Παλιά, οι γιορτές ήταν κάτι το απλό. Κάναμε τα ψώνια για το γιορτινό τραπέζι, παίρναμε δώρα για τα παιδιά και τους αγαπημένους μας, κανονίζαμε να βρεθούμε με τους συγγενείς και τους φίλους μας. Τώρα; 

Τώρα, τα πράγματα έχουν γίνει πιο περίπλοκα. Από τη μία έχουμε να υπολογίσουμε το food pass και το market pass της κυβέρνησης. Δηλαδή, αν από Φεβρουάριο θα μας αναλογούν 22 ή 25 ευρώ το μήνα για αγορές τροφίμων και που θα τα πρωτο-ξοδέψουμε αυτά.

Επίσης, φέτος δεν θα έχουμε το άγχος για τα ψώνια τα γιορτινά, αντίθετα θα υπολογίζουμε για το αν ο μισθός ή η σύνταξη, μαζί και με το δώρο, θα φτάσουν για να πληρώσουμε το ρεύμα και το πετρέλαιο.

Είδατε πως μας προσέχει η εξουσία και μας βγάζει από το δίλημμα του τι θα φάμε την Παραμονή και το τι θα μαγειρέψουμε. “Χαράς ευαγγέλια” για τις νοικοκυρές που βγαίνουν από την ανάγκη του προβληματισμού αυτού.

Όμως αυτές τις γιορτές έχουμε να ασχολούμαστε και με κάτι άλλο. Με τις μίζες και τα σκάνδαλα των Ευρωβουλευτών μας. Με τις βαλίτσες με τα λεφτά που πήραν, με τις καταθέσεις τους και τις αργομισθίες που πληρώνουμε εξαιτίας τους.

Πάντως, να τα λέμε και αυτά, υπάρχει μια πρόοδος, μια εξέλιξη. Παλιά τις μίζες και τα χρήματα από τη διαφθορά τα έβαζαν σε κουτιά από pamper και μαύρες σακούλες, τώρα μπαίνουν σε πολυτελείς βαλίτσες. Ε, όσο και να το κάνουμε, είναι ένας εκσυχρονισμός και αυτός.

Έτσι λοιπόν θα περάσουμε τις γιορτές μας φέτος. Άλλοι με βαλίτσες με μαύρο χρήμα και άλλοι με κουπόνια. Γιατί η πολιτική εξουσία δεν αλλάζει. Δεν αλλάζει στη διαφθορά και τις μίζες, δεν αλλάζει όμως και στην ατιμωρησία των πολιτικών που παρανομούν.

Γιατί χρειάστηκε ένας Βέλγος Εισαγγελέας ώστε να δούμε κάποιον πολιτικό στη φυλακή καθώς στην χώρα μας η δικαστική εξουσία προφανώς ούτε βλέπει, ούτε ακούει τίποτα.

Το κόμμα των πολιτικών κομμάτων εξουσίας όμως, δεν αλλάζει και σε κάτι άλλο. Δεν αλλάζει στις οικονομικές κρίσεις που οδηγεί τους Έλληνες, την μία μετά την άλλη. Δεν αλλάζει στους φόρους που ζητάει ανελέητα από τον πολίτη.

Δεν αλλάζει στην αναισθησία να κάνει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας εν μέσω οικονομικής κρίσης. Και σαν αντίδοτο σε όλα αυτά τι δίνει; Κουπόνια και pass.

Ε όχι λοιπόν. Ο ρόλος του κράτους δεν είναι να κάνει φιλανθρωπίες αλλά να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα του πολίτη. Όπως για παράδειγμα να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, να βάλει, πραγματικό, πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, να στηρίξει τον μικρομεσαίο.

Προφανώς όμως, αυτά είναι μακριά από την ατζέντα της κυβέρνησης καθώς το μέλημα της είναι οι πολυεθνικές, οι μεγάλες αλυσίδες και τα κέρδη αυτών που τα ονομάζει ανάπτυξη.

Επειδή όμως έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, θα έχουμε την ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα σε αυτή την εξουσία. Ένα μήνυμα με την ψήφο μας καθώς αυτό είναι το μόνο που καταλαβαίνει. Γιατί στις επερχόμενες εκλογές τα διλήμματα θα είναι αυτά: Με την πολιτική της μίζας και των ψευτοκουπονιών ή με μια πολιτική για τους Έλληνες από τους Έλληνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Η Ιωάννα Καραδήμα είναι υποψήφια Βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το Εθνικό Κόμμα Έλληνες.

TAGS: