Διοχετεύεται μια ψεύτικη είδηση από την Άγκυρα, που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να αντέξει πολύ, Θα «καεί» από την αλήθεια, αλλά σπεύδουν διάφοροι σε Ελλάδα και Κύπρο να την υιοθετήσουν.

Μεταδόθηκε από την Τουρκία ότι υπογράφηκε με το Ισραήλ συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Τουρκία. Πώς και πότε δεν αναφέρεται καθώς αυτό δεν έγινε ποτέ. Πριν καλά στεγνώσει το μελάνι από τη δημοσιοποίηση της «είδησης», διαψεύστηκε από την ισραηλινή πλευρά.

Με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο τουίτερ, η ισραηλινή πρεσβεία αναφέρει συγκεκριμένα ότι «απαντώντας σε ένα αριθμό αβάσιμων δημοσιευμάτων σχετικά με την πρόθεση του Ισραήλ να υπογράψει με την Τουρκία συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αυτές οι αναφορές αποτελούν απλώς ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Κι όταν το θέμα αυτό, ως αναμενόταν τοποθετήθηκε στην κατηγορία «Fake news», ξεκίνησε ένα νέο αφήγημα. Ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, έσπευσε να χαρακτηρίσει «παράξενη» την κοινή διακήρυξη της πενταμερούς, που συνήλθε την περασμένη Δευτέρα ενώ ανακάλυψε και το εξής: Ισραήλ και Ιταλία δεν πείστηκαν να υπογράψουν ( σ.σ. δεν συμμετείχαν στην πενταμερή) και ως εκ τούτου, όπως υποστήριξε, αρνήθηκαν «να συμμετάσχουν στο αντιτουρκικό μέτωπο».

Ερμήνευσε δε όλα αυτά ως «δείγμα ότι το θέατρο με τον αγωγό EastMed έλαβε τέλος».

Στην πενταμερή συμμετείχαν ως γνωστό Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για το σχήμα 3 συν 1( την Γαλλία) και αυτή τη φορά κλήθηκαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπενθυμίζεται πως υπάρχει και ένα άλλο σχήμα στο οποίο συμμετέχουν Ιταλία και Ισραήλ ενώ στο παρελθόν συμμετείχαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που ανεξαρτήτως εάν υπάρχουν ή όχι πληροφορίες, μπορεί να επιστρατευθεί και η λογική. Για παράδειγμα:

Πώς θα μπορούσε να υπήρχε στροφή του Τελ Αβίβ στις σχέσεις του με την Άγκυρα όταν στο Ισραήλ υπήρχε πολύμηνο κυβερνητικό κενό; Αυτή την ερώτηση δεν θα μπορούσε να την απαντήσει η βιομηχανία των ψεύτικων ειδήσεων, αλλά όσοι τις υιοθετούν.

Κανείς δεν υποστηρίζει πως κάποια στιγμή Τουρκία και Ισραήλ δεν θα τα βρουν, όπως στο παρελθόν. Αλλά σήμερα αυτό δεν ισχύει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα τουρκικά σενάρια, τα οποία διοχετεύονται επιβεβαιώνουν πως αυτή η δραστηριότητα με τις τριμερείς ενοχλεί την κατοχική Τουρκία. Την ενοχλούσαν εξαρχής και προσπάθησε να κάθε τρόπο να τις σταματήσει. Κι αυτό παρόλο που σε ό,τι αφορά τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της, σαφώς και συνεχίζει.