Η Τουρκία, άσχετα αν πιστεύουμε πολλοί πως δεν είναι δημοκρατικό κράτος και επί δυο δεκαετίες κυβερνά αυτήν την χώρα απολυταρχικά ο Ρ. Τ. Ερντογάν, εν τούτοις είναι ένα σοβαρό κράτος!

Ένα κράτος με ικανότατους διπλωμάτες, με υψηλού επιπέδου μυστικές υπηρεσίες, σπουδαία “όπλα” στα χέρια του Τούρκου Σουλτάνου, στην υλοποίηση του υψηλού του στόχου, που δεν είναι άλλος από την αναβίωση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά των δικτατόρων του παρελθόντος, της μεγαλομανίας, της αυταρχικότητας, και της εφαρμογής της μεγάλης ιδέας παντί τρόπω! Γνωρίζοντας άριστα τους στρατηγικούς κανόνες επιβολής αυτής της ιδέας, μέσω όχι μόνο της στρατιωτικής ισχύος του, αλλά και μέσω της προπαγάνδας και της παραγωγής παραπληροφόρησης προς όφελος της προαγωγής της εξωτερικής του πολιτικής!

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο της “γαλάζιας πατρίδας” του Ερντογάν…

Η εμπλοκή του Ρ. Τ. Ερντογάν στον πόλεμο της Συρίας, στον πόλεμο της Λιβύης, η παραβίαση των θαλάσσιων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου και θαλασσίου χώρου και τελευταία, η για πρώτη φορά, προσπάθεια παραβίασης των ελληνικών χερσαίων συνόρων στον Έβρο, αυτό ακριβώς υποδηλώνουν!

Τον διακαή του πόθο για τη δημιουργία μιας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Που κακά τα ψέματα, αυτή η αναβίωση ήταν κι όλων όσων κυβέρνησαν την Τουρκία πριν από τον Ρ. Τ. Ερντογάν! Αφού αδιάψευστοι μάρτυρες είναι, η εισβολή στην Κύπρο το 1974 και η “κατάληψη” των Ιμίων το 1996!

Σήμερα λοιπόν διαπιστώνουμε – πιστεύω όλοι – μια υπέρ-κλιμάκωση κρίσεως από πλευράς της Τουρκίας, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στη Λιβύη! Που εκφράζεται και με τα λόγια του Τούρκου Σουλτάνου, ο οποίος πρόσφατα (την Δευτέρα που μας πέρασε), μετά το πέρας του υπουργικού του συμβουλίου, δήλωσε:

«Αξιολογήσαμε τα σημαντικά ζητήματα ασφαλείας που μας απασχολούν, στη Συρία, τη Λιβύη και το Αιγαίο! Όλα τα παιχνίδια σε βάρος της Τουρκίας θα αντιμετωπιστούν με βάσει το Διεθνές Δίκαιο»!

Έτσι, μάλλον ο Τούρκος Σουλτάνος ετοιμάζεται για την υλοποίηση επόμενου στρατηγικού σχεδίου! Αφού όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Ρ. Τ. Ερντογάν και οι αξιωματούχοι του αμφισβήτησαν και δεν θα πάψουν να αμφισβητούν την Συνθήκη της Λωζάννης, επιδιώκοντας και ελπίζοντας πως μια μέρα των ημερών θα πετύχουν την αναθεώρησή της, αλλάζοντας τα Ελληνοτουρκικά σύνορα!

Αφού κατάφεραν – με την απουσία της Ελλάδος σε κυβερνητικό και διπλωματικό επίπεδο – να πετύχουν με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σάρατζ, την οποία αναγνωρίζει και ο ΟΗΕ (;;;), την Συμφωνία του Νοεμβρίου 2019 περί της χάραξης θαλασσίων συνόρων, αλλά και τη δημιουργία ΑΟΖ με τη Λιβύη! Τον Φαγέζ αλ Σάρατζ τον οποίο ο Ρ. Τ. Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες ενισχύει παντοιοτρόπως στρατιωτικά, τείνοντας να αλλάξει το σαφές πλεονέκτημα στη Λιβύη που είχε αποκτήσει ο φιλέλληνας Χαλίφα Χαφτάρ!

Αφού είναι αποφασισμένος ο Τούρκος Σουλτάνος να στείλει εκ νέου τα ερευνητικά πλοία του στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, αλλά και του Αιγαίου, θεωρώντας πως έχει το δικαίωμα που του δίνει η Συμφωνία με τον Φαγέζ αλ Σάρατζ!

