Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι διττή. Από τη μια διευκολύνει τη ζωή μας, αλλά από την άλλη το τίμημα αυτής της διευκόλυνσης είναι ιδιαίτερα βαρύ, αφού μας καθιστά ομήρους της εξέλιξης αυτής.

Η ιδιωτικότητα των τηλεφωνικών συνομιλιών μας, καλύπτεται από το σύνταγμα και την πολιτεία, (άρθρο 1 του νόμου 3115/2003 συστάθηκε, κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 19 του Συντάγματος), η οποία έχει λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα διασφάλισής της, με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε) ως ελέγχουσα ανεξάρτητη αρχή .

Παρέχονται αδιάβλητες επικοινωνίες ;

Η συνεχής αποδεδειγμένη παραβίαση των επικοινωνιών που χρησιμοποιούν δίκτυα GSM & 3G και η αδυναμία των εταιρειών να διασφαλίσουν το απόρρητο, αποδεικνύεται στις πιο κάτω περιπτώσεις:

Το 2010 συνελήφθη ένας τεχνικός που εργάστηκε σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Λιβάνου, ως Ισραηλινός κατάσκοπος, γιατί παρείχε πρόσβαση στις τηλεφωνικές κλήσεις επί 14 χρόνια!!!

Το 2010 οι ρουμανικές αρχές συνέλαβαν 50 άτομα με την κατηγορία ότι χρησιμοποιώντας off-the-shelf λογισμικό παρακολουθούσαν την τηλεφωνική επικοινωνία πολιτών.

Το 2010 η Pirelli κατηγορήθηκε για υποκλοπή (βιομηχανική κατασκοπεία των διεθνών εμπορικών συναλλαγών) των ανταγωνιστριών εταιρειών της Michelin & Yokahoma, με επίθεση insider στην Telecom Italia.

Το 2010 στο Μεξικό συνελήφθη άνδρας ο οποίος χρησιμοποιούσε εξοπλισμένη κινητή μονάδα van και έκανε υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών σε πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

Το 2009 η New York Times και η Financial Times ανέφεραν ότι μια διεθνής ομάδα ερευνητών της ασφάλειας είχε κυκλοφορήσει ένα βιβλίο κωδικών με κλειδιά που επέτρεπαν την αποκρυπτογράφηση των GSM κλήσεων, καθώς και το σχέδιο για την κατασκευή ενός κιτ παρακολούθησης GSM με αρκετά χαμηλό κόστος.

Το 2010 στο Computer Weekly ανακοινώθηκε ένα βίντεο στο YouTube που έδειχνε τον εξοπλισμό παρακολούθησης GSM με τη χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα σε ένα φορητό υπολογιστή και ένα ραδιοφωνικό δέκτη, που πωλούταν στο διαδίκτυο με κόστος κάτω από $1.500. Ένα δεύτερο βίντεο έδειχνε την ίδια εφαρμογή, με λογισμικό που έτρεχε σε ένα κινητό τηλέφωνο Android αντί για το φορητό υπολογιστή.

Δεν μπορούμε βέβαια να μην αναφερθούμε στη χώρα μας το 2004-2005, όπου διαπιστώθηκε η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών των τότε κυβερνητικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ήταν ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Άμυνας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Οι υποκλοπές γίνονταν επί πολλούς μήνες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Σχέδιο «Πυθία» με… στόχο τη δολοφονία Καραμανλή: Δεν υπήρξε ποτέ!

Το Νοέμβριο του 2019 κατασκοπευτικό βαν αξίας $9 εκ. κυκλοφορoύσε στους δρόμους της Λάρνακας, και ήταν πλήρως εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, που είχαν τη δυνατότητα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, από απόσταση 500 μέτρων.

Νεότερες εξελίξεις στην υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν

Πρόσφατα οι αρχές επιβολής του νόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησαν στην κατάργηση της κρυπτογραφημένης πλατφόρμας επικοινωνίας EncroChat, που χρησιμοποιούνταν για παράνομες δραστηριότητες. Η αστυνομία συνέλαβε 746 άτομα και προχώρησε σε κατάσχεση 54 εκατομμυρίων £ σε μετρητά, 77 όπλων και τουλάχιστον 2 τόνων ναρκωτικών.

