ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Βρετανία: Εμφανίστηκαν σπάνιες μπλε πεταλούδες μετά από 150 χρόνια

Βρετανία: Εμφανίστηκαν σπάνιες μπλε πεταλούδες μετά από 150 χρόνια

Σπάνια μπλε πεταλούδα επανεμφανίστηκε σε πλαγιά του Cotswold,μετά από 150 χρόνια.

Περίπου 750 πεταλούδες ξεπρόβαλαν στο Rodborough Common του Gloucestershire φέτος το καλοκαίρι.

Η συγκεκριμένη πεταλούδα, που απειλείται με εξαφάνιση, βρίσκεται πλέον να πετά σε μεγαλύτερο αριθμό στη Βρετανία από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τέσσερις δεκαετίες μετά την εξαφάνισή στη χώρα.

Η επιστροφή της στη Βρετανία συνιστά αναμφίβολα την πιο επιτυχημένη επαναφορά εντόμου παγκοσμίως, από τότε που κάμπιες ήρθαν για πρώτη φορά από την Σουηδία στο βαν ενός οικολόγου.

Η πολυετής και επίπονη προσπάθεια των καθηγητών Jeremy Thomas και David Simcox οδήγησε στην επιτυχή επανεισαγωγή των πεταλούδων σε τοποθεσίες του Somerset και πιο πρόσφατα του Gloucestershire.

Για να το κάνουν, χρειάστηκε πρώτα να κατανοήσουν τον μοναδικό κύκλο ζωής της, με τις μικροσκοπικές κάμπιες να πέφτουν από το άγριο θυμάρι και να μεταφέρονται υπογείως από το κόκκινο μυρμήγκι, Myrmica sabuleti, που παραπλανάται να πιστεύει ότι η παρασιτική προνύμφη ανήκει στο είδος του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο David Simcox, ερευνητής οικολόγος και συν-συγγραφέας του σχεδίου, δήλωσε: «Η πεταλούδα χρειάζεται το κόκκινο μυρμήγκι που παίζει κρίσιμο ρόλο στον κύκλο ζωής της. Οι αγελάδες που βοσκούν δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για εκείνες κρατώντας χαμηλό το γρασίδι ώστε το φως του ήλιου να φτάνει στο έδαφος και να το ζεσταίνει, φτιάχνοντας κατάλληλο περιβάλλον για τα μυρμήγκια, που είναι ψυχρόαιμα οπότε χρειάζονται ζέστη προκειμένου να ψάχνουν ενεργά για τροφή στη διάρκεια της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.