Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, η κοινωνία της Ελλάδας κινδυνεύει.

Στην Ευρωζώνη η οικονομική καταστροφή θα λάβει κολοσσιαίες διαστάσεις λόγω του ότι τα κράτη-μέλη είναι εγκλωβισμένα σ’ ένα νόμισμα που δεν μπορούν να εκδώσουν.

Ολες οι κυβερνήσεις ψάχνουν δανεικά.
Ποιος θα δώσει τα δανεικά;
Πόσα θα είναι τα δανεικά;
Με τι όρους θα δοθούν τα δανεικά;
Ποιος θα ελέγχει τα δανεικά; Η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ήταν ανέκαθεν και αυτή δανεική!

Το QE €750δις της ΕΚΤ, αγορα ελληνικών ομολογων ειναι δάνειο. Στην λήξη θα πληρωθούν 100%
Τα €450δις του ESM είναι δάνεια η πιστωτικες γραμμες με Μνημονια.

Όταν η πανδημία περάσει, αλλά και ενδιάμεσα, φετος το 2020, πώς θα πληρώνονται τα τοκοχρεολύσια όλων αυτών των δανείων; το 2020 θα πληρώσουμε τόκους €5,2δις και χρεολύσια €12,3 δις.

Αγορά Ελληνικών ομολόγων απο ΕΚΤ- Πολύ θετικό βημα- Αρνητικό – το ότι αυτά θα διαχοετευθούν μμέσω εποπτευόμενων τραπεζών με στραγγαλιστιά κριτήρια ακόμη και μέσω πανδημίας. Πόσο γρήγορα θα πάρουν ΟΛΟΙ οι πληγέντες και με ποια ελαστικά πλέον κριτήρια;

Εθνικα πακέτα πανδημίας ΕΕ €2.5τρις, η Ελλάδα €10δις. Πακέτα μηχανισμών €500δις

Φτάνουν; ο τρόπος διοχέτευσης μέσω τραπεζικων δανειων η EIB θα δυσκολέψει την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας

Προταση / Λύση

Αναστολή πληρωμών τόκων και χρεολυσίων για 3 έτη ή ΚΑΙ διαφραφή μέρος του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους.Βρισκομαστε σε πόλεμο, και στο τον πόλεμο διαγράφονται τα ιδιωτικά χρέη αναλογικά με την ζημιά στην οικονομια.Κρατικοποιούνται επιχειρησεις και στρατηγικά Εθνικά, assets.

Επίσης διαγράφονται τα δημόσια/κρατικά χρέη, ειδικά όσα δεν τα κρατούν αγορές(αν και αυτό θα συμβεί σε βάθος χρόνου) αλλά οι φίλοι Ευρωπαίοι.Ένα ευρύτερο Paris Club* λόγω κορωνοϊού.Θέλει συλλογική πολιτική πυγμή και αποφασιστικότητα.

Oι ηγέτες της «μεγάλης ευρώπης» των μνημονίων της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των αριθμών με τον πιο φυσικό τρόπο κατώτεροι των περιστάσεων. Να προσθέσω το ‘μέχρι σήμερα’ ως εύλογη αμφιβολία εξαιτίας της πανδημίας.

Μνημόνια εν καιρώ πολέμου και ασύμετρων απειλών ;Κάθε άμεσος δανεισμός μέσω του ESM η μέσω πιστωτικών γραμμών ( PCCL/ECCL) προϋποθέτει υπογραφή Μνημονίου και βιώσιμο χρέος.

Η Ευρώπη δεν αντέχει κορωνο-μνημόνια! και καμία χώρα δεν θα έχει βιώσιμο χρέος μετά το πέρας της κρίσης/ύφεσης με μείωση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 9% στην Ευρωζώνη.

Η ζημιά της πανδημίας είναι οριζόντια, είναι ανωτέρα βία, και δεν υπάρχουν εθνικές ευθύνες κακοδιαχειρησης των δημοσιονομικών για να επέμβει ο ESM με δάνεια/πιστώσεις bridge loans.

Αν πάρουμε ECCL να είναι με ελάχιστους όρους και σε ύψος 8δις τα οποία να μοιραστούν στο σύστημα υγείας και οικονομία 30/70.

Οι κυβερνήσεις σήμερα είναι η τελευταία ασφαλιστική δικλείδα των πολιτών και καλούνται να καλύψουν μέρος της ζημιάς των πολιτών και των εταιριών. Οι Ηγέτες μας.

