Καθώς αποσύρονται πλέον οι αγρότες από τα μπλόκα προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα τους με άλλες μορφές εντείνεται η αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης η οποία όλως υποκριτικά ισχυρίζεται ότι δήθεν δεν υπάρχουν επιπλέον εθνικοί πόροι προκειμένου να στηριχθεί η χειμαζόμενη ελληνική αγροτική παραγωγή και οι φτωχοποιημένοι αγρότες μας.

Και όμως όπως αποκαλύψαμε σε τηλεοπτική μας συνέντευξη την Τρίτη 27/2/2024 η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 28/2/2024 η κυβέρνηση προτίμησε στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή για το 2024 αλλά και το 2025 των  δήθεν δανειακών οφειλών  της Πατρίδας μας στους Ευρωπαίους τοκογλύφους δανειστές με βάση τη δανειακή σύμβαση Ελλάδας-κρατών Ευρωζώνης της 8ης Μαΐου 2010 του πρώτου Μνημονίου η οποία κατ΄ ευφημισμό χαρακτηρίζεται από τους μνημονιακούς κύκλους ως δανειακή διευκόλυνση για την Ελλάδα (Greek Loan Facility- GLF).

Έτσι στις 15 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης περιχαρής δήλωσε ότι προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων της GLF για το 2024 και 2025  καταβάλλοντας  5,29 δισ. ευρώ στους Ευρωπαίους δανειστές.

Ναι είναι ο ίδιος ο οποίος δύο μήνες μετά απευθυνόμενος στους Έλληνες αγρότες δήλωνε ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα στους αγρότες-Δίνουμε όσα έχουμε-Δεν έχουμε ατέλειωτες δυνατότητες».

Ως γνωστόν στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου οι χώρες της Ευρωζώνης δανειοδότησαν και μάλιστα με τοκογλυφικά επιτόκια την Ελλάδα με 52,9 δισ. ευρώ με λήξεις που εκτείνονται έως το 2041.

Παρότι όμως έδωσαν δάνεια 52,9 δισ. ευρώ είχαν τελικά επιβάλλει με βάση το πρώτο Μνημόνιο σκληρά μνημονιακά μέτρα που αντιστοιχούσαν σε δήθεν δανειοδότηση ύψους 80 δισ. ευρώ !!!

Επιπλέον στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα δανειοδοτήθηκε και από το ΔΝΤ με ποσό  20,1 δισ. ευρώ,  δάνειο το οποίο μάλιστα οι μνημονιακές κυβερνήσεις φρόντισαν να το εξοφλήσουν πλήρως και μάλιστα πριν τη λήξη του σφίγγοντας ακόμη πιο πολύ το ζωνάρι του Ελληνικού λαού.

Το ίδιο έπραξε σε σχέση και με τον δανεισμό εκ μέρους των Ευρωπαίων δανειστών, (της GLF δηλαδή),  η κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία το 2022 προχώρησε σε πρόωρη αποπληρωμή διπλής δόσης, δηλαδή για το 2022 και το 2023!!!

Και όλα αυτά προκειμένου να το παίξει «το καλό παιδί των αγορών» προκειμένου να πάρει η Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Άλλωστε όπως δήλωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television τον Ιούλιο του 2023 «θα είμαστε σε θέση πριν το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε (τα δάνεια) νωρίτερα. Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».

Όμως με τον τρόπο αυτόν έσφιγγε ακόμη πιο πολύ το ζωνάρι του Ελληνικού λαού.

Μάλιστα η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να παρακαλάει τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης προκειμένου να δεχθούν την πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων για το 2024 και το 2025, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα.

Έτσι ο εν Ελλάδι Γερμανός εμπορικός ακόλουθος στα τέλη Ιουνίου 2023 ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι η γερμανική κυβέρνηση μας έκανε τη χάρη να δεχθεί την πρόωρη αποπληρωμή της διπλής δόσης σε σχέση με το μερίδιο της Γερμανίας στην GLF για το έτος 2024  και 2025.!!

Και όλα αυτά βέβαια ενώ η Γερμανία οφείλει στην Πατρίδα μας πάνω από 400 δισ. ευρώ για τις Γερμανικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Επίσης το ελληνικό αίτημα πρόωρης αποπληρωμής αποδέχθηκαν μετά χαράς βεβαίως η Ισπανία και η Πορτογαλία επίσης τα κοινοβούλια της Ολλανδίας, της Αυστρίας της Φινλανδίας και της Σλοβακίας καθώς βέβαια και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ο οποίος αποποιήθηκε να ζητήσει και αυτός με τη σειρά του πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του προς την Ελλάδα λόγω της πρόωρης αποπληρωμής των δόσεων της GLF.

Μάλιστα καθώς πήρε φόρα η κυβέρνηση πρόκειται να το επαναλάβει και το 2024 προχωρώντας ξανά στην πρόωρη εξόφληση των Ευρωπαίων δανειστών «σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου οικονομικών στο Reuters.

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο Open  για τα αιτήματα των αγροτών δήλωσε: «Δεν έχουμε ατελείωτες δυνατότητες. Νωρίς είναι να μιλάμε για τέτοια πράγματα. Έχουμε υψηλότερους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Πρέπει να βάλουμε 5 δισ. στην άκρη για να μειώνουμε το χρέος της Ελλάδας».

Τελικά όπως αποδείχθηκε λεφτά υπάρχουν.

Όμως αντί η κυβέρνηση να διαθέσει το παραπάνω ποσό των 5,29 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής αλλά και του συστήματος υγείας προτίμησε στις 15 Δεκεμβρίου 2023 να διαθέσει πρόωρα το ποσό αυτό στους δανειστές, ποσό  το οποίο πλέον έχει μπει στις τσέπες τους.

Συγκεκριμένα από το παραπάνω ποσό των 5,29 δισ. ευρώ, το 28% δηλαδή ποσό 1,48  δισ. ευρώ πήγε ήδη στις τσέπες της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KFW, ενώ ποσό 1,058 δισ. ευρώ πήγε στα ταμεία του γαλλικού κράτους με τον Μακρόν να ανακοινώνει μέσω Ατάλ «νέο πακέτο έκτακτων μέτρων στήριξης των αγροτών, συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ».

Επιπλέον από το ποσό της πρόωρης αποπληρωμής της διπλής δόσης των 5,29 δισ. ευρώ, ποσό 960 εκατομμυρίων ευρώ καταβλήθηκε στην Ιταλία με την Μελόνι να προχωρά σε γενναίες φοροαπαλλαγές προκομένου να ικανοποιήσει τους Ιταλούς αγρότες, ενώ στην Ισπανία καταβλήθηκε ποσό 634 εκατομμυρίων ευρώ με τον Σάντσεθ μάλιστα να ανακοινώνει έκτακτη βοήθεια 269 εκατομμυρίων ευρώ για τους Ισπανούς αγρότες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις από τον Πόλεμο στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι η κυβέρνηση αντί να διαθέσει τα παραπάνω ποσά για τη στήριξη των Ελλήνων αγροτών, για την αποζημίωση των συμπατριωτών μας που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας αλλά και για τη στήριξη του συστήματος υγείας, τελικά αποφάσισε «να το παίξει large» προχωρώντας στην πρόωρη αποπληρωμή των Ευρωπαίων δανειστών οι οποίοι πλέον αναφώνησαν για άλλη μια φορά το γνωστό: «Εις υγείαν των κορόιδων».