Η επιστολή των 103 ναυάρχων που ερμηνεύτηκε από τον Ερντογάν σαν απόπειρα πραξικοπήματος προκάλεσε μεγάλη ένταση στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος και έφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα του εξοπλισμού και της ετοιμότητας μελών του για αντιμετώπιση εκτάκτων ανατρεπτικών καταστάσεων.

Είναι χαρακτηριστική η φράση που δημοσιεύτηκε στο tewtter μετά τον θόρυβο με την παρέμβαση των απόστρατων ναυάρχων : «reis’in emrini beklediklerini açıklayan AKP’liler», δηλαδή, «Τα μέλη του AKP που δήλωσαν ότι περιμένουν τη διαταγή του αρχηγού».

Το θέμα του εξοπλισμού των μελών του ΑΚΡ για πρώτη φορά ήρθε στην επικαιρότητα το 2017, δηλαδή ένα χρόνο μετά το αποτυχόν πραξικόπημα και με Κυβερνητικό Διάταγμα υπ’ αριθμό 696 δόθηκε νόμιμα η δυνατότητα να εξοπλίζονται τα μελη του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.

Όπως αναφέρεται μετά την Διακήρυξη των Ναυάρχων, η κυβέρνηση αυξάνει την κοινωνική ένταση. Σε αυτό το κλίμα κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίχτυα ότι τα μέλη του AKP, τα οποία δήλωσαν ότι περιμένουν τη διαταγή του αρχηγού, εμπιστεύονται οπλισμένα τον νόμο αριθ. 696 του διατάγματος που εκδόθηκε το 2017.

Σύμφωνα με αυτό το κυβερνητικό διάταγμα του Ερντογάν, αυτοί που ενεργούν ενόπλως στο πλαίσιο της αντιμετώπισης απόπειρας πραξικοπήματος και καταστολής τρομοκρατικών πράξεων, δεν τιμωρούνται ακόμη και αν δεν έχουν επίσημο τίτλο αρμοδιότητας καταστολής.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα AKP, με την ευκαιρία της παρέμβασης των ναυάρχων συνεχίζει να παίζει με τα νεύρα της κοινωνίας προκειμένου να οδηγήσει τις μάζες στους δρόμους. Συγκεκριμένα το AKP έχει λάβει τελευταία αποφάσεις που προκαλούν ένταση στην κοινωνία, όπως ο διορισμός κυβερνητικού επόπτη ελέγχουν για το Βόσπορο, η μεταφορά του Gezi Park σε ένα ίδρυμα που δεν υπάρχει και η υπόθεση κλεισίματος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP,

Είναι χαρακτηριστικό πως τα μέλη του AKP, οπλισμένα υπό το SADAT, (ιδιωτική εταιρεία παραστρατιωτικής ένοπλης ασφάλειας) και πολλές άλλες δομές, αναφέρουν με ξεκάθαρο τρόπο στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι περιμένουν τη διαταγή του προέδρου του AKP, Tayyip Erdogan, τον οποίο θεωρούν ως αρχηγό τους εκφράζοντας την μεγάλη εκτίμηση τους προς το πρόσωπο του . Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία μαζικής ένοπλης αντίδρασης στις 15 Ιουλίου 2016, και τώρα υπογραμμίζουν ότι θα κάνουν καλή χρήση της νέας ευκαιρίας που θα «παρουσιαστεί», ( δηλαδή σε περίπτωση εκδήλωσης νέου πραξικοπήματος).

Υποστηρίζεται ότι τα μέλη του AKP, τα οποία ανακοίνωσαν ανοιχτά ότι θα αντιδράσουν ένοπλα σε απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος, δεν θα τιμωρηθούν μετά από αυτές τις ενέργειες. Σύμφωνα με το άρθρο 121 του διατάγματος αριθ. 696 που εκδόθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2017, «επιβλήθηκε νομικά απαλλαγή σε όσους ενεργήσουν στο πλαίσιο της καταστολής της απόπειρας πραξικοπήματος και των τρομοκρατικών πράξεων και των ενεργειών παρακολούθησής τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν νόμιμη αρμοδιότητα ή όχι». Δηλαδή αυτά τα άτομα δεν θα έχουν καμία νομική, διοικητική, οικονομική ή ποινική ευθύνη λόγω των ενεργειών τους.

Αυτή η απόφαση, η οποία συζητείται εδώ και ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίστηκε από αντιπολιτευόμενες πηγές ως «άρθρο κήρυξης εμφυλίου πολέμου» και τονίστηκε ότι «δίνει στους ανθρώπους την ελευθερία να διαπράττουν εγκλήματα εν ονόματι της καταπολέμησης της τρομοκρατίας»

Συγκεκριμένα οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί : Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας της αντιπολίτευσης, CHP, ο Özgür Özel επέκρινε αυτή την νομική κάλυψη σε κυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες, δηλώνοντας ότι, «άνοιξαν το δρόμο σε όλους όσους θα πουν πολεμάω την τρομοκρατία για να…στραγγαλίσουν άλλους» και ο καθηγητής πανεπιστημίου μέλος του κόμματος CHP, ο Barış Yarkadaş, επέκρινε λέγοντας, «το AKP έδωσε ασυλία »στις παραστρατιωτικές δυνάμεις με το τελευταίο διάταγμα». Επίσης το υψηλόβαθμο στέλεχος του φιλοκουρδικού κόμματος, HDP, ο Ziya Pir αντέδρασε λέγοντας, «Οι παραστρατιωτικές δομές (του ΑΚΡ) νομιμοποιούνται».

Παρά όμως όλες αυτές τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αυτό το άρθρο εξακολουθεί να ισχύει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος