
Επίθεση δέχθηκε μία ομάδα δυτών που φωτογράφιζε θαλάσσια ζώα στον ύφαλο Middleton, στα ανοιχτά της Ουαλίας, από περισσότερους από δέκα καρχαρίες.
Μία από τις γυναίκες της ομάδας κρατούσε μια υποβρύχια κάμερα που έλαμπε κάτω από το νερό και σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετείχαν στην κατάδυση, αυτό πιθανότατα προσέλκυσε τους καρχαρίες και τους έκανε να της επιτεθούν. Στο βίντεο, οι καρχαρίες φαίνονται να την πλησιάζουν και να συγκρούονται μαζί της, και ένας από αυτούς μάλιστα την χτύπησε στο κεφάλι. Η γυναίκα άρχισε να ουρλιάζει και να απωθεί τους καρχαρίες
Τελικά, κανείς δεν τραυματίστηκε στην επίθεση και λίγο αργότερα το πλήρωμα επέστρεψε στον ύφαλο.
Σύμφωνα με δηλώσεις της θαλάσσιας βιολόγου Δρ Adi Barash στην Israel Hayom, αφού είδε το βίντεο «Οι καρχαρίες έχουν μια ειδική ηλεκτρική αίσθηση, η οποία τους βοηθά να βρουν θήραμα κάτω από την άμμο. Είναι γνωστό ότι προσελκύονται από ηλεκτρικές συσκευές και ηλεκτρικά πεδία. Στο πλαίσιο της επίθεσης στη Χαντέρα, δεν γνωρίζουμε αν αυτό ήταν μέρος του θέματος. Οι κάμερες ήταν πολύ συχνές μεταξύ των δυτών στη Χαντέρα, αλλά υπήρχαν πολλοί παράγοντες κινδύνου που συμμετείχαν στο ατυχές περιστατικό που συνέβη εκεί».
«Τα ατυχήματα με καρχαρίες είναι πολύ σπάνια, οπότε είναι επίσης πολύ δύσκολο να διερευνηθούν και να κατανοηθούν τα αίτια, οι αριθμοί είναι απλά πολύ μικροί», κατέληξε η Δρ Barash.
Η Δρ Barash επισύναψε μια γνώμη του ερευνητή συμπεριφοράς καρχαρία Eric Loa, ο οποίος έγραψε για την επίθεση στη Χαντέρα: «Το θύμα ήταν αναμφίβολα θύμα μιας επίθεσης «τρέλας υπερφαγίας», στην οποία συμμετείχαν αρκετοί καρχαρίες. Το ερώτημα είναι: Πώς ξεκίνησε αυτή η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση φαγητού; Θα πρέπει να υπάρχει μια αρχική σκανδάλη, συνήθως ένα πρώτο δάγκωμα – το οποίο είναι συνήθως τυχαίο και δεν απευθύνεται ειδικά στον άνθρωπο. Αυτό το δάγκωμα επιταχύνει – μέσω οσμής (αίματος) ή ηχητικών ερεθισμάτων – την είσοδο σε κατάσταση «trans-feeding» των καρχαριών στην περιοχή. Μπορεί να είναι υποβρύχια φωτογραφία/βίντεο. Σε αυτή την περίπτωση, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από μια κάμερα μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει ένα αρχικό δάγκωμα που επηρεάζει ακούσια τον κολυμβητή (και δεν επικεντρώνεται αρχικά σε αυτόν), αλλά οδηγεί τη διαδικασία της ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, το ανθρώπινο λάθος είναι η ρίζα ενός τέτοιου ατυχήματος».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.