ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μεγάλες καταστροφές στην Ηπειρο από τον τυφώνα – Πλημμύρες, κατολισθήσεις, αποκλεισμοί χωριών (φωτό, βίντεο) (upd)

Μεγάλες καταστροφές στην Ηπειρο από τον τυφώνα – Πλημμύρες, κατολισθήσεις, αποκλεισμοί χωριών (φωτό, βίντεο) (upd)

Συνεχίζει να πλήττει την Ηπειρο και τα βόρεια Επτάνησα ο τυφώνας που κτύπησε από το βράδυ της Πέμπτης το Ιόνιο και την Ηπειρο

Επίσης από σήμερα σοβαρά προβλήματα, αντιμετωπίζουν η Πρέβεζα, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις είχαμε από τον Λούρο της Πρέβεζας, μέχρι την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα.

Στον Λούρο τουλάχιστον 20 σπίτια και 5 καταστήματα πλημμύρισαν τη νύχτα, καθώς υπερχείλησε το ποτάμι και τα νερά μπήκαν στον οικισμό, μετατρέποντας τους δρόμους σε χειμάρρους. Η πυροσβεστική με 9 οχήματα και 21 άνδρες κλήθηκε να απεγκλωβίσει ακόμη και ανθρώπους μέσα από σπίτια τους, στα οποία το νερό έφτασε το ένα μέτρο.

Από την ισχυρή βροχόπτωση υπερχείλισε ο ποταμός και αποκολλήθηκε κομμάτι από το βουνό το οποίο μπήκε στο χωριό Άνω Ράχη στην Δημοτική Ενότητα Λούρου, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Οι δρόμοι του χωριού γέμισαν από τόνους χώμα και πέτρας, ενώ καταπλακώθηκε και ένα αγροτικό Ι.Χ.

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία ωστόσο δεν περιορίστηκαν μόνο στην Άνω Ράχη. Σοβαρό πρόβλημα ανέκυψε στον δρόμος προς Κοτσανόπουλο, ο οποίος έκλεισε εντελώς, ενώ προβλήματα αναφέρθηκαν και στο Ζερβό.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχή βοήθειας, στο Αγρίνιο. Δέκα άτομα, που ήταν σε δυσχερή θέση, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Καινούργιο, Παραβόλα και Ζευγαράκι. Στην Παραβόλα, πλημμύρισαν υπόγεια και παρασύρθηκαν οχήματα. Στο Μεσολόγγι, η πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 40 κλήσεις για απάντληση υδάτων, ενώ 5 άτομα που κινδύνευαν μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλα τα ηπειρωτικά και το Βόρειο Αιγαίο, όμως θα είναι ισχυρότερα στην Ανατολική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στη Θράκη, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Εν τω μεταξύ λόγω ισχυρών μποφόρ, από το πρωί κιόλας υπάρχουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Συγκεκριμένα από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια, ενώ κανονικά έφυγαν τα πλοία για τις Κυκλάδες από τον Πειραιά.

Δεν πραγματοποιούνται επίσης τα δρομολόγια των δελφινιών για Αργοσαρωνικό.

Κλειστό είναι τα πορθμείο Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα και Ρίο-Αντίρριο και στη βόρεια Ελλάδα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Καβάλα – Θάσο.

Τυφώνας κτυπά Κέρκυρα και Ήπειρο

Η Κέρκυρα «πνίγηκε» από καταρρακτώδεις βροχές και μια γυναίκα οδηγός κινδύνευσε να παρασυρθεί από τα νερά. Στην Ηπειρο έχουν αποκλειστεί χωριά ενώ έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Άνεμοι που ξεπερνούν ακόμη και τα 8 μποφόρ, κτυπούν την δυτική Ελλάδα και σε συνδυασμό με την καταρρακτώδη βροχή έχουν δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Στη Νότια Κέρκυρα, στη Λευκίμμη, γυναίκα οδηγός παρασύρθηκε αργά το απόγευμα από χείμαρρο που έπληξε τους κεντρικούς δρόμους της Λευκίμμης. Σώθηκε από πολίτες έσπευσαν την τελευταία στιγμή και αψηφώντας τους κινδύνους, κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν από το αυτοκίνητο.

Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, κυρίως στο βόρειο συγκρότημα, χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να απομακρύνει κλώνους δέντρων που είχαν πέσει.

Παράλληλα, ζημιές υπέστη ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στη Γαρίτσα Κέρκυρας, όταν μέρος δέντρου έπεσε στην οροφή του. Σ’ ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και όλες οι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νησί.

Χωρίς ρεύμα εξακολουθούν και παραμένουν αρκετές κοινότητες της περιφέρειας της Κέρκυρας, καθώς πολλές είναι οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ συνοικίες του νοτίου συγκροτήματος δεν έχουν ρεύμα από τις πρωινές ώρες.

