ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σπάνιο εύρημα στην Κίνα: Εντοπίστηκε πλήρως ανεπτυγμένο έμβρυο δεινοσαύρου μέσα σε απολιθωμένο αυγό (φώτο)

Η ηλικία του υπολογίζεται μεταξύ 66 και 72 εκατομμυρίων ετών!

Σπάνιο εύρημα στην Κίνα: Εντοπίστηκε πλήρως ανεπτυγμένο έμβρυο δεινοσαύρου μέσα σε απολιθωμένο αυγό (φώτο)

Επιστήμονες στην Κίνα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα σπάνιο εύρημα, καθώς εντόπισαν ένα πλήρως ανεπτυγμένο έμβρυο δεινοσαύρου, μέσα σε ένα απολιθωμένο αυγό, το οποίο βρισκόταν, για πάνω από μία δεκαετία, στην αποθήκη ενός μουσείου.

Το έμβρυο αποκαλύπτει μια απίστευτη σχέση μεταξύ δεινοσαύρων και σύγχρονων πτηνών ενώ η ηλικία του υπολογίζεται μεταξύ 66 και 72 εκατομμυρίων ετών.

Ανήκει στην οικογένεια των Οβιραπτορόσαυρων, μία ομάδας φτερωτών θηρόποδων, χωρίς δόντια. Το έμβρυο, το οποίο δεν έχει εκκολαφθεί εκτιμάται ότι έχει μήκος περίπου 27 εκατοστά.

Πρόκειται για το πρώτο έμβρυο δεινοσαύρου που ανακαλύπτεται και εμφανίζει στάση χαρακτηριστική των εμβρύων των σημερινών πτηνών.

Τα πουλιά, λίγο πριν εκκολαφθούν και όσο βρίσκονται μέσα στο αυγό, επιδίδονται σε μια σειρά κινήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν το λύγισμα του σώματος και το κατέβασμα του κεφαλιού κάτω από το φτερό. Έως σήμερα, όμως, η προέλευση της εν λόγω συμπεριφοράς και τα εξελικτικά στάδια που οδήγησαν σε αυτήν, παρέμεναν άγνωστα.

Στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο iScience, οι επιστήμονες εξηγούν ότι, η στάση του εμβρύου ήταν, με το κεφάλι «στην κοιλιακή χώρα, με τα πόδια ανοιχτά σε κάθε πλευρά και την πλάτη κουλουριασμένη κατά μήκος του αμβλέος πόλου του αυγού».

Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτή η στάση, «δεν είχε αναγνωριστεί ποτέ πριν σε μη ιπτάμενο δεινόσαυρο αλλά θυμίζει ένα σύγχρονο έμβρυο πουλιού στο τελευταίο στάδιο», ενώ θεωρείται ότι, ο ρόλος της ρόλο στη διαδικασία εκκόλαψης των πτηνών είναι ζωτικής σημασίας καθώς, τα έμβρυα που αποτυγχάνουν να υιοθετήσουν αυτή τη θέση, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν.

Όσον αφορά το έμβρυο του Οβιραπτορόσαυρου, το γεγονός ότι έχει υιοθετήσει την ίδια στάση υποδηλώνει ότι το φαινόμενο μπορεί να εξελίχθηκε για πρώτη φορά στους αρχαίους προγόνους των σύγχρονων πτηνών, τα θηρόποδα.

Όπως ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Steve Brusatte, «αυτός ο μικρός προγεννητικός δεινόσαυρος μοιάζει ακριβώς με ένα μωρό πουλί κουλουριασμένο στο αυγό του. Αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη ότι πολλά χαρακτηριστικά των σημερινών πτηνών εξελίχθηκαν για πρώτη φορά στους προγόνους τους, τους δεινόσαυρους».

Το μοναδικό στο είδος του «μωρό Yingliang»

Το έμβρυο ονομάστηκε «μωρό Yingliang», γιατί βρίσκεται στο Μουσείο Yingliang Stone Nature History. Πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα έμβρυα δεινοσαύρων που έχουν βρει ποτέ οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με την ανακάλυψή του, κατάφεραν να έχουν μία σπάνια εικόνα μωρού της ομάδας των θηρόποδων.

Το γεγονός ότι πρόκειται για το μοναδικό δείγμα του είδους του, ωστόσο, οδηγεί τους συγγραφείς της μελέτης στην παραδοχή ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη φύση των εμβρύων δεινοσαύρων.

Πριν επιβεβαιώσουν οποιεσδήποτε υποθέσεις, θα πρέπει καταρχάς να μελετηθούν περισσότερα παρόμοια απολιθώματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως τονίζεται στη μελέτη, «αυτό το νέο εξαιρετικό απολιθωμένο έμβρυο υποδεικνύει ότι ορισμένες πρώιμες αναπτυξιακές συμπεριφορές που συχνά θεωρούνται ως αποκλειστικές των πτηνών μπορεί να έχουν τις ρίζες τους πιο βαθιά στη γενεαλογία των θηρόποδων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.