Και νέα σημαντική πρωτοβουλία από την Πολωνία για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Την φορά αυτή η Βαρσοβία ζητά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει να καταβάλει η Γερμανία όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και σε άλλες χώρες.

Και φυσικά εννοείται και στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας διεκδικεί εδώ και δεκαετίες την καταβολή των περίφημων Γερμανικών Αποζημιώσεων. Ίσως γι΄ αυτόν τον λόγο το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σε εκτεταμένη ανάλυσή του χύνει δηλητήριο τονίζοντας με έμφαση: «Πολλοί ειδικοί θεωρούν αυτή την κίνηση ως μέρος της λαϊκιστικής στρατηγικής του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας (PiS).

Ωστόσο, η αναβίωση φαντασμάτων του παρελθόντος και η ανάφλεξη των «εθνικών συναισθημάτων», όπως κάνει το πολωνικό κυβερνών κόμμα, μπορεί να ισοδυναμεί με παιχνίδι με τη φωτιά».

Η ξεκάθαρη αυτή τουρκική στήριξη στη Γερμανία δεν είναι τυχαία καθώς  η Τουρκία είχε συνάψει στις 18/6/1941 Σύμφωνο Φιλίας με τον Χίτλερ.

Από το Βερολίνο λοιπόν, όπου βρέθηκε στις 6-7 Δεκεμβρίου για επίσημη επίσκεψη ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Αρκάντιους Μουλάρτσικ, ο οποίος μάλιστα είναι και αρμόδιος για τα θέματα των πολεμικών επανορθώσεων σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa αφού επισήμανε ότι «τo ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων είναι για την Πολωνία θεμελιώδες» τόνισε: «Η Γερμανία πλέον έχει μόνο μία επιλογή: είτε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Πολωνία είτε η Βαρσοβία να θέσει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora – στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Ε.Ε.».

Και κατέληξε προτείνοντας τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τις πολεμικές επανορθώσεις λέγοντας: «Πέραν των διμερών συνομιλιών, θα πρέπει να διεξαχθεί και μια Διεθνής Διάσκεψη για το θέμα, διότι αφορά πολλές άλλες χώρες».

Άλλωστε όπως έγινε γνωστό προ δύο εβδομάδων η Πολωνία έστειλε ήδη διπλωματική νότα σε 50 χώρες για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων.

Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται μάλιστα και η Ελλάδα. Έτσι ενώ η Πολωνία μόλις πρόσφατα ξεκίνησε την διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Γερμανία έκανε μέσα σε ένα τρίμηνο όσα δεν έκανε η Αθήνα στα τελευταία χρόνια.

Όπως έχουμε ήδη αναλύσει σε άρθρο μας από τον Σεπτέμβριο «με τη συμπλήρωση 83 χρόνων από την εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939, η πολωνική πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η Βαρσοβία θα διεκδικήσει από το Βερολίνο το ποσό των 1,32 τρισεκατομμυρίων ευρώ ως πολεμικές επανορθώσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο  ηγέτης του κυβερνόντος  Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) Jaroslaw Kaczynski τόνισε ότι η Πολωνία με βάση σχετική Έκθεση του Πολωνικού Κοινοβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα την 1η Σεπτεμβρίου 2022 προχωρά πλέον άμεσα στη διεκδίκηση του παραπάνω αστρονομικού ποσού.

Η Έκθεση του Πολωνικού Κοινοβουλίου για το «κόστος της ναζιστικής κατοχής της Πολωνίας  το διάστημα 1939-1945» απαρτίζεται από τρεις τόμους με αποδεικτό υλικό για τις  θηριωδίες των ναζί στην Πολωνία καθώς και για τις καταστροφές της χώρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Μάλιστα για τον σκοπό αυτόν εργάστηκαν συστηματικά επί πέντε τουλάχιστον χρόνια 30 ιστορικοί, οικονομολόγοι, νομικοί και άλλοι ειδικοί.

Σύμφωνα με τη Βαρσοβία τα θύματα κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Πολωνία ανέρχονται σε 6 εκατομμύρια Πολωνούς πολίτες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 3 εκατομμύρια Εβραίοι.

Μάλιστα η εξέγερση της Βαρσοβίας που ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 1944 και κράτησε 63 ημέρες, δυστυχώς τελείωσε άδοξα για τον μαχόμενο πολωνικό λαό με 200.000 νεκρούς και  χιλιάδες τραυματίες, ενώ 700.000 άμαχοι εκδιώχθηκαν από την πόλη που καταστράφηκε ολοσχερώς  από  τις δυνάμεις της Βέρμαχτ.

