Σαλιγκάρι ονομάστηκε Τζόκοβιτς – Ο λόγος που πήρε το όνομα του διάσημου τενίστα

Σαλιγκάρι ονομάστηκε Τζόκοβιτς – Ο λόγος που πήρε το όνομα του διάσημου τενίστα

Τα σαλιγκάρια μπορεί να μην έχουν καμία επαφή μέχρι σήμερα με το τένις και γενικότερα με τον αθλητισμό, όμως ένα από αυτά πήρε το όνομα του κορυφαίου τενίστα των τελευταίων ετών, του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Πρόκειται για το Travunijana djokovici, ένα νέο είδος σαλιγκαριού του γλυκού νερού.

Το σαλιγκάρι ανακαλύφθηκε από ένα Σλοβένο βιοσπηλαιολόγο και ένα Μαυροβούνιο ζωολόγο το 2019 σε μια καρστική πηγή κοντά στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Subterranean Biology”, ανέφεραν ότι βάφτισαν το σαλιγκάρι Τζόκοβιτς «σε αναγνώριση του ενθουσιασμού και της ενέργειας του που εμπνέει».

«Για να ανακαλυφθούν μερικά από τα πιο σπάνια ζώα του κόσμου, τα οποία κατοικούν σε μοναδικά υπόγεια ενδιαιτήματα, σε απρόσιτα σπήλαια και πηγές, καθώς και στη συνέχεια για την ακάματη εργασία επεξεργασίας αυτού του υλικού, χρειάζεται η ενέργεια και ο ενθουσιασμός του Νόβακ Τζόκοβιτς», ανέφεραν οι ερευνητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το εν λόγω μικρό σαλιγκάρι έχει ολόλευκο κέλυφος σε σχήμα επιμήκους κώνου και ανήκει στην οικογένεια υδρόβιων σαλιγκαριών Hydrobiidae, που ζουν σε γλυκό ή λασπωμένο νερό μέσα σε σπήλαια και κάτω από τη γη. Σύμφωνα με τον κατάλογο απειλούμενων ειδών της διεθνούς οργάνωσης προστασίας του περιβάλλοντος IUCN, το σαλιγκάρι θεωρείται ευάλωτο στις ανθρωπογενείς περιβαλλοντικές πιέσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.