Μια συνέντευξη που πέρασε στα «ψιλά», ήταν αυτή που έδωσε ο Άγγελος Συρίγος στην εκπομπή «ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», του Λάμπρου Καλαρρύτη στα «Παραπολιτικά», στις 3/7/23.

Ο Α.Συρίγος είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τελεί χρέη Υφυπουργού Παιδείας στην παρούσα Κυβέρνηση. Παρακάτω θα παρουσιάσω κάποια σημεία της συζήτησής του με τον έγκριτο δημοσιογράφο, τα οποία στα δικά μου μάτια φαντάζουν όχι μόνο άκρως επικίνδυνα, αλλά δυστυχώς προοιωνίζουν τα μελλούμενα.

Ο Α.Συρίγος, ήταν εκείνος που πριν κάποιους μήνες υποστήριξε πως η παραλαβή των F-16 από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, θα ήταν προς όφελος της Ελλάδος, αιτιολογώντας το πως η παραλαβή τους θα γινόταν υπό τον όρο να μη γίνονται υπερπτήσεις των Τούρκων πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Προσπερνώντας το γεγονός ότι κανένας σώφρων δεν μπορεί να εμπιστεύεται τους Τούρκους ότι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, ο καθηγητής-υφυπουργός, το πάει ένα βήμα παραπέρα.

Πλέον θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, αλλά και της Κύπρου, να περιγράφεται το νησί με συντεταγμένες (!) στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, γιατί η Τουρκία έχει πρόβλημα με το όνομα και δε θέλει να αναφέρεται καν. Άρα, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ χώρα από τον ΟΗΕ, να περιγράφεται με συντεταγμένες, διότι «η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Δηλαδή η Ελλάδα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και μπορεί να ασκήσει πίεση, αποδέχεται αυτόν τον εξευτελισμό; Αυτόν τον διασυρμό για ένα ολόκληρο κομμάτι του Ελληνισμού;

Στην πορεία της συνέντευξης, ο ίδιος άνθρωπος τονίζει πόσο πολλαπλασιαστικά σε εξωτερική ισχύ λειτούργησαν τα τρίγωνα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου και μιας τρίτης χώρας. Τελικά έχει σημασία το νησί για εμάς ή όχι ; Προτιθέμεθα να σταματήσουμε τις αναθεωρητικές ορέξεις της Τουρκίας ή όχι;

Προχωρώντας τη συζήτηση ακούμε τα εξής: «Ποιος είναι ο πλούτος του Αιγαίου; Ο πλούτος του Αιγαίου δεν είναι τι υπάρχει στο υπέδαφος. Ο πλούτος του Αιγαίου είναι ο τουρισμός του. Οι 27-28 εκατομμύρια στην Ελλάδα κι άλλα 15-20 εκατομμύρια που πάνε στην Τουρκία στις ακτές του Αιγαίου, έρχονται για το υπέροχο φυσικό περιβάλλον».

 Κι αφού ξαναδιαβάσετε την παραπάνω φράση λεχθείσα από Έλληνα υφυπουργό, θα εξάγετε τα εξής δύο συμπεράσματα:

  1. Στο μυαλό τους, ο τουρισμός που ως οικονομικό μέγεθος δεν είναι καθόλου σταθερό για τα έσοδα που θα σού αποφέρει ετησίως (είδαμε την οικονομική καταστροφή που συνετελέσθη τα χρόνια του κορωνοϊού), είναι όμως προτιμητέος από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων από τον βυθό σου, που όχι μόνο θα σού εξασφάλιζε ενεργειακή αυτάρκεια συνεπώς χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τον λαό σου, αλλά θα σε αναβάθμιζε και γεωπολιτικά, λύνοντας μεγάλο μέρος του ενεργειακού προβλήματος της Ευρώπης.
  2. Αναγνωρίζει τον όρο «Turkaegean», με τον τρόπο που τοποθετείται ο κύριος Συρίγος. Έναν όρο που οι Έλληνες διπλωμάτες στην Ευρώπη, κυριολεκτικά έτρεχαν όχι απλώς τελευταία στιγμή, αλλά εκπρόθεσμα ώστε να τον αποτρέψουν, ενώ βρισκόταν στα συρτάρια τους περίπου 6 μήνες.

Προτείνω να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη και να αντιληφθείτε και μόνοι σας πού το πάνε.

Ως γράφουσα, το μόνο που έχω να επισημάνω είναι πως εάν αφήσουμε έρμαιο τον Ελληνισμό της Κύπρου, τότε ο γεωπολιτικός αφανισμός της Ελλάδος, θα είναι το λιγότερο κακό συνεπακόλουθο που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως Έθνος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Η Σταυρούλα Καραμπάτου είναι Οικονομολόγος