Βέβαια η Γερμανία πιστή στην πάγια τακτική της, δια στόματος Μπέρμπογκ αλλά και  Σόλτς, απέρριψε τις πολωνικές διεκδικήσεις λέγοντας ότι δεν υφίσταται θέμα καταβολής των πολεμικών επανορθώσεων στην Πολωνία γιατί το θέμα έχει δήθεν κλείσει νομικά.

Από πολωνικής πλευράς στη συνέχεια απορρίφθηκε ως απαράδεκτη και νομικά αβάσιμη η παραπάνω δήλωση Σόλτς και δηλώθηκε ότι η Πολωνία θα προχωρήσει στην διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων με κάθε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό μέσο.

Ακολούθησε στις αρχές Οκτωβρίου η επίδοση στη Γερμανία της Πολωνικής Ρηματικής Διακοίνωσης με την οποία η Βαρσοβία ζητούσε 1.3 τρις ευρώ ως πολεμικές επανορθώσεις.

Και ενώ η Γερμανία δεν έχει επισήμως απαντήσει στην Πολωνική Ρηματική Διακοίνωση κύκλοι του Βερολίνου επισήμαναν ότι η Πολωνία ήδη από το 1953 παραιτήθηκε μονομερώς με δήλωση της τότε κομμουνιστικής κυβέρνησης από την διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων που όφειλε να της καταβάλει η Γερμανία, με την Πολωνία να ανταπαντά ότι η εν λόγω παραίτηση είναι παράνομη καθότι έγινε από την τότε κομμουνιστική κυβέρνηση της Βαρσοβίας υπό την πίεση της τότε ΕΣΣΔ.

Σε κάθε περίπτωση όπως ήδη τονίσαμε «η  επίσημη έναρξη της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων εκ μέρους της Πολωνίας επανάφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων που οφείλει να καταβάλει η Γερμανία λόγω των ναζιστικών θηριωδιών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία εξ αντικειμένου ενισχύει και την θέση  της χώρας μας σε σχέση με τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οφειλές  που ως γνωστόν αφορούν τις πολεμικές επανορθώσεις, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων που δολοφονήθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την επιστροφή των κλαπέντων από τους ναζί αρχαιολογικών θησαυρών καθώς και την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων λόγω του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου».

Ως γνωστόν οι συνέπειες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα ήταν καταστροφικές για την Πατρίδα μας και τον λαό μας. Όπως αναφέρω στο βιβλίο μου, «Το μνημόνιο της Χρεοκοπίας και ο Άλλος Δρόμος – Πειραματόζωο – Η Ελλάς», σύμφωνα με τη Μαύρη Βίβλο της κατοχής ο συνολικός αριθμός των θυμάτων που είχε η Ελλάδα λόγω της γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής κατοχής ανέρχονται σε 1.106.922 ψυχές.

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε στις 17 Απριλίου 2019 η Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής συζήτησε την από 2016 Έκθεση της αρμόδιας διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Σύμφωνα με την Έκθεση (σελ. 47) το συνολικό ποσό των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 269.547.005.854, πλέον τόκων.

Σημειωτέον δε ότι στο παραπάνω ποσό των 269,5 δις ευρώ που ξεπερνά τα 300 δις ευρώ με τους τόκους, δεν περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις των ιδιωτών για τις σφαγές, τις δολοφονίες, τις εκτελέσεις, τις αναπηρίες και την καταναγκαστική εργασία σε Ελλάδα και στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εργοστάσια.

Εν κατακλείδι το άρθρο που δημοσιεύσαμε τον Αύγουστο του 2017 με τίτλο «Ελλάδα-Πολωνία Συμμαχία για τις Γερμανικές αποζημιώσεις» όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις τελικά παραμένει ακόμη και σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο.

Μάλιστα είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε την αναγκαιότητα συγκρότησης μιας Συμμαχίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Πολωνία για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις καθώς και τις κοινές δράσεις και εκδηλώσεις που είχε αναλάβει το Κίνημά μας ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ με Πολωνούς Ευρωβουλευτές για το ζήτημα αυτό σε Ελλάδα, Βρυξέλλες και Πολωνία με αποκορύφωμα την επίσκεψη τιμής και μνήμης στους χώρους μαρτυρίου των ναζιστικών στρατοπέδων  συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπέρκεναου στην Πολωνία στις 20 Οκτωβρίου 2016.

Καθώς λοιπόν την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 79 χρόνια από την σφαγή των Καλαβρύτων που διέπραξαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13/12/1943 η Ελλάδα οφείλει να βρεθεί διεθνώς στην εμπροσθοφυλακή για την διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Νότης Μαριάς είναι Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,  πρώην Ευρωβουλευτής