Όταν η τουρκική διπλωματία οργιάζει, η ελληνική είναι παντελώς απούσα…

Αλλά είπαμε παραπάνω, ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν δεν έχει μόνο στρατιωτική ισχύ, αλλά και ισχυρή διπλωματία και ισχυρές μυστικές υπηρεσίες! Που είναι στρατευμένες δίπλα του παράγοντας συνεχώς κατασκευασμένες ψεύτικες ειδήσεις (fake news), προκειμένου να κάνουν το άσπρο μαύρο, όπως στην περίπτωση προσπάθειας μεταστροφής της παγκόσμιας κοινής γνώμης, στο απονενοημένο τουρκικό τόλμημα στον Έβρο!

Όπου κατασκεύασαν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα, επινοώντας ακόμη και νεκρούς από ελληνικά βόλια!

Αλλά, αυτοί οι μάστορες της παραπληροφόρησης δεν έμειναν μόνο εκεί! Προφανώς και έβαλαν τη δαχτυλάρα τους, εντάσσοντας στην εργαλειοθήκη προπαγάνδας του Προέδρου τους το κατάπτυστο άρθρο εκείνων των ημερών, της αμερικανικής εφημερίδας New York Times! Η οποία (10 Μαρτίου) δημοσίευσε με τίτλο: “Νιώθουμε σαν ζώα”, την τάχατες αγανάκτηση των “μεταναστών” για την κατάσταση που βιώνουν στα Ελληνοτουρκικά σύνορα! Κατασκευάζοντας και ψεύτικη είδηση περί δήθεν μυστικού κέντρου κράτησης, όσων περνούν τον Έβρο και συλλαμβάνονται από τις Ελληνικές Αρχές!

«…Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες δηλώνουν σε συνεντεύξεις τους ότι τους συνέλαβαν, τους πήραν όλα τα υπάρχοντα, τους χτύπησαν και τους έστειλαν στην Τουρκία, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο ή να μιλήσουν σε δικηγόρο, με μια παράνομη διαδικασία γνωστή ως επαναπροώθηση! Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως τουλάχιστον τρεις μετανάστες έχουν πυροβοληθεί και σκοτωθεί, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Από όταν δηλαδή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα της Τουρκίας επιτρέποντας σε χιλιάδες πρόσφυγες να βρεθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο…»!

Τι κι αν λίγες ώρες μετά ανακάλεσαν από την εφημερίδα αυτό το κατάπτυστο άρθρο, αφού το κακό είχε γίνει, με παντελώς απούσα την ελληνική διπλωματία! Αφού αξιωματούχος του ΟΗΕ υιοθέτησε τα fake news της τουρκικής πλευράς και της αμερικανικής εφημερίδας, περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών στον Έβρο, από την Ελλάδα!

Στην εργαλειοθήκη του Ερντογάν και το Al Jazeera…

Αλλά στη φαρέτρα της τουρκικής διπλωματίας εντάχτηκε και ο αραβικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Al Jazeera, με έδρα την Ντόχα του Κατάρ! Του μεγαλύτερου συμμάχου της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή! Όταν το Κατάρ τον Αύγουστο του 2018 με τις κεντρικές τράπεζες του, συνήψε συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος (15 δις δολάρια) με την Τουρκία για να προσφερθεί ρευστότητα και υποστήριξη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σης Τουρκίας.

Σημειώστε επίσης, πως πολλοί δημοσιογράφοι του Al Jazeera έχουν εκπαιδευτεί στο βρετανικό BBC και με το ποίο έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας! Όπως και με την Γερμανία!

Αντίθετα, σε κάποιες άλλες χώρες έχει απαγορευτεί στο Al Jazeera να εργάζεται εκεί και για τον λόγο αυτό δεν έχει δημοσιογραφική διαπίστευση! Όπως επί παραδείγματι, στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και σε άλλες χώρες!

Έτσι προσφάτως από το Al Jazeera, σε κατάπτυστο ρεπορτάζ του, υιοθετούνται οι τουρκικές θέσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης! Και εξ όσων μπορούμε να γνωρίζουμε, έχει προκαλέσει άγρια συναισθήματα στην ελληνική κυβέρνηση, από τον τίτλο του ρεπορτάζ και μόνο:

«Δυτική Θράκη, αμφισβητούμενος χώρος: Οι Τούρκοι της βορειοανατολικής Ελλάδας»!

Σε αυτό το ανθελληνικό παραλήρημα παρουσιάζεται η μουσουλμανική μειονότητα πως είναι τουρκική και πως αυτή βρίσκεται υπό διωγμό από το ελληνικό κράτος! Σε αυτήν την τουρκική μειονότητα συμπεριλαμβάνει το ρεπορτάζ του Al Jazeera και τους Ρομά της Θράκης μας, αλλά και τους Πομάκους!

Αυτό το κατάπτυστο και ελεεινό προπαγανδιστικό ρεπορτάζ, είχε ως πηγή μόνο πρόσωπα που καθοδηγούνται από το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, όπως ακριβώς είχε πράξει και η αμερικανική εφημερίδα New York Times!

Βέβαια, το Al Jazeera απλώθηκε περαιτέρω, ρίχνοντας όλο το ανάθεμα των γεγονότων του Έβρου στην ελληνική πλευρά!

Μετά από όλα τα παραπάνω, δεν θα ήταν τουλάχιστον λογική μια διαμαρτυρία του ΥΠΕΞ μας προς το Al Jazeera;

Για κάποιους δε, πιο “ακραίους”, μήπως θα έπρεπε να αρθεί η δημοσιογραφική διαπίστευση από την Ελλάδα δημοσιογράφων του Al Jazeera;

Ή θα δεχόμαστε να μας δείχνει συνεχώς ο Τούρκος τα μπροστινά του κι εμείς να του δείχνουμε τα πισινά μας;

“Στρώνουν” ανύπαρκτη τουρκική μειονότητα σε Κω και Ρόδο…

Επί σειρά άρθρων μου κατά το πρόσφατο παρελθόν, έχω αναδείξει το σαφάρι πληροφοριών που συντελείται επί πολλά έτη στα νησιά μας, από στρατολογημένους πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών! Στρατολογημένοι – κυρίως – Άγγλοι και Γερμανοί από τη ΜΙΤ στη συλλογή φωτογραφιών, τηλεοπτικών λήψεων και πληροφοριών των στρατιωτικών μας Μονάδων στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας!

Όταν οι Τούρκοι συλλέγουν το υλικό εκείνο, που θα τους βοηθήσει στην επιτυχή εξέλιξη για εκείνους, του προετοιμαζόμενου “θερμού επεισοδίου” που θα προηγηθεί της γενικής τουρκικής επίθεσης!

Σήμερα θα σας προσθέσουμε – χωρίς να είναι δυνατόν να την επαληθεύσουμε – μια πληροφορία που μας εμπιστεύθηκε στρατιωτική και διπλωματική πηγή μας και επαφιέμεθα στη διασταύρωση αυτής της πληροφορίας από την ΕΥΠ!

Μας είπε λοιπόν η πηγή μας, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα εντοπίστηκε στην Κω κλιμάκιο ανταποκριτών (κατασκόπων;) του Al Jazeera! Με ποια αποστολή άραγε; Μήπως για να αναδείξουν, πως τάχατες υπάρχει εκεί “τουρκική” μειονότητα; Η οποία καταπιέζεται από το ελληνικό κράτος; Μήπως έτσι επιδιώκουν να οργανώσουν ξεσηκωμό Μουσουλμάνων από τα κέντρα κράτησης, με πρόσχημα το Ισλαμικό Ραμαζάνι; Συνεπικουρούμενοι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ;

Βέβαια, όπως μας λέγει η πηγή μας τον αρχηγικό ρόλο τον έχει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΙΤ, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Κω! Θα ήθελα όμως να επισημάνω, ότι η πηγή μας μου είπε, ότι η ΕΥΠ στην Κω κάνει πολύ καλή δουλειά! Άρα, έχουν γνώση οι φύλακες!

Όπως επίσης μου είπε η πηγή μου, ότι η ΕΥΠ κάνει καλή δουλειά και στη Ρόδο, όπου ζει διπλάσιος αριθμός Οθωμανών από ότι στην Κω, και στην οποία (Ρόδο) η ΜΙΤ οργιάζει!

Γι΄ αυτό, λόγω της πρόσφατης μισελληνικής ρητορικής του Ρ. Τ. Ερντογάν, αλλά και των πρόσφατων γεγονότων προσπάθειας βύθισης ελληνικής ακταιωρού από τουρκική φορτηγίδα στην περιοχή των Ιμίων, της παρεμπόδισης του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης, Στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή, εν πλω προς την Καλόλιμνο από τουρκική ακταιωρό, αλλά και άλλων παρόμοιων περιστατικών, ας έχει η Ελλάδα τα μάτια τις τετρακόσια! Γιατί διαρκώς παραφυλάει ο μεγαλοϊδεατισμός του Ρ. Τ. Ερντογάν!

Να επισημάνουμε ακόμη, πως οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας από τουρκικά μαχητικά, τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2020, είναι περισσότερες από τα δυο τελευταία χρόνια 2018 και 2019!

Αυτό από μόνο του σημαίνει συνεχή επιβεβλημένη επαγρύπνηση της κυβέρνησης, των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας και της ΕΥΠ!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Παναγιώτης Αποστόλου είναι πολιτικός αναλυτής