Cyberendarms’ coup against the encrypted telephone network …

Η EncroChat ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κρυπτογραφημένων επικοινωνιών και προσέφερε μια ασφαλή υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων για κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), η υπηρεσία χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για το συντονισμό και τον σχεδιασμό της διανομής παράνομων εμπορευμάτων, για ξέπλυμα χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες, για την πραγματοποίηση σχεδίων για τη δολοφονία αντίπαλων εγκληματιών κλπ.

Εμπιστευόμαστε τους «ειδικούς» ;

Συχνά ακούμε γνωστούς μας, να μας συστήνουν ως απαραβίαστη πλατφόρμα, το whatsapp…το Viber…το Messenger…το Skype…το Slack ή το Signal.

Αρκετοί από αυτούς που μας τα συστήνουν, θέλοντας να προσδώσουν «εγκυρότητα», επικαλούνται “‘έγκυρη” πληροφόρηση από την Ε.Υ.Π ή την ΔΙ.Δ.Α.Π κλπ κλπ Φυσικά και δεν θα πρέπει να δίνουμε βάση, σε ότι μας αναφέρει ο κάθε “ειδικός”.

Υπάρχει απόρρητη συνομιλία ;

Ας κάνουμε λοιπόν σήμερα κάτι ξεκάθαρο!

Δεν υπάρχει ασύρματη επικοινωνία, πλατφόρμα επικοινωνίας (software) ή μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που να μην μπορεί να υποκλαπεί.

Το κυριότερο! Παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας, οι αρχές επιβολής του νόμου και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ακολουθούν – αναγκαστικά – την τεχνολογία και φροντίζουν να εκσυγχρονίζονται και προμηθεύονται τα ανάλογα software και hardware, προκειμένου να παρακολουθούν θέματα του κοινού εγκλήματος, τρομοκρατίας, ή απειλής της εθνικής μας κυριαρχίας.

Σε καμιά περίπτωση οι αρχές δεν ενδιαφέρονται για τα προσωπικά μας!

Πρόσφατο απόκτημα των αρχών επιβολής του νόμου ο Pegasus και το αδερφάκι του ο Hrisaoras. Πρόκειται για 2 προγράμματα (software) που παρέχουν απεριόριστες δυνατότητες πρόσβασης, σε οποιαδήποτε μορφής τηλεφωνικής επικοινωνίας ή κοινωνικής δικτύωσης.

«Η γάτα και το ποντίκι»

Παρά τις προσπάθειες των αρχών επιβολής του νόμου να παρακολουθούν το έγκλημα, πάντοτε οι εγκληματίες θα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά, με τις αρχές να ακολουθούν, και αυτό διότι οι εγκληματίες διαθέτουν άφθονο χρήμα, που τους καθιστά ικανούς να αναζητούν λύσεις.

Τι ζητούν οι πελάτες;

Αρκετές φορές πελάτες, μας ζητούν κάποια πλατφόρμα ή software, μέσω του οποίου θα μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με όποιον επιθυμούν, δίχως να μπορεί κάποιος να τους ακούσει και ενδεχόμενα να τους καταγράψει. Λύσεις φυσικά και υπάρχουν, για όποιον έχει λόγους να κρύβεται και διαθέτει χρήματα γι αυτό.

Υπάρχει λύση να επικοινωνούμε ασφαλώς ;

Όλα τα γνωστά μέχρι σήμερα software και πλατφόρμες επικοινωνίας δεν παρέχουν ασφάλεια. Υπάρχουν βέβαια συστήματα crypto τα οποία δεν παραβιάζονται από κρατικές αρχές επιβολής του νόμου, και χρησιμοποιούν εγκληματίες για να κάνουν τις «δουλειές» τους.

Κάθε φορά που οι αρχές κατορθώνουν να «σπάσουν» (αποκρυπτογραφήσουν) το crypto και να παρακολουθούν τις συνομιλίες, οι εγκληματίες αναζητούν το επόμενο… Και αυτό το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι» συνεχίζεται χρόνια τώρα, με τις αρχές να ακολουθούν ασθμαίνοντας…

Όποιος λοιπόν έχει λόγο να φοβάται, και επιθυμεί τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας των συνομιλιών του, αφήνει το κινητό του στο σπίτι, και πηγαίνει όπου θέλει, και συζητά με όποιον και ότι επιθυμεί, υπό την προϋπόθεση πως το ίδιο θα εφαρμόζει και ο απέναντι

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!