Ο ρόλος της ΕΚΤ σημαντικός και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων QE και το Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) είναι πολύ σημαντικά εργαλεία.

Η Ελλάδα πρέπει να εκδόσει 10/15 Στη ομόλογα με κόστος 1.5% τα οποία θα αγοράσουν οι Τραπεζες μας και στην δευτερογενή η ΕΚΤ στο πρόγραμμα «Πανδημίας».

Αν όχι τώρα πότε; Ναι ως πρώτο βήμα το Corona Bond.Ως μια μαζική και συλλογική απάντηση στην κοινή οικονομική κρίση και θα άρει την απειλή μιας βαθειάς οικονομικής κρίσης με αυξημένη ανεργία και 100δες χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις στην ΕΖ, αλλά και μιας αναμενόμενης κρίσης κρατικών χρεών εφόσον θα έχουν καταρρεύσει τα κρατικά έσοδα σε ολα τα κράτη ανεξαιρέτως και τα δημόσια χρέη θα πρέπει να εξυπηρετούνται αδιαλείπτως για ευνόητους λόγους.

Τα corona bonds θα αγοραστούν από την EKT και σε συντονισμό με χώρες όπως οι ΗΠΑ η Ιαπωνία πάνω σε θέματα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.Τα ομόλογα αυτά θα αποτελούν ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο για τους διεθνείς επενδυτές και θα δώσουν το αδιάψευστο σήμα αλληλεγγύης τόσο εντός όσο και εκτός Εζωνης.

Απλά ως πρακτική ένδειξη αλληλεγγύης και κοινήςδράσης απέναντι στον κοινό εχθρό, την πανδημία.

Επόμενο βήμα η άφεση διακρατικών δανείων μεταξύ όλων των χωρών στη ζώνη του ευρώ, και από κοινού στήριξη στα assets του ESM.

Η μηχανισμοί και οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ κάποια στιγμή σύντομα θα πρέπει να βοηθήσουν με ζεστό χρήμα, equity, αντί δανείων τον κάθε πολιτη κκαι κάθε Επιχείρηση. Το αν και πως θα επιστραφούν αυτά τα κεφάλαια θα το δούμε στο μέλλον…

Οσον αφορά στα δικά μας, να σταματήσει καθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου εν μέσω πανδημίας αλλά και για αρκετό καιρό μετά την λήξη αυτής.

Στην απόλυτη οικονομική κρίση και ύφεση δεν πουλάς αλλά μέσω δανείου/επιδότησης/εισφοράς κεφαλάιων συμμετέχεις ως δημόσιο σε στρατηγικές, και μη, εταιρίες τις ξεμπλοκάρεις επιχειρηματικά και τις κάρτες βιώσιμες οικονομικά ενω διατηρείς τις θέσεις εργασίας! Εγγυασαι.Διασώζεις. Αναδιοργανώνεις. Καθαρίζεις. Αυξάνεις αξίες και στην άνοδο της αγοράς πουλάς τις συμμετοχές με πολύ σημαντικά κέρδη για το δημόσιο.

Σκέψη: Για να ανασάνει πρακτικά η κοινωνία και η οικονομία στην πανδημία μαζί με τα παραπάνω, και πολλά περισσότερα, πρέπει να βγουν για 3 μήνες οι Έλληνες πολίτες από το μπλοκάρισμα των λογαριασμών τους. Έχουμε πάνω από 2.5 εκ ΑΦΜ μπλοκαρισμένα από την ΑΑΔΕ.

Να δώσουμε ανάσα στον πολίτη, ελεύθερο επαγγελματία, να βγάλουν χρήματα από μαξιλάρια, να μπουν σε λογαριασμούς να κινηθεί η αγορά χωρίς μετρητά (τα οποία χρησιμοποιεί σήμερα και μολύνουν όσο τπτ,) μέσω χρεωστιών καρτών και Ηλεκτρονικής τραπεζικής με άρση του πόθεν έσχες για 3 μήνες επίσης.

Με δεδομένο τον εγκλεισμό των φυσικών προσώπων οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών θα είναι μεγαλύτερες των €1.200 ακατάσχετου. Πρέπει να αποφύγουμε την ταυτόχρονη αύξηση του ιδιωτικού χρέους αλλά και πολλά άλλα κοινωνικά προβλήματα…

Τώρα, προχωράμε σε άρση μπλοκαρισμένων λογαριασμών για 3 μήνες, γεμίζουμε τις τράπεζες νέα μετρητά, ενισχύουμε τις απρόσωπες συναλλαγές, ειδικά τα φορολογικά έσοδα.

