Ακόμα και αυτή η ελάχιστη βοήθεια πνίγηκε στην καταστροφή της Θεσσαλίας ή κάηκε, αν θέλετε, στις πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Μία κοινωνική προσφορά αστεία για το μέγεθος της ακρίβειας που υπάρχει αλλά και αυτής που θα βρούμε μπροστά μας μετά τις καταστροφές στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα.
Πάγια θέση μας είναι ότι αυτά τα διάφορα pass και τα καλάθια της νοικοκυράς, δεν αποτελούν κρατική κοινωνική πολιτική αλλά ελεημοσύνη για τα μάτια του κόσμου και τις κάμερες των δελτίων ειδήσεων. Το κράτος, η πολιτεία δεν δίνει ελεημοσύνη αλλά βρίσκει λύσεις στα προβλήματα.
Είναι όμως χαρακτηριστική η νοοτροπία αυτής της φιλελεύθερης κυβέρνησης, να κόψει , ακόμα και τις όποιες ελάχιστες κοινωνικές παροχές, πρώτα από οτιδήποτε άλλο.
Το αφήγημα το έχει έτοιμο: μην μιλάτε για την ακρίβεια στα προϊόντα, στην ενέργεια, στην βενζίνη, κάνουμε περικοπές για τις πλημμύρες και τις καταστροφές από τις φωτιές.
Λες και αυτές φταίνε για τις τιμές στο σούπερ μάρκετ ή για το ότι η βενζίνη έχει σκαρφαλώσει στα πάνω από τα 2 ευρώ.
Πάντα κάτι άλλο θα φταίει, ο πόλεμος στην Ουκρανία πιο πριν, η κλιματική αλλαγή τώρα. Ποτέ η ανικανότητα της κυβερνητικής πολιτικής, ποτέ η λογική των αγορών.
Αυτές οι αγορές που αυτορυθμίζονται και αφήνονται έτσι να αισχροκερδούν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Γιατί εδώ είναι η ρίζα του προβλήματος και όχι τα νούμερα της δημοσιονομικής πολιτικής.
Η ανυπαρξία σχεδιασμού και ελέγχου στις τιμές, στο ύψος των κερδών των μεγάλων αλυσίδων και των μεσαζόντων μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.
Πολύ πριν τα pass και τα καλάθια, αυτός ο έλεγχος της αγοράς και των τιμών θα όφειλε να αποτελεί την κοινωνική πολιτική. Πολύ πριν την κατάργηση των ελαχίστων κοινωνικών παροχών, η πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών των λίγων, θα όφειλε να είναι η πολιτική αντιμετώπισης μιας έκτακτης ανάγκης.
Ο Έλληνας έχει αποδείξει ότι μπορεί και θέλει να βοηθήσει το σύνολο, το  αποδεικνύει το κύμα της βοήθειας προς τις πληγείσες περιοχές.
Θέλει όμως να αισθάνεται ότι σε αυτή την βοήθεια συνεισφέρουν όλοι ισόποσα και όχι να πληρώνουν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι.
Αυτή είναι η ουσία του θέματος και αυτό ακριβώς δεν πρόκειται να κάνει η λογική του φιλελευθερισμού και της «ανάπτυξης» για λίγους που κυβερνά τα μυαλά και τις πολιτικές της κυβέρνησης αυτής που έχει χάσει και τα pass και τα καλάθια μπροστά στην κοινωνική κρίση που έχει έρθει.