Με μεγάλη προσοχή η Τουρκία παρακολουθεί την εξέλιξη των σχέσεων Ρωσίας – Ελλάδας, εν όψει της αναμενόμενης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, στην Αθηνά στις 26 Οκτωβρίου σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο.

Υπάρχει κάποια ανησυχία από τις συνέπειες αυτής της επίσκεψης γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στην νεοοθωμανική προοπτική της Τουρκίας και στις διαθέσεις της Άγκυρας να προβάλλει συνεχώς τις προκλητικές της διεκδικήσεις στον ελληνικό χώρο.

Διαφαίνεται ξεκάθαρα, (εφημερίδα Sabah ), πως ένεκα του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάλυψε αποτελεσματικά την Ελλάδα στην αντιπαράθεση της με την Τουρκία, αυτό, πολύ πιθανό θα οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση σε μια όλο και μεγαλύτερη προσέγγιση με την Ρωσία με την προοπτική να βρεθεί τρόπος να βοηθήσει η Μόσχα την Αθήνα.

Χαρακτηριστικό είναι πως λίγο πριν την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα υπενθυμίζει την πάγια θέση της για το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 νμ και το διεθνές δίκαιο για τις ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας ότι η σύμπραξη με την Τουρκία είναι τακτική και όχι στρατηγική.

Επίσης χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην Μόσχα είναι και η απάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ σε ερώτηση που του έγινε στη διάρκεια συνέντευξης σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στις 14 Οκτωβρίου: «Η Τουρκία ποτέ δεν θεωρήθηκε ως στρατηγικός σύμμαχός μας. Είναι ένας συνεργάτης, ένας στενός συνεργάτης. Σε πολλούς τομείς αυτή η συνεργασία είναι στρατηγική».

Είναι γνωστό πως οι σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας τον τελευταίο καιρό δεν διάγουν και την καλύτερη εποχή τους εξ’ αίτιας της τουρκικής επεκτατικότητας που δεν διστάζει πλέον να μπαίνει στα «χωράφια» της ρωσικής επιρροής, όπως ο Καύκασος.

Βέβαια το ερώτημα που μπαίνει εδώ είναι αν η ελληνική κυβέρνηση έχει το σθένος απέναντι στις γερμανικές και αμερικανικές πιέσεις να στήσει μια ουσιαστική γέφυρα συνεργασίας με την Ρωσία, που θα μπορέσει να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον Ερντογάν ο οποίος γνωρίζει πως η μόνη δύναμη που αν θελήσει μπορεί να τον σταματήσει ακόμα και με «δραματικό» τρόπο, είναι η…Αρκούδα του Βορρά.

Άραγε, μπορεί η Αθήνα;

*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!