Πριν λίγες ημέρες, δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου αποκάλυψαν πως η Αλβανία ετοιμάζεται για την άφιξη 30.000 μεταναστών, τους οποίους θα εγκαταστήσει σε νέα κέντρα στη Βόρεια Ήπειρο. Αν και τα δημοσιεύματα αναφέρθηκαν σε αφίξεις από την Ελλάδα έκαναν και λόγο γενικά για «μετανάστες που θα εντοπιστούν στην Αλβανία».

Η είδηση πέρασε στα ψιλά από τα ΜΜΕ, ένεκα της… πολιορκίας που υφίσταται ο Έβρος, ενώ δεν θα έπρεπε, διότι αν και με μια πρώτη ματιά η κίνηση αυτή των Τιράνων, πέρα της τοποθεσίας των κέντρων, δεν φαίνεται να προκαλεί έντονη ανησυχία, αν κοιτάξουμε λίγο βαθύτερα υπάρχουν σοβαροί λόγοι προβληματισμού για την Αθήνα.

Τι σκοπεύει να κάνει η Αλβανία 30000 μετανάστες; Πιστεύει κανείς πως θα τους κρατήσει στη χώρα, ενώ με δυσκολία κρατάει τους Αλβανούς ή ότι εκείνοι θα θέλουν να μείνουν στην Αλβανία;

Το ΥΠΕΞ θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις και πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια των Αλβανών. Αν πράγματι η Αλβανία περιμένει αφίξεις μεταναστών από την Ελλάδα και όλα αυτά γίνονται κατόπιν των πιέσεων των Ευρωπαίων για να τους κρατήσει περιορισμένους, έχει καλώς. Αλλά αν σκοπεύει να παραλάβει μετανάστες κατευθείαν από την Τουρκία, τότε το πιθανότερο είναι ότι με διάφορους τρόπους θα προσπαθήσει να τους προωθήσει στην υπόλοιπη Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα σε Ελλάδα και Ιταλία (αν και στην πρώτη περίπτωση μπορεί να πραγματοποιηθούν μαζικές επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα).

Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρχει συνεννόηση Ράμα-Ερντογάν ώστε συντονισμένα να δημιουργήσουν μια διπλή «πολιορκία» για να γονατίσουν την Ελλάδα, η Τουρκία από Έβρο και νησιά και η Αλβανία από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στην Ήπειρο τα οποία είναι και πολύ πιο «πορώδη». Άλλωστε, η αλβανική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να κάνει και τίποτα, απλά θα βάλει την τοπική μαφία να τους οδηγήσει από τα περάσματα στα βουνά τα οποία είναι γνωστά.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει καταστήσει σαφές στα Τίρανα, από τώρα, πως σε περίπτωση που δεχθούν να παραλάβουν μετανάστες από την Τουρκία, αν περάσει έστω κι ένας στην ελληνική επικράτεια οι συνέπειες θα είναι άμεσες και βαρύτατες τόσο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και σε… διμερές επίπεδο. Άλλωστε η πολιορκία του Έβρου απέδειξε πως ο στρατός, οι δυνάμεις ασφαλείας αλλά και οι πολίτες αν τους επιτραπεί μπορούν να δράσουν εξόχως αποτελεσματικά.

Φυσικά, προειδοποιήσεις πρέπει να δοθούν και για την περίπτωση που, ακόμα κι αν προέλθουν από την Ελλάδα, επαναπροωθηθούν μαζικά ή εγκληματικά στοιχεία αφεθούν να δράσουν ανεξέλεγκτα εις βάρος της ελληνικής μειονότητας με στόχο την τρομοκράτηση και τον εποικισμό των ελληνικών πόλεων και χωριών. Γενικότερα, πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση σε κάθε προσπάθεια δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου.

Όσον αφορά συνολικά το μεταναστευτικό, ας μη γελιόμαστε, ο λαός έδωσε τη λύση και η κυβέρνηση την ακολούθησε μπροστά στον κίνδυνο της πολιτικής της εξαΰλωσης και κατάρρευσης. Πιο συγκεκριμένα οι πολίτες της περιφέρειας και ειδικά οι πολίτες της Λέσβου και της Χίου βγήκαν μπροστά για την εθνική επιβίωση. Μη ξεχνάμε πως το σχέδιο Α’ της ΝΔ ήταν η μόνιμη εγκατάσταση των μεταναστών στην ενδοχώρα, ώσπου ξεσηκώθηκαν οι ίδιοι οι βουλευτές της και το σχέδιο Β’ ήταν η μόνιμη εγκατάσταση τους στα νησιά του αν.Αιγαίου, κάτι που έβαλε σε κίνδυνο την εθνική συνοχή μετά την πρωτοφανή αντίσταση των κατοίκων.

Σε κάθε περίπτωση, έστω κι έτσι, η κυβέρνηση ακολούθησε τον σωστό δρόμο, δείγμα του ότι μέσα σε λίγα 24ωρα πέρασε από το χείλος της διάλυσης στην συσπείρωση και την καθολική αποδοχή από την κοινωνία που βλέπει επιτέλους αντίσταση στις προσπάθειες διάλυσης της χώρας.

«Φωνή λαού οργή Θεού» λένε και η φράση επιβεβαιώθηκε και πάλι.

ΥΓ. Ένα άλλο ενδιαφέρον «φαινόμενο» των ημερών είναι ότι εξαφανίστηκαν όλες εκείνες οι «λογικές φωνές» (δηλαδή οι «λαγοί» που προετοίμαζαν την κοινή γνώμη για τη συνεκμετάλλευση) οι οποίες είχαν μοιράσει ήδη το Αιγαίο με τη «φιλική» Τουρκία η οποία «δεν μας απειλεί» όπως είχε δηλώσει και πρωτοκλασάτη βουλευτής της κυβέρνησης πριν λίγες εβδομάδες.

Αλήθεια γιατί τέτοια σιωπή;

Όμως, πάνω στον κομματικό τους ζήλο έχουν γίνει λίγο απρόσεκτοι τώρα τελευταία στην Πειραιώς και στο Μαξίμου, διότι με το να χαρακτηρίζουν κάποια (πράγματι υπόπτως φιλότουρκα) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως «προδότες» και «όργανα του Ερντογάν» άνοιξαν τον δρόμο ώστε να χαρακτηριστούν κι εκείνοι ως τέτοιοι όταν αρχίσουν (και είναι σίγουρο πως θα αρχίσουν) να μιλούν πάλι για «win-win» συμφωνίες με την Άγκυρα.

Βέβαια πως είναι σίγουροι πως η Τουρκία θα σεβαστεί την όποια συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ δεν σέβεται τις συμφωνίες με Ρωσία, ΗΠΑ και ΕΕ, αυτό καλύτερα να μας το εξηγήσουν οι ίδιοι.

Ο Άρης Δημητρακόπουλος είναι αρχισυντάκτης του Pronews.gr

Twitter: @ArisDimitrako

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!