιδευθεί στο «χρυσό κλουβί» του Μαξίμου και να πέσει στα δίχτυα της αλαζονείας.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα συνεχίσει τις περιοδείες του στην περιφέρεια και θα διαχειρίζεται τις ελεύθερες ώρες του ακόμη και στο βουνό, όπως τον είχε συμβουλεύσει και ο κ. Τσίπρας ως «φάρμακο για το τζετ λαγκ», αλλά μία φράση του ήταν αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξουσία: «Εχω κάνει πολιτική καριέρα από το να με υποτιμούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι, δεν θα πράξω το ίδιο λάθος, τους σέβομαι και γι’ αυτό προσπαθώ όπου μπορώ να πετυχαίνω όρους συναίνεσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης και είναι ενθαρρυντικό ότι ο ιός της αλαζονείας δεν έχει περάσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Θυμίζουμε ότι ο Τσίπρας δήλωνε ακόμη και από το βήμα της Βουλής πως δεν πρόκειται να χάσει ούτε μία στο εκατομμύριο τις εκλογές και εξαπέλυε προσωπικές επιθέσεις κατά του Μητσοτάκη, με το γνωστό ύφος που διατηρεί και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ιός της αλαζονείας είναι ο πιο επικίνδυνος για κάθε πολιτικό οργανισμό. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται προσγειωμένος, χωρίς να κοιτάζει προς τον «αντίπαλο», αλλά προς τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει. Και αυτό είναι θετικό.

ΔΕΝ ΜΠΛΟΦΑΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

«Γιατί να κάνω εκλογές πριν από το 2023;» αναρωτήθηκε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης και δεν μπλοφάρει. Από τη στιγμή που θεωρεί ότι το δυνατό του χαρτί είναι η οικονομία, δεν έχει κανένα λόγο να επισπεύσει τις κάλπες. Θεωρεί ότι όσο βελτιώνονται οι οικονομικές επιδόσεις και εμπεδώνεται κλίμα ανάπτυξης τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα πολιτικά οφέλη για τη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτόν το λόγο ψηφίζει εγκαίρως το νέο εκλογικό νόμο, που θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική, και συνεχίζει τη δουλειά του στο Μαξίμου.

Εάν ο Μητσοτάκης προχωρούσε τώρα σε διπλές κάλπες, θα κέρδιζε νέα τετραετία, αλλά θα ανάλωνε γρήγορα το πολιτικό του κεφάλαιο και θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των πολιτών για τις δεσμεύσεις του. Είναι προτιμότερη η θητεία για 4+4 χρόνια από το 1+4. Απλή λογική, την οποία εμπιστεύεται ο κ. Μητσοτάκης, όπως φαίνεται από τις κινήσεις του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου