ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Ποια φίδια στην Ελλάδα είναι δηλητηριώδη και ποια εντελώς ακίνδυνα; (φωτό)

Ποια φίδια στην Ελλάδα είναι δηλητηριώδη και ποια εντελώς ακίνδυνα; (φωτό)

Ακίνδυνα για τον άνθρωπο είναι τα 5 φίδια με σχετικά ισχυρό δηλητήριο που ανήκουν στην οικογένεια των Εχιδνιδών (Οχιές) και είναι σωληνόγλυφα, ενώ τα υπόλοιπα 2 στην οικογένεια των Κολουβρίδων και είναι οπισθόγλυφα με ασθενές δηλητήριο,. Τα φίδια της οικογένειας των Εχιδνιδών δεν απαντούν ποτέ όλα μαζί στο ίδιο μέρος, αλλά έχουν διαφορετική εξάπλωση ανά την ελληνική επικράτεια και είναι τα εξής:

Οχιά, Οθωμανική Οχιά, Οχιά της Μήλου, Αστρίτης, Νανόχεντρα

Ενώ οι δηλητηριώδεις Κολουβρίδες είναι οι παρακάτω:

Σαπίτης , Αγιόφιδο fidia

Από τα υπόλοιπα ερπετά κανένα άλλο δεν φέρει δηλητήριο, είτε πρόκειται για φίδι, σαύρα,χελώνα ή αμφίσβαινα και είναι όλα τους απολύτως ακίνδυνα για τον άνθρωπο.

Η επικινδυνότητα των φιδιών της χώρας μας αναφέρεται και μόνο στην περίπτωση που καταφέρουν δάγκωμα στον άνθρωπο, κάτι που αναλύεται στην παρακάτω παράγραφο.

Τα φίδια που απαντιούνται στην Ελλάδα, ταξινομημένα ανά οικογένεια και με αλφαβητική σειρά ανά λαϊκή ονομασία, είναι:

Αγιόφιδο, Γατόφιδο, Aσινόφιδο, Στεφανοφόρος, Αστραπόφιδο, Εφιός. Dolichophis caspius, Γιατρόφιδο, Λαφιάτης Ασκληπιού, Zamenis longissimus, Δενδρογαλιά, Hierophis gemonensis, Κυβόφιδο, Λιμνόφιδο,

Natrix tessellata, Λαφιάτης, Elaphe quatuorlineata , Μαύρο φίδι της Γυάρου, Hierophis gyarosensis , Νανόφιδο, Θαμνόφιδο, Eirenis modestus, Νερόφιδο, Natrix natrix, Σαΐτα, Platyceps najadum, Σαπίτης, Malpolon monspessulanus, Σπιτόφιδο, Zamenis situla, Ζαμενής ο μαύρος, Dolichophis jugularis , Ζαμενής της Ρόδου, Hemorrhois nummifer

Boidae (Βόες): Ερημόφιδο, Eryx jaculus

Typhlopidae: Τυφλίνος, Typhlops vermicularis fidia1 viper

Οχιές: Αστρίτης, Βουνόχεντρα, Οθωμανική οχιά, Montivipera xanthina, Λασπόχεντρα, οχιά της Μήλο, Νανόχεντρα, Vipera ursinii, Οχιά, Όχεντρα, Κερασφόρος οχιά

Κερασφόρος Οχιά

Από τα παραπάνω είδη επικίνδυνο δηλητήριο φέρουν μόνο τα 5 είδη οχιάς από την οικογένεια Viperidae που σε περίπτωση έκχυσης αυτού μπορεί να επέλθει ο θάνατος στον άνθρωπο εάν δεν διακομιστεί εντός μερικών ωρών σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Τα άλλα 2 δηλητηριώδη φίδια της χώρας μας είναι το Αγιόφιδο ή Γατόφιδο και ο Σαπίτης τα οποία όμως είναι οπισθόγλυφα, που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορούν να καταφέρουν δάγκωμα με έκχυση στον άνθρωπο, αλλά και το δηλητήριό τους είναι ασθενές και δεν μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή κάποια σοβαρή ασθένεια. Όλα τα υπόλοιπα φίδια είναι παντελώς άκακα και δεν μπορούν να προκαλέσουν καμία απολύτως βλάβη στον άνθρωπο με κανέναν τρόπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
fidia2
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.