Εναλλακτικά αυξάνουμε το όριο ακατάσχετου λογαριασμού στα €2.400 για φυσικό πρόσωπο.Η παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας είναι επιβεβλημένη, καθώς και η άρση των πλειστηριασμών για 6 μήνες.

Παράταση απο 1ης Απριλίου της άρσης αιτήσεων ασύλου για ευνόητους υγειονομικούς και λόγους Εθνικής Ασφαλείας.

Τώρα, βάλτε φόρο εξαγωγής συναλλάγματος 20% σε κάθε μετανάστη σε κάθε συναλλαγή σε ανταλλακτήριο η τράπεζα. Κάθε χρόνο φεύγουν €1,9-€2.7δις αφορολόγητα προς χώρες προέλευσης.

Ένα 20% (€360-500εκ) στα ταμεία του κράτους. Έτσι λύνεται και η ανισότητα μεταχείρισης κάθε νομοταγούς πολίτη( υπόκειται σε πόθεν έσχες και φορολογικές δηλώσεις/υποχρεώσεις) ενώ ο μη νομοταγής έχει το προνόμιο να ξεπλένει μετρητά, τα οποία φεύγουν εκτός αγοράς, με την ευλογία του κράτους.

ΤΩΡΑ, Ενα ταυτόχρονο βήμα είναι η άρση πόθεν έσχες σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεων. ΤΩΡΑ, Άρση πόθεν έσχες σε επαναπατρισμό κεφαλαίων με οριζόντιο φόρο 10% μέχρι τέλος του 2020 με πρόγραμμα κινήτρων για επενδύσεις, με ελάχιστες νέες θέσεις εργασίας, αγορές μετοχών στο ΧΑΕ, και κρατικών ομολόγων. Οριζόντια χωρίς εξαιρέσεις.

ΤΩΡΑ, Ενα 30% (~€450εκ) από τα κέρδη των ομολόγων που παρακρατούνται από κεντρικές τράπεζες να πάνε αυτούσια στην Αμυντική βιομηχανία της χώρας και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Ελπίζω και εύχομαι οι κεντρικές τράπεζες να μην αρνηθούν τις καταβολές προς την χώρα μας,

Τέλος πιστεύω ότι η Κίνα πρέπει να τιμωρηθεί και να πληρώσει και σε «» για την ζημιά που προκαλεί παγκόσμια με όλους τους ιούς που ξεκίνησαν εκεί εκτός του Εμπολα. Οσον αφορά στην Ελλάδα:ΤΩΡΑ, -Να αυξήσουμε το εμπορικό ισοζύγιο υπέρ της Ελλάδας 10 φορές τις εξαγωγές με ταυτόχρονη αγορά κρατικών ομολόγων σε ύψος €2 δις το χρόνο για 5 χρόνια.

Εφικτό, άμεσο και θα γίνει αποδεκτο.-Παρατηρείται απαράδεκτη και απάνθρωπη αισχοκέρδεια της κινεζικής κυβέρνησης με δεκαπλασιασμό τιμών ιατρικού και φαρμακευτικού εξοπλισμού. Να λυθεί σύντομα αυτή η αυθαιρεσία.

Συγχαρητήρια για την Ηγεσία σας και τις υπηρεσίες σας στην Πατρίδα και τον Ελληνισμό τούτες τις δύσκολες ώρες που η Ελλάδα δέχεται χτύπημα πανδημίας και παρανοϊκών ιών-γειτόνων.

Η Ελλάς επιτέλους έχει πρωθυπουργό, ηγέτη, έχει κυβέρνηση η οποία εμπνέει σοβαρότητα και εμπιστοσύνη στον πολίτη.

Αναλάβετε τώρα εθνικές πρωτοβουλίες άμεσα και θα έχετε την στήριξη όλων των Ελλήνων.Το «βάδισμα της χελώνας» σε αυτή την συγκυρία, σε αυτή την οικονομία, θα αποτελέσει ήττα.

Είναι θέμα επιβίωσης πλέον να παραμείνουμε ως λαός ως Έθνος, ενωμένοι και αποφασισμένοι και ας δώσουν το παράδειγμα οι ηγέτες μας.
Ουδείς δεν ξεφεύγει από το ζύγι του λαού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Ο Δημήτρης Κ. Καμμένος είναι οικονομολόγος, τ. βουλευτής και τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής