Η πανδημία αποκάλυψε καταλυτικά μια πραγματικότητα που ήδη βίωναν τα έθνη. Συντέλεσε μέσα από τη φονική δράση της στη βιωματική κατανόηση συμπερασμάτων σχετικά με την υγεία, τα κράτη, τις κοινωνίες το μέλλον, την ίδια τη ζωή.

Η απειλή του θανάτου, ισχυρότερη όλων στην ανθρώπινη ιεράρχηση, λειτουργεί πάντα αποφασιστικά στην εξέλιξη ιδεών και αποφάσεων.

Η οικονομική κρίση που προηγήθηκε και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί, έδωσε μηνύματα αφύπνισης ωστόσο δεν κατόρθωσε να περιστείλει την παγκοσμιοποίηση. Η παρουσία της δύσης συνέχισε να συρρικνώνεται, τα έθνη της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό το πλέον ιστορικό, υπέστησαν τα πάνδεινα χωρίς να ανασυνταχθούν.

Οι κοινωνίες υποψιάζονται τι συμβαίνει και αντιδρούν σταδιακά, οι συνειδήσεις ξυπνούν αλλά ο κεντρικός έλεγχος ακόμα παραμένει σε υπερεθνικά κέντρα.

Γεγονότα όπως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε , η ενίσχυση πολιτικών δυνάμεων όπως της Λεπέν στη Γαλλία, του Σαλβίνι στην Ιταλία, Vox στην Ισπανία, αλλά και χώρες με κινήματα που ήδη έχουν βρει εξουσιαστική διαδρομή όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Πολωνία, συνιστούν μια δυναμική που καθιστά και πάλι το έθνος πρωταγωνιστή των ιστορικών εξελίξεων απαλλαγμένο από το σκοτεινό έλεγχο των υπερεθνικών, γραφειοκρατικών μορφωμάτων.

Ο βασικός πυλώνας της παγκοσμιοποίησης στη Δύση είναι η Ε. Ε και η διαδικασία ενοποίησης και τελικά ολοκλήρωσης.Αυτό, φαντάζει πολύ μακρινό όσο οι εξελίξεις κινούνται στην παρούσα κατεύθυνση

Η πανδημία επιδεινώνει, επιταχύνει

Οι χώρες που κυρίως δέχονται την πίεση των μεταναστευτικών ροών,που εγκατέλειψαν τις βιομηχανίες και την παραγωγική τους αλυσίδα, συνειδητοποιούν τώρα με τον πιο μακάβριο τρόπο, την εγκληματική τους πολιτική.

Αν δεν καταλάβαιναν τη σημασία της φτώχειας που είχε υποστεί ένα τμήμα του πληθυσμού τους, αν παρίσταναν ότι δεν γνωρίζουν γιατί μετακινούνται εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους για καλύτερη τύχη, τώρα κατάλαβαν τον θάνατο.

Αναζητούν αναπνευστήρες, μάσκες, αντισηπτικά, τεχνολογία στην Ασία εκεί που εκχώρησαν ολόκληρη την παραγωγική μηχανή.

Είναι τουλάχιστον προκλητική η παρουσία των υπουργών στην τηλεόραση όταν περιγράφουν τις άοκνες προσπάθειές τους για την λειτουργία βιομηχανίας στη Λάρισα χωρίς να εξηγούν γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν όσες υπήρχαν. Τα ίδια πρόσωπα που υπεραμύνονταν της ανοιχτής οικονομίας σήμερα αντιλαμβάνονται, δήθεν τα προβλήματα…

Διαπιστώνεται σήμερα, ότι ο μονόδρομος που ήθελε το πλήρως απελευθερωμένο εμπόριο, την ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων, ανθρώπων και αγαθών καθώς και την εκχώρηση όλων των εθνικών δικαιωμάτων σε υπερεθνικά μορφώματα είναι μια θανατηφόρα παγίδα, για τους πολίτες και τον ίδιο τον πολιτισμό.Την χρηματοοικονομική και υγειονομική κρίση θα διαδεχτεί η οικονομική και σύντομα η επισιτιστική εάν σύντομα δεν γίνει αντιληπτή και κυρίως δεν περάσει στο πεδίο της πολιτικής εφαρμογής η εθνική προτεραιότητα.

Το Έθνος στο προσκήνιο

Μπροστά στη ζωή και το θάνατο τα ιδεολογήματα καταρρέουν. Ο μόνος φυσικός χώρος, η μόνη φυσική κοινότητα είναι αυτή του έθνους. Λειτουργεί και καθορίζει τις εξελίξεις. Ο εθνικισμός ως έκφραση αυτών ακριβώς των ιδεών και άρα της ιστορικής πραγματικότητας καλείται να ανατρέψει την παγκόσμια τάξη που εξυπηρετεί κατά περίσταση κρατικές οντότητες αλλά πάντα και αποκλειστικά τις συμμορίες του χρήματος, τους σκοτεινούς κύκλους και τις λέσχες υπερεξουσίας.

Συνακόλουθα με την νέα πραγματικότητα κινείται και η διεργασία απόρριψης του υπερκαταναλωτισμού που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο υποδούλωσης των λαών. Ένας άλλος τρόπος βίου, μια βαθύτερη εσωτερική συγκρότηση του ανθρώπου εγγύτερα των παραδόσεων και των αξιών κυοφορείται σε συνθήκες αναγκαστικού εγκλεισμού.

Κλειστά σύνορα ανοιχτοί ορίζοντες

Το θλιβερό ιδεολόγημα των ανοιχτών συνόρων που οδηγεί στην κατάρρευση των εθνικών κοινωνιών και κατ’επέκταση του πολιτισμού, τίθεται τώρα σε πλήρη αμφισβήτηση και από πολλές οπτικές.

Η εθνική οικονομία προβάλλει ως αναγκαιότητα, η περιφρούρηση των κοινοτήτων μας γίνεται αίτημα εθνικής επιβίωσης όταν η Τουρκία επιδιώκει την διοχέτευση ορδών, η ασφάλεια και υγεία των Ελλήνων είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος όταν αναπτύσσονται παράνομα και καταχρηστικά δομές παρανόμων μεταναστών.

Τα σύνορα που έχουν συνδεθεί με την κυριαρχία του έθνους – κράτους είναι αυτά που εμβληματικά αναδεικνύουν τους αγώνες που έρχονται καθώς η σημασία και η φρούρησή τους αποκτά όλο το μεγάλο περιεχόμενο που σκόπιμα τόσα χρόνια υπονομεύτηκε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Εμμανουήλ Ν. Κώνστας είναι Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Μετώπου