Αναστάτωση στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης – Εμφανίστηκε αγέλη μινκ!

Αναστάτωση στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης – Εμφανίστηκε αγέλη μινκ!

Το βράδυ της Παρασκευή, έκανε την εμφάνισή της ς στον αύλειο χώρο του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, μια αγέλη από περίπου δέκα μινκ προκαλώντας πρόσκαιρη αναστάτωση σε συνοδούς νοσηλευόμενων που βρισκόταν στον χώρο την ώρα εκείνη, αλλά και στο προσωπικό.

«Πράγματι, μια δεκάδα από ζώα τύπου βιζόν εμφανίστηκε στο προαύλιο του νοσοκομείου μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και ο κόσμος επειδή δεν είναι συνηθισμένος σε ανάλογο θέαμα αναστατώθηκε. Για λίγα λεπτά επικράτησε αναβρασμός», τονίζει σε ιστοσελίδα, ο διοικητής του νοσοκομείου, Στέργιος Γκανάτσιος.

Η αστυνομία και η πυροσβεστική κλήθηκαν άμεσα από το προσωπικό του νοσοκομείου. «Κλείσαμε γρήγορα όλες τις πύλες του νοσοκομείου, εσωτερικά και εξωτερικά, έμεινε μόνο μία των επειγόντων περιστατικών και αυτή φυλασσόταν έτσι ώστε να μην καταφέρει να εισέλθει κανένα εντός του νοσοκομείου», προσθέτει ο κ. Γκανάτσιος.

Και συμπληρώνει ότι «το θέμα αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα. Έγινε έρευνα, δεν εντοπίστηκε κανένα μέσα στο νοσοκομείο, ενώ τα μινκ εξαφανίστηκαν χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του Μαμάτσειου. Είμαστε ήδη σε επαφή με κάποιους εκτροφείς βιζόν για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μην έχουμε ανάλογο περιστατικό στο άμεσο μέλλον».

Επέκταση σ’ ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία

Την ίδια ώρα βέβαια τα μινκ δεν έχουν κάνει μόνο την εμφάνισή τους στην αυλή του Μαμάτσειου νοσοκομείου, αλλά και στις αυλές των σπιτιών στην Κοζάνη, με τον αντιπρόεδρο της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, Νίκο Παναγιωτόπουλο να μιλά σε ιστοσελίδα, για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό που διαδραματίστηκε πριν από έντεκα χρόνια (2010), το οποίο και άφησε σοβαρό αποτύπωμα στο οικοσύστημα της περιοχής, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας ειδικότερα.

«Πριν από περίπου δέκα χρόνια είχε γίνει μια «τρομοκρατική» ενέργεια προς τη φύση, από ανθρώπους που είχαν φιλοζωικά αισθήματα αλλά καθόλου φιλοπεριβαλλοντικά, ελευθερώνοντας από μονάδες εκτροφής περίπου 50.000 μινκ, τα οποία στο πέρασμα των ετών έχουν αφήσει ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ήδη έχει καταγραφεί μια σημαντική μείωση της ορνιθοπανίδας στην περιοχή της Καστοριάς, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά και σε άλλα είδη όπως η βίδρα», τονίζει o κ. Παναγιωτόπουλος.

Προσθέτει δε, ότι το συγκεκριμένο είδος έχει επεκταθεί και κατά καιρούς έχει εντοπιστεί σε περιοχές όπως η Κόνιτσα, ο Γράμμος, στην Αλβανία, στην Εορδαία, στην Κοζάνη και σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.

Ανταγωνιστικό σε σχέση με τα άλλα σαρκοβόρα

Δίνοντας κάποια επιπλέον στοιχεία για τα ζώα τύπου βιζόν, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, σημείωσε ότι το «συγκεκριμένο είδος είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τα άλλα σαρκοβόρα, είναι επεκτατικό, ανθεκτικό στη φωλεοποίηση, με μεγάλες αναπαραγωγές κυρίως σε υδροβιότοπους αλλά και παραλίμνια, κάτι που αυξάνει τον ανταγωνισμό σε σχέση με τα άλλα ζώα».

Σημειώνει δε, ότι το Μινκ «έχει τις συνήθειες ενός κουναβιού με μεγαλύτερη όμως δράση, καθώς δρα κυρίως παραλίμνια, ωστόσο μπορεί να ανεβαίνει άνετα σε στέγες σπιτιών προκειμένου να τραφεί με πουλιά ή αυγά πτηνών, ενώ έχουν σημειωθεί επιθέσεις ακόμη και σε μικρά πρόβατα. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ότι ντόπιοι αποφεύγουν να εκτρέφουν οικόσιτα (βλ. κότες) υπό το φόβο των επιθέσεων. Είναι ζώο δυνατό, που επιτίθεται συνήθως ομαδικά για την τροφή του, την οποία όμως αποθηκεύει και δεν καταναλώνει άμεσα. Μπορεί δηλαδή να σκοτώσει παραπάνω από όσο τρώει».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.