Εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε ιταλική εφημερίδα, ο οποίος αφού πρώτα εξήρε την σημασία της Άγκυρας για τη συμμαχία, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει(!) την κυβέρνηση της Τρίπολης η οποία δεν «είναι το ίδιο με τον Χαφτάρ».

Ο συνήθης διπλωματικός λόγος του κυρίου Στόλτενμπεργκ , ο οποίος μας έχει συνηθίσει να κρατάει «ίσες αποστάσεις», έκανε «φτερά» και μιλώντας εκ μέρους του συνόλου της συμμαχίας όχι μόνο τοποθετήθηκε υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης αλλά δήλωσε και έτοιμος να την στηρίξει!

Ο κ.Στόλτενμπεργκ στη συνέχεια – μάλλον για να μην υπάρξουν παρανοήσεις- επανέλαβε όσα είπε στη συνέντευξη του, σε έκτακτη επικοινωνία του με τον Ρ.Τ.Ερντογάν. όπου συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη.

«Το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να βοηθήσει τη Λιβύη στον τομέα της ανάπτυξης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας να βοηθήσει το GNA να ενισχύσει τα θεσμικά του όργανα ασφαλείας», είπε

Αλήθεια, τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας τα ρώτησε ο κ.Στόλτενμπεργκ, αν είναι έτοιμα να «στηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης», ή μήπως τα ρώτησε η Ουάσινγκτον γι αυτόν;

Φυσικά οι παραπάνω τοποθετήσεις δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε και… πρωτοβουλία του κ.Στόλτενμπεργκ, έγιναν κατόπιν συνεννόησης ή μάλλον εντολής των ΗΠΑ, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι «διαλέγουν πλευρά», αφού έχουν βγάλει δύο ανακοινώσεις εναντίον του στρατάρχη Χαφτάρ, μία για το διάγγελμα του και μία για το κλείσιμο των πετρελαιοπηγών, τα έσοδα των οποίον πηγαίνουν στην Τρίπολη.

Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός Τύπος βομβαρδίζει τον αμερικανικής υπηκοότητας(!) Χαφτάρ για τις σχέσεις του με τους Ρώσους, ενώ για το θέμα τοποθετήθηκε και το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ έγιναν λίγες μέρες μετά την ενεργοποίηση της επιχείρησης «Ειρήνη» για την εφαρμογή του εμπάργκο στη Λιβύη και την διακοπή του θαλάσσιου ανεφοδιασμού της Τρίπολης από την Τουρκία.

Στην επιχείρηση προς το παρόν συμμετέχουν μόνο γαλλικά και ελληνικά πλοία, δηλαδή δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ!

Λόγω προεκλογικής περιόδου η απευθείας ανάμιξη των ΗΠΑ στη Λιβύη φαντάζει αρκετά «τραβηγμένη», για την ώρα, παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παροχή βοήθειας προς την Τουρκία.

Φαίνεται πάντως πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν «εξαργυρώνει» τη στάση του στο Ιντλίμπ και ίσως έτσι να εξηγείται και η επιμονή του σε έναν εκ προοιμίου μάταιο αγώνα στη Συρία.

Η Αθήνα, μπροστά σε αυτό το πρωτοφανές «άδειασμα» από τους συμμάχους της, μέχρι στιγμής τηρεί τη γνωστή στάση «στρατηγικής ψυχραιμίας» και «αδιάφορου σφυρίγματος».

Αλήθεια τι άλλο περιμένει ο κ.Μητσοτάκης για να αρχίσει τις επαφές με τη Μόσχα; Να χάσουμε κάποιο νησί; να γίνει θερμό επεισόδιο; ή να φτάσουν τα τουρκικά ωκεανογραφικά έξω από την Κρήτη;

Είναι τώρα πιο επείγον από ποτέ, να στείλει η κυβέρνηση μήνυμα στην Ουάσινγκτον πως η Ελλάδα δεν είναι δεδομένη(!), όπως δεδομένες δεν θα πρέπει να θεωρούν οι ΗΠΑ και τις βάσεις τους σε Σούδα, Λάρισα κλπ. σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε κάποια επιθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας, η οποία θα οδηγήσει σε απώλεια εδαφών ή κυριαρχικών δικαιωμάτων.

ΥΓ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον είχε μια πολύ καλή ευκαιρία να ενημερώσει… κατ’ ιδίαν τον Ντόναλντ Τραμπ τι θα συμβεί στα συμφέροντα των ΗΠΑ σε περίπτωση που η Ελλάδα ηττηθεί σε μία σύγκρουση με την Τουρκία, αλλά στην κρίσιμη ερώτηση του Αμερικανού προέδρου επέλεξε να απαντήσει με έναν κενό λεονταρισμό προς τέρψιν του εν Ελλάδι φιλοκυβερνητικού Τύπου…

Ο Άρης Δημητρακόπουλος είναι αρχισυντάκτης του Pronews.gr

Twitter: @ArisDimitrako

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!