ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μόλις 20 εταιρίες είναι υπεύθυνες για πάνω από το 50% των απόβλητων του πλανήτη

Μόλις 20 εταιρίες είναι υπεύθυνες για πάνω από το 50% των απόβλητων του πλανήτη

Άρθρο της «Guardian» γνωστοποίησε ότι 20 εταιρείες είναι υπεύθυνες για το 55% των πλαστικών απόβλητων σε όλο τον πλανήτη μας.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα, στη λίστα των 20 εταιρειών που ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον, όπως συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη «Plastic Waste Makers», συγκαταλέγονται πολυεθνικές εταιρείες αλλά και εταιρείες κρατικών συμφερόντων.

Τα πλαστικά απόβλητα προκαλούν σωρεία προβλημάτων όπως είναι η ρύπανση στους ωκεανούς, καθώς και οι τοξικές ενώσεις από τη διάσπαση των πλαστικών στη φύση.

Σύμφωνα με τον δείκτη «Plastic Waste Makers, η Αυστραλία είναι η χώρα που καταλαμβάνει την πρωτιά στη «μαύρη λίστα» των ρύπων.

Η «χώρα των καγκουρό» παράγει τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα ανά κάτοικο. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Αγγλία και η Ιαπωνία.

Η μεγαλύτερη πετρελαική εταιρεία του κόσμου ExxonMobil ρυπαίνει το περιβάλλον με 5,9 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων, με βάση την ανάλυση συμβούλων από το London School of Economics και το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης.

Η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο, «Dow», με έδρα τις ΗΠΑ, μολύνει το περιβάλλον με 5,5 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων, ενώ η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, Sinopec, με 5,3 εκατομμύρια τόνους πλαστικές αποβλήτων .

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έντεκα από τις εταιρείες που μολύνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον εδρεύουν στην Ασία, τέσσερις στην Ευρώπη, τρεις στη Βόρεια Αμερική, μία στη Λατινική Αμερική και μία στη Μέση Ανατολή.

Η παραγωγή πλαστικών τους χρηματοδοτείται από κορυφαίες τράπεζες, ανάμεσά τους οι Barclays, HSBC, Bank of America, Citigroup και JPMorgan Chase.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.