Στο Βερολίνο χαμογελούν για τη «διπλωματική επιτυχία», που οδήγησε στην «αποκλιμάκωση» της έντασης στο Αιγαίο. Στην Αθήνα αισθάνονται ανακούφιση που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν θέλουν να… σκέφτονται ότι το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, γιατί κανονικά θα πρέπει να αντιδράσουν.

Κι αυτό επειδή, πέραν από τις αδελφικές σχέσεις, έχει και υποχρέωση η Ελλάδα έναντι της Κύπρου ως εγγυήτρια χώρα. Όλα αυτά, βέβαια, είναι λεπτομέρειες καθώς το αφήγημα που παρουσιάζεται είναι πως «η Κύπρος είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος» για να παραπέμψει εμμέσως στο διά ταύτα: «Ξεμπερδέψτε μόνοι σας».

Και παράλληλα με τις βαρύγδουπες τοποθετήσεις αρμοδίων του αθηναϊκού κράτους, ξαναρχίζει το γνωστό τροπάρι για τους… «μαξιμαλιστές» Κυπρίους, που θέλουν να παρασύρουν την Ελλάδα σε περιπέτειες.

Αυτή η επωδός αφορά τους αδιάβαστους και τους επιδερμικούς, που τόσα χρόνια δεν έχουν μάθει την τουρκική στρατηγική έναντι του ελληνισμού. Οι σημερινοί ένοικοι του Μαξίμου, κουβαλούν και μια ιστορία για το πώς αντιμετωπίζουν την κατοχική Τουρκία ( κατευναστικά και ενίοτε υποτονικά), αλλά και πώς βλέπουν εκ του μακρόθεν την Κύπρο.

Σήμερα, τα δεδομένα που διαμορφώνονται επιβεβαιώνουν πως αποκλιμάκωση δεν επιτεύχθηκε. Ούτε καν μικρό διάλλειμα δεν δόθηκε. Η Τουρκία δεν κάνει πίσω και αυτό επιβεβαιώνεται από τις δράσεις της. Μπορούν, βέβαια, κάποιοι να μην θέλουν να αναγνωρίσουν τις πραγματικότητες, αλλά αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» έχει από χθες εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ. Με βάση την εκδοθείσα NAVTEX, η περιοχή που θα διενεργεί σεισμικές έρευνες βρίσκεται νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο και περιλαμβάνει τμήματα των θαλασσοτεμαχίων 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι το «Μπαρμπαρός» βρισκόταν για σκοπούς παράνομης έρευνας στη συγκεκριμένη περιοχή από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάιο του 2020, έχοντας καλύψει ολόκληρη την περιοχή. Οπότε η νέα παρουσία του μάλλον πολιτική σκοπιμότητα έχει παρά συνδέεται με τις έρευνες. Εκτός κι εάν έχει μείνει κάποιο τμήμα της περιοχής, που δεν καλύφθηκε.

Το «Μπαρμπαρός» συνοδεύουν ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο και ένα δεύτερο υποστηρικτικό πλοίο.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνεχίζει τη γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, είναι αδειοδοτημένο στην κοινοπραξία της ιταλικής ENI και της γαλλικής ΤΟΤΑΛ.

Οι έρευνες αυτές θα συνεχισθούν. Η Κύπρος θεωρείται ο αδύνατος κρίκος και ως εκ τούτου, η Άγκυρα επέλεξε να δείξει την αποφασιστικότητα της με συνέχιση των δράσεων της στην κυπριακή ΑΟΖ. Άλλωστε οι αντιδράσεις είναι ρητορικές και δεν επηρεάζουν την κατοχική δύναμη.

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν συνεχίζει τον ίδιο αμανέ:

Στο μήνυμά του για το Μπαϊράμι των Θυσιών ανέφερε πως «θα συνεχίσουμε έως τέλους να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε, να απειλήσει με «χρήση όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων», παραπέμποντας στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας. «Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως κάναμε με το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε ξανά ως τζαμί» τόνισε, χαρακτηριστικά ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σκηνικό επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει. Εξυπηρετεί όλους τους παίκτες να θεωρούν ότι έχει επέλθει εκτόνωση ενώ γνωρίζουν πως είναι θέμα χρόνου για να ξεσπάσει νέα κρίση.