Επίσης προβλήματα υπήρξαν και στο νοσοκομείο Κέρκυρας, ενώ σχολείο που αναμενόταν να ανοίξει μετά τη λήξη κατάληψης, τελικά δεν λειτούργησε λόγω των νερών που είχαν εισέλθει στο κτίριο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό Πετάλεια στο όρος Παντοκράτορας, η βροχόπτωση «έσπασε» ρεκόρ, όπου σε σχεδόν 24 ώρες έπεσαν πάνω από 100 χιλιοστά βροχής.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούει από χθες η Πολιτική Προστασία της Κέρκυρας, ενημερώνοντας τους πολίτες για την επικινδυνότητα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Μεγάλα προβλήματα και στην Ήπειρο από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Στο Πλαίσιο Φιλιατών, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς το χωριό, ενώ στο Πάπιγκο τα χωριά από χθες έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, καθώς ένας στύλος της ΔΕΗ έπεσε σε χείμαρρο.

Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ,ενώ δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής αν το πρόβλημα προέκυψε από την πτώση μεγάλου όγκου φερτών υλικών ή αν έχει σημειωθεί και κατολίσθηση.

Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η περιοχή του κεντρικού Ζαγορίου, αφού έχει διακοπεί η πρόσβαση προς και από το Τσεπέλοβο, λόγω υπερχείλισης του ποταμού στη γέφυρα Κόκκορη.

Σημειώνεται πως τα καταλύματα αυτές τις μέρες στα Ζαγοροχώρια είναι γεμάτα, λόγω του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα, με τους επισκέπτες να έχουν αποκλειστεί.

Από τον μεγάλο όγκο νερού πρόβλημα αντιμετωπίζει και η περιοχή Λαγκάδα Κόνιτσας ,λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Σαρανταπόρου .

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις από τον Λούρο της Πρέβεζας, μέχρι την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα.

Ιδιαίτερα στον Λούρο, τουλάχιστον 20 σπίτια και 5 καταστήματα πλημμύρισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, έπειτα από υπερχείλιση του ποταμιού, με συνέπεια να μπουν τα νερά στον οικισμό και να μετατραπούν οι δρόμοι σε χείμαρροι. Η πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει ανθρώπους από σπίτια, μέσα στα οποία το νερό έφτασε ακόμη και στο 1 μέτρο.

Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 πολίτες, ενώ έως αυτήν την ώρα εργάζονται για την απάντληση υδάτων από σπίτια. Πολλά από τα χωριά της περιοχής, έχουν προβλήματα στην πρόσβαση λόγω κατολισθήσεων. Στο χωριό Ανω Ράχη, κατέρρευσε τμήμα βουνού με αποτέλεσμα βράχια και πέτρες να δημιουργήσουν προβλήματα στον οικισμό και το δρόμο, ενώ καταπλακώθηκε και ένα αυτοκίνητο.

Το οδόστρωμα έχει καταρρεύσει προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων, καθώς υπερχείλισε ο Σαραντάπορος, δήλωσε ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, υπερχείλισε ο Αώος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της περιοχής.

Η ύδρευση της κωμόπολης είναι ανεπαρκής γιατί γίνεται από αντλιοστάσιο. Προβλήματα, καταγράφονται σε όλο το οδικό δίκτυο, υπάρχουν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων, ενώ συνεργεία του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας, εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου δέχθηκε περισσότερες από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχές βοήθειας, ενώ 10 άτομα που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Πάντως, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Καινούργιο, Παραβόλα και Ζευγαράκι.

Στην περιοχή του Μεσολογγίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 40 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ πέντε άτομα που κινδύνευαν, μεταφέρθηκαν και αυτά σε ασφαλές σημείο.

Επίσης, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, έχει σημειωθεί κατολίσθηση στην περιοχή Κλεισούρα της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και ήδη μηχανήματα της περιφέρειας εργάζονται, προκειμένου να απομακρυνθούν όγκοι χώματος και να ανοίξει ο δρόμος.

Δεμένα πλοία λόγω μποφόρ

Εν τω μεταξύ λόγω ισχυρών μποφόρ, από το πρωί κιόλας υπάρχουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Συγκεκριμένα από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια, ενώ κανονικά έφυγαν τα πλοία για τις Κυκλάδες από τον Πειραιά.

Δεν πραγματοποιούνται επίσης τα δρομολόγια των δελφινιών για Αργοσαρωνικό.

Κλειστό είναι τα πορθμείο Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα και Ρίο-Αντίρριο και στη βόρεια Ελλάδα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Καβάλα – Θάσο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν από διάφορα λιμάνια της χώρας καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες στη δυτική Μακεδονία.

Άνεμοι: Νότιοι 5 με 7 και στα ανατολικά 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Πρόσκαιρη εξασθένηση το απόγευμα στα βορειοδυτικά.

Άνεμοι: Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα βόρεια αρχικά βορειοδυτικοί 3 με 4, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, την κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά, μέχρι το απόγευμα. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Νότιοι 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση στα ανατολικά από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Νότιοι 5 με 7 και στα δυτικά τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά και βόρεια, όπου θα σημειωθούν και καταιγίδες.

Άνεμοι: Νότιοι 5 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, μέχρι το απόγευμα.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία στο Θερμαϊκό θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο

Για αύριο, Κυριακή, αναμένονται στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θράκη όπου τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες τοπικά θα είναι ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και από τη νύχτα πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας.

Άνεμοι: στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: σε σταδιακή πτώση από τα βορειοδυτικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.