Οι συνεχιζόμενες μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία ειδικά μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του 2016 σε όλα τα στρώματα της τουρκικής κοινωνίας και στον στρατό, προκάλεσε το πρωτοφανές πρόβλημα του κορεσμού των υπαρχόντων φυλάκων με συνέπεια ο Ερντογάν να αποφασίσει το κτίσιμο έξη νέων μεγάλων φυλακών σε διάφορα μέρη της χώρας.

Το θέμα της κατασκευής των νέων φυλακών ήρθε στη επιφάνεια με την υπόθεση της σύλληψης των ναυαρχιών που είχαν κάνει την ανακοίνωση κατά του Ερντογάν και της κατάργησης της συνθήκης του Μοντρέ.

Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης όπως αναφέρεται ότι λόγω μεγάλων αναγκών έχει αποφασιστεί η κατασκευή έξη καινούργιων μεγάλων φυλακών μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία. Το συνολικό κόστος αυτών των έξι καινούργιων φυλακών, των οποίων οι συμβάσεις υπογράφηκαν στους πρώτους τρεις μήνες του παρόντος έτους, είναι 556 εκατομμύρια λίρες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κυβέρνηση από τον Μάρτιο επιταχύνει τις διαδικασίες της κατασκευής αυτών των φυλακών.

Σύμφωνα με το Σχέδιο αυτό η δαπάνη κατασκευής διαμοιράστηκε ως εξής : Ίδρυμα Αναμορφωτήριο στην πόλη, Αλσεκί, «Akseki Penitentiary Institution», (πόλη Akseki νότια Τουρκία κοντά στην Αττάλεια), 87 εκατομμύρια λίρες. Ποινικές φύλακες στο Şebinkarahisar της Κερασούντος, «Giresun Şebinkarahisar Penal Exution», 72,3 εκατομμύρια. Ποινικές Φυλακές στο Siirt, «Penal Execution Institution» 103 εκατομμύρια. Το Αναμορφωτήριο του Tunceli, «Penitentiary Institution», 17,9 εκατομμύρια. Ανοιχτό Σωφρονιστικό Ίδρυμα στο Domaniç της Kütahya, «Domaniç Open Penitentiary Institution», 17,5 εκατομμύρια, και Ποινικές Φυλακές στο Αντιγιαμάν, «Adıyaman Penalty The Execution Institution». που θα κατασκευαστεί για 194,2 εκατομμύρια.. Οι προσφορές για την κατασκευή των νέων φυλακών στο Ικονιο και στο Αϊδίνιο κατατέθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, όλες οι προσφορές δεν έχουν ακόμη κατατεθεί.

Τρεις αναθέσεις κατασκευής φυλακών κερδήθηκαν από δυο εταιρείες

Τέσσερις από τις έξι τελικές προσφορές κατατέθηκαν στις 9 Νοεμβρίου 2020. Οι ίδιες δύο εταιρείες κέρδισαν τρεις από αυτές τις τέσσερις προσφορές. Οι Nurpa Enerji και Rast Madencilik είναι οι εταιρείες που κέρδισαν την ανέγερση των φυλακών : Siirt, Tunceli και Giresun, των οποίων τα συμβόλαια υπογράφηκαν τον Ιανουάριο.

Για όλη αυτή την υπόθεση αυξάνονται οι κατηγορίες ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μια απέραντη φυλακή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος