Μετά το χθεσινό φιάσκο σε Χίο και Λέσβο, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε 8 μόλις μήνες όχι μόνο έχει πρόλαβει ν’ αποτύχει παντού (μέχρι και στην οικονομία που υποτίθεται ήταν το «φόρτε» της) αλλά έχει καταφέρει να αποτύχει με τέτοιο τρόπο που πλέον δημιουργείται κίνδυνος για την εθνική συνοχή της Ελλάδος.

Οργισμένοι κάτοικοι νησιών έχουν πάρει τα όπλα εναντίον των ΜΑΤ υπερασπιζόμενοι τα εδάφη τους, τα οποία θέλει να επιτάξει με τη βία η κυβέρνηση για να εγκαταστήσει παράνομους μετανάστες, ο περιφερειάρχης έχει αυτονομηθεί από το κεντρικό κράτος και μάλιστα καθυβρίζοντας, απαξιώνει δημόσια τον πρωθυπουργό και οι εθνοφύλακες παραδίδουν τα όπλα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αν όλα αυτά δεν είναι δείγματα κατάρρευσης της εθνικής συνοχής τότε τι είναι;

Μάλιστα εκτός από τον άξονα νησιά-ενδοχώρα, η κυβέρνηση κατάφερε να χωρίσει την Ελλάδα και σε Βορά-Νότο με τους χοντροκομμένους χειρισμούς της στο ποδόσφαιρο κι αφού έχει επιτραπεί σε δύο επιχειρηματίες να «αγοράσουν» από μισή Ελλάδα ο καθένας.

Η κατάσταση με τους κατοίκους των νησιών θυμίζει πλέον έντονα την περίπτωση των ακριτών του Βυζαντίου (οι οποίοι σήκωναν το βάρος της άμυνας εναντίον των εχθρικών επιδρομών) όταν εκείνοι απογοητευμένοι και προδομένοι από την Κωνσταντινούπολη αρνήθηκαν να πολεμήσουν εναντίον των Σελτζούκων Τούρκων κάτι που ήταν και η αρχή του τέλους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση των Αθηνών πως αυτό που ονομάζουμε “εθνική συνοχή” δεν είναι ούτε αδιάσπαστο ούτε αέναο. Θέλει συνεχείς προσπάθειες από το κέντρο προς την περιφέρεια για να δείξει πως την υπολογίζει και να την κάνει να αισθανθεί στην πράξη μέλος του εθνικού κορμού.

Όταν τα μήνυμα προς τους ακρίτες των νησιών είναι ότι θα ισλαμοποιηθείτε με το ζόρι και αν αρνηθείτε θα στείλουμε δεκάδες διμοιρίες να σας δείρουν, τι περιμένουν; Να κάτσουν να το υποστούν αδιαμαρτύρητα;

Με τι ηθικό αυτοί οι άνθρωποι θα κληθούν μεθαύριο να υπερασπιστούν με πενιχρά μέσα την πατρίδα τους ενάντια στην Τουρκία, όταν τους επιτίθεται το ίδιο τους το κράτος και μάλιστα τους επιβάλει την ισλαμοποίησή τους;

Ανησυχητικό επίσης είναι πως «οι κλειστές δομές» ήταν το…. Plan b της κυβέρνησης, αφού το plan Α για διαμοιρασμό και μόνιμη εγκατάσταση των μεταναστών στην ενδοχώρα εγκαταλείφτηκε μετά από πιέσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά και των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ.

Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί δεν προκρίθηκε η λύση για δομές διαλογής σε αραιοκατοικημένα ή ακατοίκητα νησιά, κάτι που έχουν κάνει σχεδόν όλες οι πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Μέχρι στιγμής οι δικαιολογίες που έχουμε ακούσει περί χρόνου και κόστους δεν… πείθουν.

Επιπλέον έχουμε, με εντολή Βερολίνου και Βρυξελλών, συνεχείς εξαρθρώσεις κυκλωμάτων τα οποία μετέφεραν τους μετανάστες στο εξωτερικό κι έτσι (έστω και παράνομα) αποσυμφόριζαν τη χώρα.

Οι πολίτες έχουν κουραστεί από το 2008 κι έπειτα να βλέπουν συνεχώς κυβερνήσεις οι οποίες δεν αντιστέκονται σε τίποτα, αλλά αντίθετα εφαρμόζουν πολιτικές ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας, οι οποίες επιβάλλονται από ξένα κέντρα.

Όσον αφορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη:

Στο Μακεδονικό, δεν αντιστέκεται

Ανακηρύσσουν οι Τούρκοι ΑΟΖ με τη Λιβύη, δεν αντιστέκεται

Στέλνουν το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν αντιστέκεται

Έρχονται εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, δεν αντιστέκεται

Ζητούν οι ΗΠΑ γη & ύδωρ χωρίς να προσφέρουν τίποτα, δεν αντιστέκεται

Απαιτούν οι Ευρωπαίοι πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, δεν αντιστέκεται

Οι λαοί εκλέγουν τις κυβερνήσεις τους για να αντισταθούν ενάντια σε εκείνους που επιβουλεύονται την εθνική τους κυριαρχία, όχι για να κάνουν τα «χατίρια» ξένων δυνάμεων εναντίον των ίδιων τους των πολιτών.

Ο Άρης Δημητρακόπουλος είναι δημοσιογράφος και διεθνολόγος

Twitter: @ArisDimitrako

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!